Ny strid om det katolske fakultet på Karlsuniversitetet i Praha

Praha - KI (KAP) - Eksistensen til det over 650 år gamle katolske teologiske fakultet på Karlsuniversitetet i Praha er truet. Undervisningsdepartementets akkrediteringskommisjon, som vokter kvaliteten til høyskoleutdanningen i Den tsjekkiske republikk, har anbefalt at fakultetet mister retten til å tildele doktor- og magistergrader. I praksis vil det bety at fakultetet ikke lenger kan utstede høyskolediplomer, at det ikke lenger kan avlegges statseksamener der og at fakultetet ikke lenger kan immatrikulere studenter. Departementet har fratatt fakultetet alle akademiske friheter og overførte alle ledelsesfunksjoner til Karlsuniversitetets rektor, Ivan Wilhelm. Rektor skal nå forhindre den truende utslettelsen i siste minutt.

Det katolske fakultetet i Praha regnes som ytterst konservativt. I mer enn ti år er det kritisert fordi bare prestestudenter får studere der, og ingen legmenn og kvinner. Det mangler en moderne kunnskapsformidling, og det finnes ingen utvekslingsprogrammer med utenlandske universiteter. Gjennomsnittsalderen på høyskolelærerne ligger på 68 år, og bare fire av vitenskapsmennene har kvalifisert seg for dosentur.

Problemene kom frem i dagen allerede i 1996. Den omstridte daværende dekanus, professor Václav Wolf, avsatte da en teolog som ikke var enig i flertallet av lærerkollegiets tradisjonalistiske linje. Etter flere måneders turbulens bestemte kardinal Miloslav Vlk, fakultetets storkansler og Prahas erkebiskop, i samarbeid med Kongregasjonen for katolsk utdannelse i Vatikanet, at fakultetet skulle reformeres. Striden mellom Wolf og Vlk ble kalt «ulvestriden», siden både Wolf (tysk) og Vlk (tsjekkisk) betyr «ulv».

Fakultetets senat måtte velges på nytt, og det ansatte professor Jaroslav Polc som ny dekanus. Han var eksiltsjekker og en internasjonalt renommert fagmann innen kirkehistorie. Men tsjekkiske kirkelige kretser forteller at det ikke lyktes Polc å bringe fakultetet under kontroll og gjennomføre de kunngjorte reformene, og stadig hersker Wolf i kulissene. Han stiller seg i veien for alle forandringer som både den tsjekkiske bispekonferansen og Vatikanet har krevd i årevis. På fakultetet skal det også arbeide en rekke pedagoger som virket der allerede i kommunisttiden, deriblant noen tidligere medarbeidere i sikkerhetstjenesten StB.

Rektor Wilhelm erklærte da han overtok ledelsen av fakultetet, at fremfor alt må hele lærerkollegiet byttes ut. De nåværende dosentene blokkerer samtlige forsøk på fornyelse. Den nåværende undervisningsstilen og den isolasjon som fakultetet er styrt inn i, kan ikke lenger aksepteres, understrekte Wilhelm.

Kathpress 20. desember 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. desember 2001

av Webmaster publisert 07.01.2002, sist endret 07.01.2002 - 22:28