Trosfrihetens kår forverret i Asia i 2007
Se også: |
---|
Trosfrihetens kår i Asia forverres stadig, særlig i Kina og i det demokratiske India. Det heter det i den årlige rapporten fra USAs statlige avdeling for trosfrihet i verden.
Rapporten, som ble publisert 19. september, kritiserer kommunistregimet i Beijing først og fremst for undertrykkingen i Tibet etter protestene i mars, da flere hundre ble arrestert, munker forvist fra klostere og tvunget til å delta i "patriotiske reutdannelseskampanjer" og signere dokumenter som kritiserer Dalai Lama. Rapporten fremhever også de stadige arrestasjonene av det muslimske Uyghur-folket i Xinjiang, for så lite som besittelse av uatoriserte religiøse tekster eller deltagelse i religiøse aktiviteter. Også tradisjonelle religiøse plikter, som faste i ramadan, er forbudt.
Videre fremheves det at kinesiske myndigheter i perioden før OL i Beijing innstrammet kontrollen over mediene og intensiverte kampen mot religiøse aktiviterter som ikke er godkjente av staten. Kirker ble stengt, religiøse ledere arresterte eller forvist til områder langt fra OL-arenaene, og troende fra andre land ble utvist.
Fjoråret var også et vanskelig år for trosfriheten i Asia generelt. Det fant sted en systematisk undertrykkelse av religion og troende i Nord-Korea og Burma, hvor diktatoriske regimer ønsker å kvitte seg med alle dissentere og mulige opponenter. I september 2007 protesterte titusener av burmesiske buddhistmunker mot det militære diktaturet, noe som resulterte i drap, tortur, arrestasjoner og overvåkning av klostere.
Situasjonen er også alvorlig i Iran, hvor ethvert avvik fra den offisielle muslimske tro ofte straffes som "en krenkelse av religionen" og medfører stadige arrestasjoner og diskriminering, samt systematisk kontroll over mediene.
Også i tradisjonelle muslimske land har aggresjon og vold mot religiøse minoriteter forverret seg - særlig forfølgelse av kristne. Dette gjelder særlig i Egypt, Pakistan, Saudi-Arabia, Malaysia og Indonesia. I Laos fortsetter lokal forfølgelse av kristne, blant gjennom forsøk på "reutdannelse". I Turkmenistan og Uzbekistan må alle religiøse aktiviteter være statlig autorisert, selv bønnemøter. Myndighetene er svært restriktive med godkjennelse av religiøse aktiviteter og straffer "lovbrytere" med fengsel og bøter.
I det demokratiske India var det i 2007 systematiske angrep fra hindufanatikere på religiøse minoriteter, særlig kristne. I delstaten Orissa, som ledes av det nasjonalistiske hindupartiet Bharatiya Janata, ble bare rundt juletider mer enn 100 kirker og religiøse institusjoner, samt 700 kristne hjem, angrepet og brent til grunne. Politiet grep sjelden inn, og kristne ble tvunget til å flykte til skogs. Denne voldsbølgen mot kristne i Orissa og omkringliggende delstater har eksplodert de siste ukene. Mange indiske delstater har også vedtatt notoriske antikonversjonslover, som i praksis betyr straff for enhver som måtte forlate hinduismen og ofte benyttes til å rettferdiggjøre vold mot og arrestasjoner av religiøse minoriteter.
AsiaNews (23. september 2008)