Hopp til hovedinnhold
Publisert 11. februar 2009 | Oppdatert 11. februar 2009

 Se også:

Vanskelighetene i de katolsk-jødiske relasjoner som følge av Vatikanets opphevelse av ekskommunikasjonen av den Holocaust-fornektende biskop Richard Williamson, nærmer seg i følge Den jødiske verdenskongress, en avslutning.

Den internasjonale organisasjonen som representerer over 100 ulike jødiske samfunn over hele verden, holdt mandag samtaler i Roma med kardinal Walter Kasper, president for Det pavelige råd for fremme av kristen enhet. Delegasjonen besøkte Roma for å diskutere opphevelsen av ekskommunikasjonen av de fire biskopene tilhørende prestebroderskapet Pius X, deriblant biskop Richard Williamson, som samtidig med opphevelsene og på svensk TV hevdet at ikke en eneste jøde ble tatt av dage i gasskamrene under Annen Verdenskrig.

Biskopene, inkludert det nåværende overhodet for prestebroderskapet, ble ekskommunisert i 1988 etter å ha latt seg bispevie av den franske erkebiskop Marcel Lefebvre, uten pavelig godkjennelse. Presidenten i Den jødiske verdenskongress, Ronald Lauder, uttalte at Vatikanet nå har tatt de nødvendige første skritt for å stilne de jødiske fellesskaps bekymringener, men presiserte samtidig at dette må bli fulgt opp med konkret handling.

Den 68 år gamle britiske biskop Richard Williamson har nylig fått munnkurv vedrørende spørsmålet om Holocaust, og samtidig blitt avskjediget som ansvarlig for broderskapets presteseminar i Argentina.

"Vi ønsker Vatikanets forståelse for at en tilnærming til antisemitter som (biskop) Williamson vil sette spørsmålstegn ved den katolsk-jødiske dialog som har eksistert siden erklæringen `Nostra Aetate' i 1965", uttalte Lauder. "Vi føler nå at vårt budskap har blitt forstått. De siste tre ukers kontroversielle debatt har hatt en positiv ringvirkning".

Presidenten i den franske jødiske paraplyorganisasjonen CRIF, Richard Prasquier, og Maram Stern, generalsekretær for interreligiøse samtaler i Den jødiske verdenskongress, uttrykte begge optimisme og tro på at den nåværende situasjon snart vil være over, og at den ikke vil skade den katolsk-jødiske dialog i årene som kommer.

Med referanse til biskop Williamsons uttalelser på svensk TV, sa Prasquier: "I dag slo vi fast at fornektelsen av Shoah ikke er en mening, men en kriminell handling".

Lauder uttrykte håp om at pave Benedikt XVIs kommende besøk til Israel blir gjennomført som planlagt: "Vi ser frem til pavens besøk til Det hellige land. Besøket blir en anledning til å igjen bekrefte Vatikanets vilje til dialog med Jødene".

ZEN - Zenit (10. februar 2009)