– Det er viktig å opprettholde det rette forholdet mellom medisinske fremskritt og juridiske og moralske spørsmål, sier legen Katarzyna Jachimowicz. Hun kom nylig tilbake fra MaterCare Internationals konferansen i Roma.
Tekst: Marta Tomczyk-Maryon Foto: Tadeusz Kuczapski
MaterCare Internationals (MCI) er en internasjonal organisasjon av gynekologer og fødselsleger som ønsker å iverksette budskapet til Evangelium Vite. De jobber med å forbedre kvaliteten på omsorgen for mor og barn fra unnfangelse til fødsel. Resultatet av denne aktiviteten er gynekologi- og obstetrikksykehus i land i Den tredje verden, som tilbyr kvinner riktig omsorg under fødsel og gynekologisk behandling. Slike sykehusene er etablert i Ghana, Uganda og Tahiti.
Mer om MaterCare International (MCI) kan u lese her
– Årets konferanse hadde mottoet «Mothers Are Women Too». Hvordan var konferansen?
– Konferansen ble holdt i Vatikanet, og hver dag begynte med feiring av messe. Foreleserne kom fra hele verden – fra Australia, USA, Canada, Nigeria, Storbritannia, Kroatia, Frankrike, Irland og Polen. Foredragsholderne var eksperter fra mange felt – juss, etikk, teologi, og selvfølgelig medisin, ikke bare gynekologi og obstetrikk, men også kirurgi, pediatri, onkologi, genetikk, infeksjonssykdommer, immunologi og psykiatri, forteller Katarzyna Jachimowicz.
Viktige temaer
– Hvilke temaer ble tatt opp?
– Det var to store temaer. Den første om virkningen av pandemien og vaksinasjon har på omsorgen for mor og barn. Det andre om beskyttelse av liv fra unnfangelse. Mye oppmerksomhet ble viet til det å forsvare livet til barn under svangerskapet, spesielt de med genetiske defekter og sykdommer. Dette er en veldig vanskelig situasjon når vi nesten med sikkerhet vet at barnet ikke har noen sjanse til å overleve.
– Så hva var rådet til katolske leger i disse situasjonene?
Det er ingen enkle svar her. Et av forslagene er å ta vare på kvinnen og hennes familie før, under og etter fødsel; og det finnes avdelinger som spesialiserer seg på slik bistand og hjelp, det vil si perinatale hospicier. Kvinnen og hennes familie kan få omfattende psykologisk og åndelig omsorg der. Men temaet er virkelig vanskelig. Man tror at abort i slike tilfeller er en god løsning og kan beskytte mor og barn mot smerte. Det er ikke helt sånn. Barnet føler smerte fra åtte ukers alder som vist i forelesningen til dr. Callum Miller ved Oxford-universitet. Følgelig ser enhver forstyrrelse av et barns kropp ut til å være grusom. Det er også et psykologisk aspekt. Forskning viser at psykiske problemer etter abort på grunn av et barns sykdom forekommer ofte.
Et annet aspekt er at behandlingsmulighetene for slike defekter og sykdommer er bedre nå. Professor Guiseppe Noia fra Gemelli-klinikken presenterte mulighetene for å behandle fødselsskader i mors liv. Gemelli-poliklinikken i Roma forsker på dette og har introdusert innovative metoder for å behandle slike barn. De gjør virkelige mirakler! De kan gjøre intra-kjønnstransfusjon, hjertedefibrillering, blærepunktur og andre operasjoner før fødselen. Italienske leger har stor suksess. Takket være dem blir friske barn født. Barn som i andre systemer og land, kanskje ville blitt abortert.
– Hvilke andre emner ble tatt opp på konferansen?
– En interessant sak var det å gi omfattende medisinsk og åndelig omsorg for kvinner og familien etter en naturlig spontanabort. Mye plass ble også viet til naturlig familieplanlegging og naproteknologi.
