Ciudad de Guatemala - KI (CWN/Zenit/KAP) - Tre militære og en prest ble fredag den 8. juni kjent skyldige i mordet på hjelpebiskop Juan Jose Gerardi Conedera i 1998, og retten beordret også en granskning av tre andre militære tjenestemenn. Biskop Gerardi ble drept to dager etter at han ga ut en menneskerettighetsrapport som la skylden for de fleste av de 200.000 dødsfallene i landets 36 år lange borgerkrig på de militære og deres paramilitære allierte. Den treårige etterforskningen har møtt mange hindringer, inkludert dødstrusler mot flere etterforskere, dommere og vitner, og mange av dem flyktet fra landet.
De tre militære ble dømt etter vitnemålet fra en hjemløs mann, Rubén Chanax Sontáy. Han fortalte at han den 26. april 1998 så de tre på åstedet for drapet, garasjen til menighetshuset til St. Sebastians kirke, hvor biskopen bodde, rundt 300 m fra regjeringens offisielle hovedkvarter. Biskopen ble slått i hjel med en sementblokk.
Oberst Disrael Lima Estrada ble kjent skyldig i drap og dømt til 30 års fengsel. Anklagerne sa at den tidligere lederen for den militære etterretningstjenesten var hjernen bak drapet for å hindre biskopen i å vitne i mulige rettssaker over forbrytelser begått i borgerkrigen. Kjent skyldig i samme anklage ble også hans sønn, kaptein Byron Lima Oliva, og José Obdulio Villanueva, begge tidligere medlemmer av presidentgarden. Begge ble dømt til 30 års fengsel, mens Lima i tillegg fikk to år for dokumentfalsk. Tribunalet fant biskop Gerardis assistent, p. Mario Orantes, skyldig i å ha gitt drapsmennene tilgang til og informasjoner om den 75-årige biskopen. Han ble dømt til 20 års fengsel. Biskop Gerardis kokk, Margarita López, ble frifunnet for lignende anklager. Advokaten til de fire dømte sier at de vil anke dommen.
Retten beordret også en granskning av tre andre offiserer fra presidentgarden - en oberst, en major og en kaptein. Advokater som representerte Kirken, ba dommerne om å beordre en prøving av høyere tjenestemenn som de sa måtte ha vært innblandet i forberedelsene til mordet, inkludert tidligere president Alvaro Arzu, som brukte parlamentarisk immunitet for å unngå å vitne i saken.
Menneskerettighetslederen Helen Mack kaller dommen «modig» og sier at den er et hardt slag mot straffrihet. Miguel Angel Sandoval fra Bevegelsen for Rettferdighet og demokrati sier at denne rettssaken må få en fortsettelse for å finne ut hvem som var hjernene bak og drapsmennene i denne forbrytelsen. Både USA og Canada hilser dommen velkommen og priser dommernes mot.
Men i kirkelige kretser i Guatemala stilles det spørsmålstegn ved dommen mot presten Mario Orantes for medvirkning til drapet. Han var blitt truet og satt under press, sa den honduranske kardinalen Oscar Rodríguez Maradiaga, erkebiskop av Tegucigalpa, ved en pressekonferanse i San Pedro Sula, og sier at Orantes bare var så uheldig å bo i samme hus som biskop Gerardi. Nabolandet El Salvadors fremste kirkeleder, Fernando Saenz Lacalle, Opus Dei-medlem og erkebiskop av San Salvador, mener imidlertid at justismyndighetene åpenbart har tilstrekkelige bevis mot den geistlige. Etter hans mening har rettssaken vært korrekt gjennomført.
Catholic World News 8. juni, Zenit 8. og 10. juni, Kathpress 11. juni 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
8. juni 2001