Betlehem forblir okkupert over jul

Jerusalem - KI (KAP) - Betlehem forblir okkupert av den israelske hæren også over jul. Grunnen er den vedvarende fare for palestinske terrorangrep, sier Israels forsvarsminister Shaul Mofas. Men i gamlebyen skal det militære nærværet reduseres til et minimum for å muliggjøre en tradisjonell julefeiring i Jesu fødeby, understreket Mofas.

Betlehems borgermester, Hannah Nasser, hadde avlyst enhver feiring i protest mot den israelske okkupasjonen. Hæren rykket igjen inn i Betlehem etter et attentat mot en buss i Jerusalem i november. Palestinernes president Yassir Arafat har fått forbud mott å delta i julefeiringen i Betlehem.

De kristne i Det hellige Land vil feire jul «tross alt», sier den latinske patriarken av Jerusalem, Michel Sabbah, i et intervju med Vatikanradioen. Samtidig appellerte han på nytt til det internasjonale samfunn om å få slutt på den israelske okkupasjonen. Denne okkupasjonen i strid med internasjonal rett har vart i over tre tiår, og det internasjonale samfunn må vise mer mot for å stanse blodsutgytelsen i Det hellige Land, sier patriarken.

Atmosfæren i førjulstiden har ikke vært så spent siden den israelske okkupasjonen i 1967, sier Sabbah. Selv om palestinerne hvert år har måttet feire jul i en situasjon av vold, er situasjonen nå enda vanskeligere på grunn av den israelske hærens fremferd.

Kathpress 20. desember 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. desember 2002