USAs høyesterett: Seks av ni dommere er katolikker

Barrett1.jpg

AVLEGGER EDEN: Påtroppende høyesterettsdommer Amy Coney sverger på Bibelen under seremonien i Det hvite hus mandag 26. oktober. Her med dommer  Clarence Thomas.  FOTO: REUTERS/Tom Brenner TPX IMAGES OF THE DAY

 

Når Amy Coney Barrett (48) tas i ed for andre gang i en seremoni i amerikansk høyesterett tirsdag 27. oktober og starter arbeidet i USAs høyeste domstol, vil seks av de ni dommerne ha katolsk bakgrunn.

 

De seks katolikkene er høyesterettsjustitiarius John Roberts, dommerne Clarence Thomas, Samuel Alito, Sonia Sotomayor, Brett Kavanaugh og Amy Coney Barrett. Også dommer Neil Gorsuch er oppdratt katolsk, men han har senere gått over til den anglikanske kirke i USA. Det er også verdt å merke seg at dommer Sonia Sotomayor ble utnevnt av den demokratiske presidenten Barack Obama i 2009.

 

«En stor dag for USA»

Amy Coney Barrett er den tredje høyesterettsdommeren innsatt av president Donald Trump. Hun godkjennes bare en drøy uke før presidentvalget den 3. november. 

Mandag kveld, kun en knapp time etter avstemningen i Senatet, ble hun tatt i ed under en seremoni i Det hvite hus.

– Dette er en stor dag for USA, for vår grunnlov og for den rettferdige og upartiske rettssikkerheten. Barrett-familien har kapret Amerikas hjerter. Det er veldig passende at dommer Barrett overtar setet til en pionér for kvinner, dommer Ruth Bader Ginsburg, sa president Donald Trump på scenen foran rundt 200 fremmøtte folkevalgte og andre støttespillere.

 

Barrett.2.2trump.jpg GLAD: President Donald Trump applauderer USAs nye høyesterettsdommer Amy Coney Barrett i Det hvite hus. FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst

 

Dypt stolt og beæret

Høyesterettsdommer Clarence Thomas ledet edsavleggelsen.

– Jeg står her i kveld og er dypt stolt og beæret, sa en smilende Barrett. Hun understreket videre at hun som dommer er pliktig å utøve arbeidet sitt på nøytralt vis, «uavhengig av politiske interesser og mine egne preferanser.»

 

Rasende venstreside

Aldri før har en høyesterettsdommer blitt godkjent så tett opp mot valget. Trump nominerte Barrett etter at den liberale høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg døde i september. 

Nominasjonen og den senere prosessen for å få henne godkjent har ført til protester fra Demokratene. De har vist til at republikanernes flertallsleder Mitch McConnell i 2016 nektet å holde avstemning for daværende president Barack Obamas kandidat Merrick Garland. 

McConnell sa da at man ikke burde holde en slik avstemning i et valgår, fordi det amerikanske folk bør få ta avgjørelsen om hvem som skal få utnevne landets neste høyesterettsdommer.

Ifølge McConnell var imidlertid det å stemme for å godkjenne Barrett noe som burde «gjøre enhver senator stolt».

 

Et forbilde

Republikaneren Lindsey Graham, som leder justiskomiteen, beskriver sjubarnsmoren Barrett som et forbilde for konservative kvinner.

– Dette er historisk, sa han mandag.

Senator Mitt Romney, republikaner fra Utah, sier til New York Times at utnevnelsen av Barrett vil styrke folks tillit til en av de få amerikanske institusjonene som fremdeles nyter publikums tillitt og respekt.

-Hun er en kvinne med uangripelig karakter og integritet, dette som er så avgjørende for vårt land og for at høyesteretts troverdighet skal være i balanse. Jeg er stolt over å stemme for å få henne innsatt som ny dommer, sa Romney i sin tale i Senatet.

 

 

Klart flertall

Av Senatets 53 republikanske senatorer var det kun Susan Collins som stemte nei. 52 senatorer stemte for sjubarnsmoren fra Lousiana, 48 imot. Ingen demokrater stemte for. Barrett ble dermed den første høyesterettsdommeren i moderne tid som ikke har fått en eneste stemme fra opposisjonen.

Dommerne i amerikansk høyesterett sitter på livstid eller fram til de velger å pensjonere seg. (NTB/katolsk.no)

 


Barrett.3..jpg
KATOLIKK: USAs nye høyesterettsdommer Amy Coney Barrett er syvbarnsmor, praktiserende katolikk og en av USAs skarpeste jurister. FOTO: Jim Lo Scalzo/Pool via REUTERS/File Photo


FAKTA: Amy Coney Barrett

* Født i New Orleans i Louisiana i 1972 og er eldst av sju søsken. Faren var advokat for oljeselskapet Shell, moren var hjemmeværende.

* Er gift og har sju barn, hvorav to er adoptert fra Haiti, det ene etter jordskjelvet i 2010. Hennes yngste biologiske barn har Downs syndrom.

* Tok en bachelorgrad i engelsk litteratur og fransk språk ved Rhodes College i Memphis, Tennessee.

* Utdannet seg som jurist på det katolske universitetet Notre-Dame i delstaten Indiana. Utdanningen var finansiert med fullt stipend.

* Underviste og forsket ved Notre-Dame i 15 år før Donald Trump nominerte henne til dommer i en føderal ankedomstol i 2017.

* Har arbeidet for den nå avdøde høyesterettsdommeren Antonin Scalia. Han mente at grunnloven må tolkes bokstavelig i tråd med synet til dem som skrev den, et syn som Barrett også har.

* Som student engasjerte hun seg i kampen mot abort og forsvarte retten til liv fra unnfangelse til grav. Hun har også vært medlem i en kristen gruppe kalt People of Praise med vekt på åndelige opplevelser. Regnes som konservativ i en rekke verdispørsmål.

* Ble i september nominert av president Donald Trump til å fylle den niende plassen i høyesterett. Den ble ledig etter at den liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg (87) døde. (NTB)