Kumari (43) sitter alene igjen etter terrorangrepet mot den katolske kirken i Negombo

 

Skjebnene er mange og smerten ufattelig etter terrorangrepet på Sri Lanka. Anusha Kumari (43) mistet ektemannen, sine to barn, en svigersøster og to nieser.

 

Tekst: NTB-AFP-AP

 

Den 43 år gamle kvinnen ble selv såret i angrepet mot St. Sebastian-kirken i Negombo påskedag. Onsdag forlot hun sykehuset for å gravlegge familien sin.

Dødstallet etter angrepet mot tre kirker og tre hoteller har nå steget til 359. Om lag en tredjedel av dem befant seg i samme katolske kirke som Kumari og familien.

Kvinnen har fortsatt bandasje over nesen og det ene øyet når hun viser fram bilder av barna hun har mistet.

– Du vil ikke tro det, jeg hadde den perfekte familien. I løpet av 24 års ekteskap kranglet ikke jeg og mannen min én eneste gang. Vi sov alle fire i samme rom. Nå har jeg mistet alt, sier hun.

– Alle disse menneskene, de har sine egne familier. De reiser hjem, og jeg kommer til å være alene, fastslår hun mens tårene renner.

Onsdag ble det publisert film fra et overvåkingskamera som ble tatt like før angrepet. Den viser hvordan en av angriperne klapper et barn på hodet og skuldrene rett før han går inn og utløser bomben midt i den stappfulle kirken.

 

kN_FhC7GWDM.jpg

FATALT ANSLAG: Selvmordsbomberen som slo til mot den katolske St. Sebastian-kirken i Negombo tok med seg cirka 120 troende som hadde samlet seg til påskedagsmesse, i døden. Foto: REUTERS/Stringer 

 

 

Fatal kommunikasjonssvikt

Mens etterlatte på Sri Lanka sørger over å ha mistet sine nærmeste, forsøker myndighetene å rydde opp etter det som ser ut som en tragisk kommunikasjonssvikt. Advarsler fra indisk etterretning om at det ble planlagt angrep mot kirker, nådde ikke frem til statsministeren og andre viktige ministre. Følgelig ble ingen sikkerhetstiltak iverksatt.

jr5qpX01H08.jpg

Landets president Maithripala Sirisena (bilde t.h., foto: REUTERS/Dinuka Liyanawatte) ba onsdag både sin egen stabssjef Hemasiri Fernando og politisjef Pujith Jayasundara om å trekke seg. Sirisena, som også er forsvars- og sikkerhetsminister, har lovet en omfattende omorganisering i politiet og sikkerhetsstyrkene innen en uke.

 
Fra middelklassen

Sri Lankas viseforsvarsminister Ruwan Wijewardene sier at det var i alt ni gjerningspersoner, hvorav åtte er identifisert. De hadde middelklasse- og overklassebakgrunn, og skal ha vært utbrytere fra to ytterliggående islamistgrupper.

En av de antatte gjerningspersonene har tidligere studert i Storbritannia og Australia.

Det foregår en intens jakt på flere mistenkte som kobles til angrepet, deriblant på Zahran Hashim, lederen av den ytterliggående islamistgruppen National Thowheed Jamaath (NTJ).

Hashim er identifisert som en av de åtte som figurerer på bildet og videoen som ble publisert at IS' propagandanettsted Amaq tirsdag, og som ifølge Amaq viser de som var involvert i angrepet.

 
På frifot?

Det er foreløpig ikke bekreftet om Hashim var blant selvmordsbomberne eller om han fortsatt lever. Før terrorangrepet var han en ukjent figur på Sri Lanka, men han hadde tusenvis av følgere på Facebook og YouTube, der han la ut flammende religiøse prekener.

Etterforskerne jobber med å finne ut om IS bidro til å finansiere angrepene, som rammet tre kirker og tre hoteller.

 
Mange pågrepet

Rundt 60 personer er pågrepet i etterkant av terroraksjonen, alle er fra Sri Lanka. Blant disse er en velstående forretningsmann som er far til to brødre som var blant selvmordsbomberne.

Minst 359 mennesker ble drept i terroraksjonen, og over 400 ble såret. Blant dødsofrene er det briter, amerikanere, indere og flere andre utlendinger. 

FBI-etterforskere fra USA var onsdag på plass på Sri Lanka, og både Storbritannia, Australia og De forente arabiske emirater har tilbudt etterretningshjelp.

 

 

Les mer