Den hellige Fintan av Killerr (400-t)

Minnedag: 13. juli

Den hellige Fintan (Fiontan; lat: Fintanus) levde på 400-tallet i Irland. Han kalles cruimhthear (prest) og er kjent fra tre kilder, listen over homonyme helgener, martyrologiene for 13. juli og en omtale i biografien om den hellige Mochta av Louth (ca 445-535).

Sistnevnte kilde sier at Fintan, en disippel av den hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig), var til stede på Croaghpatrick (Cruach Phádraig, «Patricks fjell») i grevskapet Mayo i den vestlige provinsen Connacht under fasten, bare for å bli kastet ned fra fjellet og lemlestet av de mange fiendtlige demonene som omga hans herre. Han ble vakt til live og etterlatt uten et eneste arr av Patrick.

Senere skal Fintan ha blitt abbed av Killerr i sognet Drumatemple i baroniet Ballymoe i grevskapet Roscommon i Connacht, som nå kan representere et tidligere Ceall Oirthir. Mye nærmere Croaghpatrick, i Claggan i sognet Kilcommon i baroniet Erris i grevskapet Mayo var det en kirke (Kilfintan) viet til en Fintan, som kan være samme helgen.

Det finnes to skoler når det gjelder opprinnelsen av navnet Fintan, en avleder det fra fionn (lys, hvit) + sean (gammel), den andre mener at det er sammensatt av fionn og teine (ild). Det er et av de vanligste helgennavnene med over femti representanter på listen over homonyme helgener. Den viktigste er Fiontan av Clonenagh i grevskapet Laois. Flere helgener ved navn Fiontan er bedre kjent under den hypokoristiske formen Munna (gr: ὑποκoριστικος; hypokoristikos; det vil si kjælenavn). Munna eller Munnu er utledet fra mo-fhionna.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juni 2013

av Per Einar Odden publisert 10.06.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:03