Paven saligkårer tre martyrprester i Bulgaria

Vatikanet - KI (KAP) - Vatikanet har nå gitt grønt lys for saligkåringen av tre katolske martyrprester i Bulgaria. Paven kommer til å saligkåre dem under sitt forestående besøk i landet i mai. Helligkåringskongregasjonen offentliggjorde den 24. april et dekret hvor det blir stadfestet at de tre led martyrdøden da de for sin tros skyld ble drept av de kommunistiske myndighetene. Vanligvis kreves et mirakel for å bli saligkåret, men dette gjelder ikke for martyrer.

De tre er assumpsjonspatrene Petar Vitsjev, Pavel Djidjo og Josafat Sjisjkov, som ble henrettet i et fengsel i Sofia i 1952.

I 1998 saligkåret paven den bulgarske biskopen og martyren Eugenius Vincent Bossilkov (1900-52). Biskopen av Nikopol, som tilhørte pasjonistordenen, ble også dømt til døden og henrettet i 1952 i den stalinistiske forfølgelsesbølgen i Bulgaria etter at han hadde nektet å akseptere dannelsen av en katolsk kirke atskilt fra Roma. I skueprosessen ble han beskyldt for å være en «spion for Vatikanet».

Henrettelsen av Bossilkov ble kjent først i 1975. Den daværende presidenten Todor Sjivkov (1971-89) meddelte dette offisielt under en audiens i Vatikanet på direkte spørsmål fra pave Paul VI (1963-78). Sammen med biskopen ble også de tre prestene henrettet som nå skal saligkåres. De nøyaktige omstendighetene rundt dommen og henrettelsen ble først kjent etter kommunismens fall i 1989.

Den katolske kirke av begge riter - de latinske og bysantinske - utgjør bare en liten minoritet i Bulgaria. Likevel ble Kirken et hovedmål for forfølgelsene under kommunisttiden på grunn av sin samfunnsmessige innflytelse og sine forbindelser med Roma.

Kathpress 24. april 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
24. april 2002