Kardinal og stormufti får UNESCO-pris
Kardinal Roger Etchegaray |
Stormufti Mustafa Ceric |
Paris - KI (KAP) - Den franske baskiske kuriekardinalen Roger Etchegaray (81), tidligere president for Det pavelige råd for Rettferdighet og fred (Iustitia et Pax), og den bosniske Reis-ul-ulema Mustafa Ceric får årets UNESCO-pris for fredsarbeid. Begge har virket for dialog mellom religionene, fred og toleranse, erklærer juryen i FNs kulturorganisasjon med sete i Paris. Forsoning mellom religionene er en stor utfordring i samtiden, sier juryen, som ledes av USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger. Andre jurymedlemmer er den tidligere portugisiske presidenten Mario Soares og den argentinske nobelprisvinneren Adolfo Perez Esquivel. Prisen er på 122.000 euro. Det er ennå ikke bestemt når prisen skal deles ut.
UNESCO-prisen for fredsarbeid er oppkalt etter den første presidenten for den vestafrikanske republikken Elfenbenskysten (Cote d'Ivoire), Felix Houphouet-Boigny. Prisen har vært delt ut årlig av Unesco siden 1989 og skal gå til personer, institusjoner og organisasjoner som har gjort seg spesielt fortjent for å fremme freden. Tidligere prisvinnere er blant andre Jimmy Carter, Yitzhak Rabin, Shimon Peres og Yasser Arafat, Nelson Mandela og Frederik W. de Klerk samt den romerske basismenigheten Sant'Egidio.
Kardinal Etchegaray, som stammer fra det baskiske bispedømmet Bayonne, ledet fra 1970 til 1984 erkebispedømmet Marseille og var to ganger president for den franske bispekonferansen. Pave Johannes Paul II kreerte ham til kardinal i 1979 og utnevnte ham i 1984 til president for Det pavelige råd for Rettferdighet og fred. Dette embetet hadde han til 1998. I tillegg ledet han fra 1984 til 1994 den pavelige hjelpeorganisasjonen Cor unum. Kardinalen ble regnet som pavens «kriseminister». Flere ganger har pave Johannes Paul II sendt ham på følsomme spesialoppdrag, blant annet til Kina, Iran, Jerusalem og sist for et år siden til Bagdad før amerikanernes angrep på Irak.
Ceric, som studerte i Sarajevo og Kairo, ble i 1987 imam i Zagreb. I 1993 ble han stormufti (Reis-ul-ulema) for Bosnia-Hercegovina. Han tilhører Rådet for europeiske religionsledere.
Kathpress 25. mars 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
31. mars 2004