Minneord: Fr. Ellert Dahl (1928–2024)

 

IMG_9468.jpg

RIK OG VITAL: – Den katolske tro har utviklet seg – uten avbrudd – gjennom en århundrelang vandring sammen med mennesket. Den har samlet og tatt opp i seg erfaringer som gjør den rik og vital, sa den rike og vitale fr. Ellert i et lanseringsintervju om hans store bok «Det levende treet» i 2018.  

 

Gode fr. Ellert har forlatt oss,

lørdag 20. juli sovnet han fredelig inn 96 år gammel etter 70 år i Dominikanerordenen.

 

Ellert Dahl ble født i en norsk/engelsk familie i London i 1928. Han tilbragte også tid i Norge i oppveksten; han tok artium i Drammen i 1946, vendte tilbake til England for militærtjeneste, for så å fortsette studier i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo og ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole – det var kunstner han skulle bli. Han deltok ved Høstutstillingen i 1950 med et par tegninger og fikk gode tilbakemeldinger, men det ble med ett år på SHKS, det var annet som trakk. Tiden i Oslo skulle gi rom for å utdype interessen for Den katolske kirke, en kirke han kommet i kontakt med også gjennom sin svoger Ørnulf Ranheimsæter, essayist og grafiker.

 

Han ble tatt opp i Kirken i 1952 og inntrådte i Dominikanerordenen i 1954. Fr. Ellert avla klosterløfter i 1955. Der studerte han filosofi og teologi i Le Saulchoir, dominikanernes studiested, i flere år. Gjennom studiene i Frankrike ble fr. Ellert skolert i tradisjonell thomistisk teologi, og han ble kjent med nye retninger og tendenser i Kirkens liv. På 1950-tallet fikk flere store dominikanere og teologer munnkurv fra Roma; Marie-Dominique Chenu, Yves Congar – teologer som skulle bli retningsgivende ved Det annet vatikankonsil. Fr. Ellert fikk med seg alt dette også og var dermed godt rustet for den kirken han skulle virke i da konsilets beslutninger skulle settes ut i livet.

 

Han ble ordinert til prest av biskop Mangers i St. Dominikus kirke i 1960, fortsatte studiene enda et par år i Frankrike før han vendte hjem til Oslo og St. Dominikus. Der ble han prior fra 1968 til 1971, og ledet både fornyelsen av kirken og utbyggingen av klosteret. Han ble utnevnt til studiemester for brødrene i Toulouse og var der noen år, før han igjen vendte tilbake til Norge, og nå, det vil si i 1982, ble sogneprest på Lillehammer.

 

Det ble starten på mange år i forskjellige menigheter; foruten Lillehammer hvor han var i to perioder, Hamar, Stavanger, Haugesund, som alle fikk nyte godt av fr. Ellerts pastorale gaver. Han var en stor prest, en usedvanlig skriftefar og sjelesørger, en inspirerende og inspirert forkynner og venn. Hans formidlingsevne og glede, og begeistring over å formidle, trakk skarer av mennesker. Bare tenk på kunstforedragene – en unik blanding av kunst, historie, religion.

 

IMG_1028.jpg

KOMMUNITETEN ANNO 2021: Brødrene i Neuberggaten fra venstre: fr. Joseph Mulvin, fr. Ellert Dahl, fr. Arne Fjeld, fr. Jon Atle Wetaas og fr Gérard-Marie Ketterer. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Det begynte som et samarbeid med Nansenskolen på Lillehammer, og det skulle fortsette. Ikke bare formidlet han kunsten, han formidlet også troen gjennom kunsten. Mange er de som er kommet til Kirken gjennom fr. Ellerts undervisning.

 

Selv hadde jeg gleden av å bli undervist av fr. Ellert som novise. Da var han kapellan i Lunden kloster, og jeg hadde mine jevnlige turer dit for undervisning i løftene og løftenes teologi, og samtaler om alt mulig annet. Jeg fulgte også en foredragsserie han holdt om troens vekst, troens organiske utvikling gjennom historien.

 

Man blir aldri gammel når man forkynner, for Guds Ord er alltid nytt! 

Fr. Ellert Dahl

 

Han var generalvikar en periode under biskop Schwenzer, og han ledet i mange år arbeidet med prestestudenter i OKB. Gjennom årene arbeidet han i Språkkommisjonen, en forløper for Liturgikommisjonen, innbiller jeg meg, han redigerte og skrev innledningene til Bønneboken for Den katolske kirke som kom ut i 1990, og da andre ville ha lagt inn årene, bestemte han seg for å holde et omfattende troskurs i St. Dominikus. 24 foredrag over et år. Hele troshistorien fra skapelsen av og fremover. Her tok han opp tråden fra foredragsserien på 80-tallet, et arbeide som munnet ut i boken «Det levende treet» som kom på St. Olav Forlag i 2018, da han rundet 90 år. Det er en bok med varig verdi. Frukten av et langt liv i studier, bønn og forkynnelse.

 

Ja, frukten av et langt liv som prekebror, kunne vi si. Fr. Ellert var en mesterlig forkynner, forkynnelsen både formet og preget ham. Da han en gang ble feiret – om det var en åremålsdag eller lanseringen av boken, husker jeg ikke – men da sa han: Man blir aldri gammel når man forkynner, for Guds Ord er alltid nytt! Slik snakker en sann prekebror.

 

«Levende og aktivt er Guds ord», sier apostelen. Fr. Ellert var i høy grad levende og aktiv, ja, så levende at det er vanskelig å forestille seg ham som dø og uvirksom. Ingen av oss vet hva som venter oss etter døden, men jeg husker en retrett fr. Ellert holdt hos oss hvor han slaktet hele ideen om evig hvile. Hvile, sa han, det er ingen hvile etter dette. Det er da, når vi kommer dit vi skal være, at arbeidet begynner! Det er greit, fr. Ellert, men da må du love å be for oss når du går inn i en evig dans med alle Guds hellige!

 

Sr. Anne Bente Hadland

Sta. Katarinahjemmet

 

 

IMG_1428.jpeg

17. MAI 2020: Fr. Ellert (nr. tre f.v.) feirer 17. mai-messe i koronaåret 2020 sammen med biskop Bernt Eidsvig, som han i sin tid tok opp i Kirkens fulle fellesskap. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Les mer: 

 

Om fr. Ellert Dahl

  • Født 13.6.1928 i London
  • Kunsthistoriker, gjestepater
  • Trådte inn i dominikanerordenen i 1954
  • Presteviet St. Dominikus kirke 28. august 1960
  • Sogneprest for St. Torfinns menighet i Hamar til 27. februar 2000, og samtidig sogneprest for Mariamenigheten i Lillehammer
  • Generalvikar for Oslo Katolske Bispedømme fra 1. september 2000 til september 2003
  • Du finner en komplett biografi HER.  

 

Pater Ellert forteller om boken Det levende treet