Serberne krever eksterritorialitet for sine klostre
Beograd (KAP) - Representanter for serberne i Kosovo og den serbisk-ortodokse kirke går inn for at klostrene i kriseprovinsen får eksterritorialitet. Det betyr at de er unndratt jurisdiksjon fra den staten deres territorium ligger på. "Vi forlanger at klostrene blir eksterritoriale i likhet med munkerepublikken Athos i Hellas", erklærer lederen for den serbiske motstandsbevegelsen SPO, Momcilo Trajkovic, til avisen "Glas javnosti" i Beograd. I Kosovo befinner noen av de eldste og vakreste serbisk-ortodokse klostrene seg. Til sammen finnes det 11 klostre med rundt 100 munker og nonner.
Trajkovic vil at det skal lages fem områder med overveiende serbisk befolkning gjennom små korreksjoner av de nåværende menighetsgrensene. Den serbiske forvaltningen i disse regionene må sikres i et tillegg til den foreløpige avtalen om Kosovo.
Representanter for serberne i Kosovo og den serbisk-ortodokse kirken har underrettet både de internasjonale meglerne og OSSE-formannen Knut Vollebæk om sitt forslag. Skulle det internasjonale samfunnet ikke vise noen forståelse for deres krav, kan den serbiske motstandsbevegelsen og den serbisk-ortodokse kirke ikke støtte avtalen for Kosovo, meddeler de ortodokse bispedømmene Prizren og Raska i Kosovo.
Etter deres mening vil andre løsninger innlede "prosessen for serbernes utvandring" fra Kosovo og "ødeleggelsen av den konstitusjonelle orden i republikken Serbia". "Det internasjonale samfunnet vil dermed bli medskyldige i etnisk rensing og oppløsningen av en suveren stat", i følge den kirkelige uttalelsen.
Gjennom opprettelse av de fem områdene vil praktisk talt alle større byer, inkludert Pristina, tilfalle de serbiske områdene, unntatt Urosevac og Djakovica. De vil også omfatte de viktigste kullgruvene og kraftverkene ved Obilic. Bly- og sinkgruven Trepca blir liggende utenfor. "Vi forlanger at byene skal ha multi-etnisk forvaltning, hvor avgjørelsene blir tatt gjennom konsensus", presiserte Trajkovic til avisen i Beograd. Det betyr at begge folkegruppene vil ha vetorett. Hittil har det offisielle Beograd ikke kommentert kravene til serberne i Kosovo.
Kathpress 5. mars 1999; o: pe