Kongregasjon med ny instruksjon om lydighet i ordenslivet

Lydighet i ordenslivet er en reise i søken etter Gud, med den hensikt å slippe hans kjærlighet til i alle dens former. Slik beskrives det i et nytt dokument fra Vatikanet, utgitt av Kongregasjonen for Institutter for konsekrert liv og Selskaper for apostolisk liv. Instruksjonen bærer tittelen "Autoritetens og lydighetens tjeneste" og ble presentert av en gruppe kvinnelige og mannlige ordensledere som den 28. mai var samlet til seminar i Roma.

Ordensfolk må forstå lydighet som "en måte å hjelpe kommuniteten eller instituttet til å søke og å oppfylle Guds vilje på," heter det i instruksjonen. Grunnlaget for lydigheten ligger "i den søken etter Gud og hans vilje som karakteriserer de troende." Ved sitt lydighetsløfte imiterer ordensfolket Kristus, "som i kjærlighet var lydig inntil døden på korset."

Dokumentet tar eksplisitt opp temaet "vanskelig lydighet," som oppstår når den enkelte finner sin overordnedes bestemmelser "særlig vanskelig å gjennomføre." Det tar også opp situasjoner hvor den overordnedes ordre kan skape konflikter i den enkeltes samvittighet. Lydighet kan "forårsake vanskelige stunder," anerkjenner dokumentet, men ordensfolk bør alltid huske at lydighetens fundamentale rolle er å lede til en anerkjennelse av Guds vilje. Alle som lever et konsekrert liv er kalt til å omfavne lydigheten, "ikke kun som en passiv og uforpliktende utførelse av ordre," men som en samvittighetsfull og bevisst forpliktelse.

Også det å inneha autoritet i ordenslivet kan by på vanskeligheter, slås det fast. Instruksjonen gir retningslinjer for superiorer og oppmuntrer dem til å utøve sin autoritet med klokskap. Også superiorer er kalt til lydighet. Man må "invitere mennesker til å lytte, fremme dialog, dele og fremme medansvarlighet." Overordnede må vise pastoral omsorg og et nådig sinnelag, slås det fast.

Instruksjonen fra Vatikanet gjentar flere ganger at lydighet ikke kun er en måte å strukturere ordenslivet på, men en reise i søken etter Guds vilje. I lydighet til overordnede må ordensfolket se "en virkelig ledelse ved Guds vilje."

Les hele dokumentet på engelsk, fransk, italiensk eller spansk.

CWN - Catholic World News (6. juni 2008)

av Webmaster publisert 06.06.2008, sist endret 06.06.2008 - 13:27