Velkommen til årsmøte i Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma

Altertavlen

 Se også:

Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma avholder årsmøte mandag 16. juni kl. 19.00 hos Astrup Fearnley AS, Grev Wedels plass 9, Oslo.

I tillegg til vanlig årsmøteagenda blir det foredrag av Lars Roar Langslet om St. Olav i vår tid, samt en hilsen ved biskop Bernt Eidsvig Can.Reg. av Oslo.

Gamle og nye medlemmer er hjertelig velkommen!

Venneforeningen har fått eget nettsted - se www.olavsalteretiroma.no - hvor det blant annet fortelles det følgende om alterets historie:

Roma har en helst spesiell plass i kirkens historie og bevissthet, og gjennom århundrene har det vokst frem en skikk med nasjonale kirker, kapell og altere i denne byen.

I 1892 ga pave Leo XIII den norske misjon, som det het den gang, et privilegert alter i den mest fasjonable av alle Romas gudshus - den mektige barokkirken S. Carlo. Den ligger dominerende ved byens hovedgate og har aner tilbake til 1400-tallet.

Drivkraften bak at alteret ble opprettet var biskop Johannes Fallize, som var overhode for de norske katolikkene. I 1893 fikk han den berømte portrettmaler Pius Welonski til å male altertavlen, som siden har representert en utfordring for nordmenn med historisk bevissthet og kunstnerisk sans.

Når alteret siden har vært holdt i hevd, skyldes det ikke minst to lutherske norske damer: Ciss Rieber-Mohn og Olgese Mowinckel Ringler. Med en blanding av charme, takt og direkte tale hevdet de norske nærvær fra 1950 til 2000.

For å føre dette arbeidet videre ble det i juni 2007 stiftet en venneforening, som på økumenisk grunnlag skal stimulere den kulturelle og religiøse virksomhet knyttet til St. Olavsalteret i denne kirken.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (13. juni 2008)

av Webmaster publisert 13.06.2008, sist endret 13.06.2008 - 14:08