St. Paul skole: Handlenett og bossplukking
Laudato si'-dagen 3. mai
Handlenett av plastposer
Da vi gikk gjennom rommet kunne vi se mange elever rundt oss, alle sammen jobbet
flittig, enten med å klippe poser, stryke lagene sammen eller å sy nettene.
Tekst og foto: Daniel & Noah (13)
Vi var på besøk hos «Plastposer til handlenett»-gruppen. En av mange grupper her på St. Paul skole på Laudato Si-dagen 3. mai.
Vi spurte en elev i gruppen om hva dette går ut på.
– I denne gruppen lager vi handlenett av plastposer, sa Victoria (8B).
– Hvorfor gjør dere dette, da spurte vår reporter.
– Fordi det er mer miljøvennlig enn bare å bruke tynne, små plastposer som bare blir ødelagt, svarte Victoria.
Vi snakket med Edit, lærer ved St. Paul skole, som forklarte hvordan man lager slike handlenett.
– For å lage disse handlenettene tar du vanlige plastposer fra butikken, ca. tre til fire poser. Så stryker/smelter du seks til åtte lag med plast sammen. Deretter lager du fremsiden for seg og baksiden for seg, så syr du den sammen og til slutt syr du på håndtak. Og nå har du et solid handlenett som kan brukes mange ganger, forklarte Edit.
Bildet til høyre: Her ser du en tegning som beskriver hvordan man lager et slikt handlenett (Foto: Noah)
Bildet til venstre: Resultatet ble et solid og vanntett handlenett som kan holde flere kilo. (Foto: Noah)
Bossplukking på Fløyen
Vi ble sendt opp på fløyen i dag for å følge mellomtrinnet som skulle plukke boss, vi fikk snakket med noen av elevene og lærerne, som alle var veldig snille og åpne mot oss. Vi fikk også lov til å ta flere bilder av dem og følge dem, for å se hva de drev med.
Tekst: Guri (8. trinn)
Foto: Dina (8. trinn)
Lea Kristine (7. klasse) sa hun mente at hovedårsaken til global oppvarming er C02 fra biler og fabrikker. Dette er jo et veldig viktig poeng. For at vi skal senke dette utslippet, mente Lea Kristine at man skal reise kollektivt. Da sparer man nemlig miljøet. Hun mente også at barn kunne overbevise foreldre om at det er barnas fremtid vi snakker om.
Plukk boss
Etterpå snakket vi med Lea, som også var fra 7. klasse. Hun mente også at hovedårsaken til global oppvarming er C02-utslipp. Hun sa at for å bli mer miljøbevisst, må man tenke seg om i hverdagen, og spørre seg selv om man trenger all plastikken. Hun mener at barn kan streike og plukke boss, sånn som de gjorde på fredag 3. mai.
Trumps skyld
Nå gikk vi videre til en liten gruppe som satt og spiste maten sin, Iselly, Sofie, Martin og Mila, som alle gikk i 5. klasse. De kom frem til at grunnene til global oppvarming er biler, fly og Donald Trump. De mente at for å bli bedre kan vi resirkulere, reise kollektivt og ikke kaste ting på bakken.
Mathias, lærer for 6. klasse:
– Hovedgrunnen til global oppvarming er klimagasser, jeg tror mennesker har vært med på å påvirke det etter den industrielle revolusjon. Jeg tror vi ødelegger for oss selv når vi slipper ut så mye når vi kjørere bil og fly. Den industrielle revolusjon var som et tveegget sverd, positivt for menneskets utvikling, negativt fordi det har påvirket miljøet. Mitt miljøtips er at folk reduserer utslippene sine ved å ta enkle grep: De må reparere og resirkulere mer, og dessuten reise kollektivt.
Hold deg oppdatert!
Vilde, som også er lærer, mente at global oppvarming skyldes menneskene og forbruket vårt. Hun tror at jorden uansett ville blitt varmere, men vi akselerer tempoet det skjer i. Vildes miljøtips er å holde seg oppdatert og lese nyheter. Vi spurte henne om hva voksne kunne gjøre, da svarte Vilde:
– Vi kan opplyse barn om det, og ta ansvaret for handlingene våre. Vise barna at vi kan gjøre noe på daglig basis: Du trenger ikke vente til Laudato si’-dagen 3. mai: Nei, nei – du kan gjøre det hver dag, du kan til og med kjøpe en sånn sparegreie til dusjen din.
Fakta om Laudato si’
- Pave Frans' såkalte klima-encyklika
- Ble lansert i Roma sommeren 2015
- Rundskrivet er 180 sider langt
- Paven bygger videre på det tidligere paver har sagt om miljøspørsmål
- Han slår fast at Laudato si’ inngår i Den katolske kirkes sosiallære, fordi den tar opp et sosialt anliggende: vårt forhold til Skaperen, til skaperverket og til hverandre.
- Paven henvender til alle mennesker, fordi klima handler om oss alle – og om vårt felles hjem.
- Han slår fast at klimaendringene er menneskeskapte.
- Teksten er en kombinasjon av vitenskap, politikk og teologi,
- I Laudato si’ kaller paven oss til en radikal personlig omvendelse
Les mer
- Flinke elever ryddet søppel
- St. Paul gymnas: Laudato si’ – lovet være du
- Laudato si’-dag: Pavens ord blir lommebok av melkekartong
- Pave Frans' miljøencyklika på norsk
- Professor mener Laudato sì er vårt beste klima-håp
- Pavens miljø-encyklika ‘Laudato Si’: — Vi er glade for at Frans har viet en hel encyklika til klimaspørsmålet