Vatikanet reagerer: Tar avstand fra høyrepopulist

 

Valg til Europaparlamentet 26. mai

UWZdXhkS1aM.jpg

PAVE MOT VISESTATSMINITER: Italias visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini fra høyrepopulistpartiet  Lega Nord er kommet på kant med pave Frans under den pågående valgkampenjen før valget til Europaparlamentet 26. mai.  Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo

 

Like før valget til Europaparlamentet denne uken, er det blusset opp en konflikt om den katolske tro i Italia.

 

Den italienske innenriksministeren Matteo Salvini har bedt Europas seks skytshelgener om fremgang for høyrepopulismen og han viker ikke unna for å søke strid med pave Frans, melder kathpress.

Under en demonstrasjon sammen med europeiske høyrepartier foran Milanos domkirke sist helg, fremsatte Salvini skarp kritikk mot Kirkens overhode.

Men nå opplever han motbør fra Roma.

 

Lakmustest

Kommende søndag står mye på spill for Salvini.  Observatører mener EU-valget vil være en test for ham på om han kan bryte regjeringskoalisjonen i Italia med den stadig mer brysomme Femstjerners-bevegelsen, og satse på et nyvalg for å sikre majoritet for sitt eget høyreparti Lega.

I det katolske Italia har Salvini nå spilt ut det religiøse kortet, påpeker kathpress.

 
Påkalte beskyttelse

I Milano sto Salvini på en scene på Piazza del Duomo den 18. mai, omkranset av ytre høyre- og nasjonalistledere fra ti land. Ifølge The Tablet påkalte han beskyttelse for seg og forsamlingen fra Europas seks skytshelgener: Den hellige Benedikt av Nursia, Den hellige Birgitta av Sverige, Den hellige Katarina av Siena, De hellige brødrene Kyrillos og Methodios og Den hellige Edith Stein (Teresa Benedikta av Korset).

Så, mens han kysset rosenkransen, satte han blikket fast mot den forgylte statuen av Madonna, «La Madonnina», 108 meter over bakken på toppen av Milanos 1300-talls katedral, og proklamerte: «Jeg betror Italia, mitt og deres liv til jomfru Marias rene hjerte, og jeg er overbevist om at det skal hjelpe oss til seier.»

 

Migrasjon splitter

I synet på migrasjon – spesielt i spørsmålet om muslimske migranter på vei til Europa over Middelhavet – har Salvini og pave Frans vidt forskjellige oppfatninger. Paven oppfordrer til ubetinget hjelp til mennesker i nød og taler for et kulturelt åpent Europa. I en samtale med journalister i Vatikanet den 18. mai minnet paven om at Middelhavet er blitt som en kirkegård på grunn av migranter som drukner.

Dette fikk Salvini til å gå til frontalangrep på paven i Milano: «Til Hans hellighet pave Frans vil jeg si at denne regjeringens politikk eliminerer dødstallene i Middelhavet, og vi gjør det med stolthet og kristen ånd.»

 
Møter motbør

Salvini har på sin side blitt kritisert av flere, blant dem sjefredaktøren for jesuittenes italienske tidsskrift La Civiltá Cattolica, jesuittpater Antonio Spadaro, som mange mener er en aktør som gir uttrykk for pavens oppfatninger og synspunkter.

«En politisk demonstrasjon er ikke det rette stedet for å lese en litani og fremsi bønner, spesielt ikke når den preges av verdier som lite har å gjøre med Jesu evangelium», sier Spadaro.

Han minner om at Jesus reagerte på instrumentaliseringen av Gud da han jaget kremmere og pengevekslere ut av tempelet, skriver kathpress.

 

Farlig

Også Vatikanets nummer to etter paven, statssekretær kardinal Pietro Parolin, reiste innvendinger: «Partipolitikk splitter - Gud, derimot, forener og er til for alle. Det er alltid farlig å gjøre krav på og påstå at man har Gud på sin side,» sier han.

Motsetningen mellom Salvini og Kirken i synet på innvandring og innvandringspolitikk er ikke av ny dato. Italias biskoper inntok til å begynne med en avventende holdning til den nye regjeringens avvisningspolitikk overfor flyktninger, men etterhvert har kritikken vokst. Også andre katolske organisasjoner, som Caritas og Jesuit Refugee Service (jesuittenes flyktninghjelp) , har tatt tydelig stilling, og pave Frans selv har talt mot både populisme og nasjonalisme.

 

Tilfellet Diciotti

I august 2018 forbød innenriksminister Salvini kystvaktens fartøy «Diciotti» å sette i land migranter, som mannskapet hadde reddet. På initiativ fra Italias katolske bispekonferanse fikk likevel 100 migranter lov til å komme til et kirkelig senter i Roma. I løpet av få dager var de fleste av dem forsvunnet. Salvini slo om seg med sarkasmer, fordi bare et par uker i forveien hadde det katolske tidskriftet Famiglia Cristiana i en artikkel sammenlignet Lega-politikeren Salvini med Satan.

Siden da er forholdet mellom Vatikanet og den italienske regjeringen blitt forverret.  Den siste tiden er tonen ytterligere skjerpet.  For noen dager siden koblet kardinal Konrad Krajewski selv husokkupanter i Roma til strømnettet, som til da var blitt sperret for dem. Salvini anklaget da kardinalen for å støtte ulovlig virksomhet. Følgene ble at Vatikanet måtte overta den ubetalte strømregningen på 300 000 Euro.

 

Nyfascister578c2bc7b34bf988d47b946d37fc6011-1024x703.jpg

Samtidig protesterte nyfascister i bevegelsen «Forza Nuova» mot paven i nærheten av Vatikanet.  Manifestasjonen fant sted under pavens formiddagsbønn på Petersplassen. Politiet grep ikke inn. På nettet beskylder høyreekstremister pave Frans for å fremme «islamsk innvandring» og «internasjonale krefters interesser».

Vatikanet har reagert på sin måte. Under onsdagsaudiensen litt senere lot pave Frans åtte flyktningbarn få kjøre med i pavens egen bil, papamobilen, over Petersplassen i Roma (se bilde t.h.). De åtte barna hadde, ifølge Vatikanets pressetjeneste, tatt seg fra Libya til Italia langs ulike ruter. Paven og barna fra Syria, Nigeria og Kongo uttrykte dermed i et tydelig symbolspråk hvor Vatikanet står i disse spørsmålene. (The Tablet/Kathpress/Signum)