Gisseltagerne krever våpenforsyninger, hevder lokale kilder
Nok en dag har gått uten lyd fra gjerningsmennene som holder den kaldeiske erkebiskopen av Mosul, Faraj Rahho, som gissel. Erkebiskopen ble bortført den 29. februar, etter å ha ledet korsveien i byens katedral. Hans tre ledsagere ble brutalt myrdet i angrepet. Bekymringen stiger blant de troende, mens irakiske og amerikanskledede tropper forsøker å "rense opp" i byen. Mosul har nemlig utviklet seg til al-Qaedas urbane høyborg i landet. Lokale kilder forteller nyhetsbyrået AsiaNews at 90 % av byen kontrolleres av terrorister og kriminelle. En av betingelsene gisseltagerne har satt for å løslate erkebiskop Rahho, skal være våpenforsyninger. Dette indikerer at kidnapperne er ekstreme islamister og ikke kun kriminelle på jakt etter penger.
Amerikanske tropper og irakiske myndigheter er bekymret for situasjonen i Mosul. USA skal nå bruke 7 millioner dollar for å øke sikkerheten i byen. Ifølge irakiske myndigheter vil imidlertid ikke større militært nærvær alene kunne stanse voldsspiralen i byen. Man trenger også politiske og økonomiske løsninger.
De USA-ledede koalisjonsstyrkene startet kampen mot terrorismen sør i landet - i Basra, Ramadi, Baquba og Bagdad - hvor Iran og Syria fremdeles har stor innflytelse. Mens sikkerhetsstyrkene inntok flere og flere sørlige byer, flyttet terroristene nordover - med sentrum i Mosul, som i mange år var skånet for stridigheter.
Provinsen Nineveh har rundt 3 millioner innbyggere, hvorav halvparten bor i provinshovedstaden Mosul. Minst 60 % er sunniarabere, mens de øvrige er kurdere, kurdisktalende yezidier, kristne og andre minoriteter. Den religiøse og etniske blandingen har omgjort byen til en politisk kruttønne. En generell fortvilelse over leveforholdene i byen har hjulpet terroristene i "kampen mot invasjonsmakten."
Det katolske nyhetsbyrået AsiaNews rapporterer at lokale sivile i dag opplever situasjonen som det nærmeste du kommer "helvete på jord." Hver uke eksploderer eller avdekkes mellom 60 og 80 miner på veiene. I tillegg er det en mengde kidnappinger, trusler og daglige drap.
AsiaNews (13. mars 2008)