Interreligiøst møte i Moskva til tross for forskjeller
Se også: |
---|
Behovet for å arbeide sammen "til tross for forskjeller" er hva kardinal Walter Kasper forventer skal bli utfallet av Toppmøtet for verdens religiøse. Møtet startet igår. Kardinalen, som leder det pavelige råd for kristen enhet, leder Vatikanets delegasjon til møtet.
Til møtet kommer det mer enn 200 delegater, blant disse er det katolikker, protestanter, jøder, hinduister, muslimer og ortodokse. Delegater fra 44 land har kommet til møtet i Moskva, på invitasjon fra den Russisk-Ortodokse kirke. Tema som vil bli diskutert er blant annet terrorisme, fattigdom, rasisme, menneskerettigheter, forsvar av liv, økumenikk og interreligiøs dialog.
I tillegg til kardinal Kasper sender Vatikanet fire andre kardinaler: Paul Poupard, Roger Etchegaray, Godfried Danneels og Edgar McCarrick.
Paven og Dalai Lama vil være de store åndelige lederne som ikke deltar. Det anspente forholdet mellom det Russiske patriarkatet og Den Hellige Stol har stoppet Pavens deltagelse.
I et intervju med nyhetsbyrået Interfax, sa kardinal Kasper at forholdet mellom den katolske og den ortodokse kirke er god. Prelaten bemerket at "begge kirker forstår at vi lever i et sekulært samfunn og at vi har nye utfordringer foran oss", og "føler at andre religioner utfordrer disse gjennom interreligiøs dialog." Kardinalen forklarte at tilstedeværelsen av Vatikanets delegasjon "er et positivt tegn, som belyser det bedrede forholdet".
Metropolitt Kirill, leder for patriarkatet i Moskva sin avdeling for eksterne kirkelige relasjoner peker på at "ortodokse og katolske kirker har det samme bildet av hva verdens problemer er i dag". Han sa også at "våre to kirker fremmer de samme etiske normene. Derfor kan vi ikke annet enn å samarbeide."
Moskva-møtet vil avsluttes med et dokument, adressert til G8-lederne som har sitt møte i medio juli i st. Petersburg.
AsiaNews (4. juli 2006)