Skandalen rundt biskop Roderick Wrights avgang

Del 1 av 3


Biskop Roderick Wright av Argyll and the Isles i Skottland sendte inn sin avskjedssøknad til Paven i midten av september, og den ble innvilget 19.9. Det var over en uke etter at spekulasjoner hadde begynt etter hans forsvinning fra bispedømmet sitt den 9.-10. september. Hans kontakt med en kvinne i området var gjenstand for rykter som snart ble bekreftet av massemediene.

Biskop Wright, som er 56 år, og som ble biskop i januar 1991, skrev i et brev til massemediene den 15.9.: "Jeg er fysisk og åndelig ute av stand til å ivareta ansvaret som biskop, og ber om å bli løst fra mitt embede som biskop av Argyll and the Isles. Jeg ber om deres tilgivelse og bønner. Især ber jeg mine brødre prestene i bispedømmet om forlatelse, og likeså av mine brødre biskopene i Skottland. Jeg ønsker å forbli et trofast medlem av den katolske kirke. Det jeg nå trenger, er tid og privatsfære for å kunne grunne over min fremtid, mens jeg venter på at min avskjedssøknad blir akseptert."

Biskopens avgang ble offentliggjort under en pressekonferanse i Glasgow 17.9. med kardinal Thomas Winning av Glasgow (president for den skotske bispekonferanse) og erkebiskop Keith O'Brien av Saint Andrews and Edinburgh, som har Argyll and the Isles i sin kirkeprovins.

Til tross for en rekke uttalelser som hadde gitt inntrykk at biskop Wright fremdeles var savnet lørdag og søndag 14.-15.9., kom det senere frem at erkebiskop O'Brien hadde hatt en telefonsamtale med ham lørdag kveld, og at han og kardinal Winning hadde hatt et møte med ham i kardinal Winnings residens i Glasgow på søndag. Journalister som spurte om grunnen for den villedende informasjonen, fikk til svar at man trengte "privacy" rundt møtet, og at det jo slett ikke var sikkert at biskop Wright ville dukke opp til avtalen.

Kardinal Winning sa at biskopen var meget oppbragt og var blitt klar over hvilket traume han hadde påført folk rundt seg. "Han var veldig opptatt av å uttrykke sin dype sorg og beklagelse for de sårede følelser han hadde forårsaket ved sin plutselige forsvinning, og han var uten tvil oppriktig. Mannen har stått under et forferdelig press i flere måneder, om ikke år, og etter at han for noen måneder siden mistet en søster som stod ham svært nær, må han ha vært sammenbruddet nært."

Det ble fastslått under pressekonferansen at biskop Wright og hans nære venninne, Kathleen McPhee, en skilt sykepleierske fra Corpach nær Fort William, hadde fått tilbud om rådgivning hver for seg i England.

Kardinal Winning sa at biskop Wright hadde insistert på å gå av. "Vi forsøkte å påpeke at han var i en turbulent tilstand og at det aldri er en god tid å fatte store beslutninger. Hen han mente at det gikk ingen vei tilbake, at han ikke lenger kunne være det han ønsket å være - en god biskop, og at han hadde følt det slik en god tid. Så det var i virkeligheten den siste beslutning av mange beslutninger som han hadde fattet i løpet av de siste månedene. Da vi forstod hvor meget han hadde tenkt gjennom dette, ble vi enige med ham om at det ville være den beste løsning både for kirken og for bispedømmet Argyll and the Isles. Han var meget opptatt av at dette måtte bli klart for alle, særlig for medlemmene av hans egen familie og Kathleen McPhees familie. Dette er mennesker som er blitt hardt rammet av dette, for det overveldende flertatt av dem er gode katolikker som tar dette meget tungt. Han ba også om unnskyldning fra folket i bispedømmet, og fra prestene og biskopene. Stilt overfor en slik personlig krise må kirken, uten å inngå noe kompromisser om prinsippene, være full av medfølelse."

Kardinal Winning la til at han hadde det bestemte inntrykk at biskop Wright forlot embedet fordi han hadde skadet kirken så meget at han ikke kunne vende tilbake som biskop. Det virket ikke som om han trådte tilbake for å kunne leve med denne kvinnen for resten av sitt liv, sa han. "Jeg gikk ikke inn på om det var noe seksuelt forhold mellom dem, men han hadde et langvarig vennskapsforhold med henne, det er alt jeg kan si. Jeg spurte ham ikke ut om detaljer. Han lovet oss å ta kontakt med oss igjen, men vi vet ikke hvor han befinner seg nå."

Som svar på spørsmål sa kardinal Winning at kirkeledere var av den oppfatning at biskop Wright ikke burde ha gått med på å bli biskop i første omgang.

Kardinalen sa at skandaler er en del av kirkehistorien. Han var enig i at hendelsen ville utløse en ny debatt om sølibatet. Han la til: "Dersom vi ikke setter opp for oss selv høye idealer og krav, da er vi ikke mye til kirke. Det faktum at det hender at man faller, innebærer ikke at vi må oppgi sølibatet."

Kardinal Winning og erkebiskop O'Brien hadde hatt et møte med presteskapet i Argyll and the Isles. Møtet hadde funnet sted 16. september i Fort Augustus Abbey.

Kardinalen sa at deres første reaksjon hadde vært lettelse over at biskop Wright hadde tatt kontakt. "De setter ham meget høyt, ikke bare som biskop men som person. Bare det å se ansiktene deres, var verdt den lange reisen. De gjorde det klart for oss at de tilga biskop Wright."

Erkebiskop O'Brien vil administrere bispedømmet inntil en ny biskop er utnevnt. Den daglige drift er overlatt til generalvikaren, msgr. Roderick Macdonald.

Biskop Wright ble født i Glasgow i en gælisk-talende familie. Han ble ordinert til prest i 1964. I 1974 søkte han om å bli overført til Argyll and the Isles, der hans gælisk-kunnskap ville komme bedre til sin rett. Han ble utnevnt til biskop i desember 1990, og bispeviet en måned etter.

(forts.)

av Webmaster publisert 31.03.2006, sist endret 31.03.2006 - 18:18