Juridiske spørsmål ble også tatt opp, som samvittighetsparagrafen og abortloven. Det var foredrag om innføring av abortforbud og endring av abortloven i Irland og USA. Nikolas Nikas, president for Bioethics Defense Found, presenterte Roe versus Wade-rettssaken, som bidro til legaliseringen av abort i USA. Som vi vet, var det et resultat av manipulasjon av opinionen. Det var det samme i Irland. Dr. Patrick Buckley fra Irland presenterte bakgrunnen for endringen i abortloven der, hvor den tragiske historien om en gravid kvinne som døde av sepsis ble brukt for å endre loven. Disse svært tragiske historiene, åpenbart et resultat av medisinsk feil, ble presentert som et resultat av restriktive abortlover som forbyr å redde moren på bekostning av barnet. Slik manipulasjon påvirket tydelig opinionen og resultatene av avstemningen om handlingen.
Jeg må også nevne et veldig godt foredrag av professor i genetikk Andrzej Kochański om genterapi. Han sa at det er en flott løsning for mennesker som lider av genetiske defekter. Men samtidig må vi være klar over at ett revidert gen genererer minst ti spontane mutasjoner, og derfor vet vi ikke hvordan dette vil påvirke genene våre i fremtiden. Dermed kan genterapi være farlig i det lange løp for menneskearten. Vi åpner kanskje Pandoras eske her.
I tillegg er det verdt å nevne dr. Dermot Kerneys foredrag om stans av en allerede påbegynt farmakologisk abort. Dette er tilfellet når en kvinne ønsker å ombestemme seg etter å ha tatt den abortfremkallende pillen. Vel, det finnes en metode for å reversere en allerede startet abort, som i utgangspunktet består i å administrere høye doser progesteron. Som presentert i foredraget, beskriver medisinsk litteratur flere titalls tilfeller av fødsel av friske barn.
Og til sist, men ikke minst, ble vi presentert for fremragende mennesker, katolikker, som er forbilder for oss i dag. Det var jordmoren fra Auschwitz, Stanisława Leszczyńska, og legen, salige Ewa Cichocka.
Et vitnesbyrd
– Hva var temaet for foredraget ditt?
– Jeg var i bolken «Jus, samvittighet og foreldreskap» og snakket om samvittighetsparagrafen i Norge og fortalte min egen historie – først med oppsigelsen fra jobben, en lang kamp i retten gjennom tre instanser for å kjempe for samvittighetsfriheten.
– Hvordan ble foredraget ditt mottatt?
– Det ble veldig godt mottatt. Det ble etterfulgt av en diskusjon om å støtte denne typen holdninger og mennesker. Vi fikk også høre historien til en sykepleier fra Irland som også påberopte seg samvittighetsklausulen. Jeg ble spurt om hvilke åndelige ressurser som hjalp meg gjennom dette. Talen min skilte seg litt ut fordi den ikke var en vitenskapelig forelesning, som de fleste andre, men et vitnesbyrd. Det ble imidlertid understreket i diskusjonen at nå er det tid for vitnesbyrd og at vi må ta hensyn til at slike kamper medfører enkelte personlige kostnader. Etterpå hørte jeg historier fra Polen som ligner på min.
Katolske leger
– Hvilke foredrag husker du best?
– Jeg husker veldig godt talen til professor Bernard Ars fra Belgia, president i World Federation of Catholic Medical Associations (FIAMC). Han holdt en presentasjon om «Katolikker som praktiserer medisin i dag - i kristen livssammenheng.» Det var et viktig foredrag om utnevnelse av medisinske arbeidere som, for å oppfylle sitt oppdrag, må utvise tre egenskaper.
Først av alt, profesjonalitet i ditt yrke og nåværende vitenskapelig kunnskap, og å ha en kristen visjon om menneskelig eksistens, hvis kilde er teologisk og filosofisk refleksjon. For det andre åpenhet for det indre åndelige liv forankret i bønn og forholdet til Jesus. Og så skal de vitne om Jesus og vise dette i omgivelsene gjennom sitt nærvær og sammenhengen i troslivet, som kommer til uttrykk gjennom barmhjertighetsgjerninger. Utdanningen til katolske leger må inneholde alle disse elementene.
For meg personlig var det viktigste det juridiske temaet om samvittighetsfrihet, samt diskusjoner om samvittighetskonflikter. En viktig tanke om nødvendigheten av dialog dukket opp her, dialogen foregikk på mange plan, slik at den skulle omfatte utdanning av leger og involvere spesialister på ulike felt: etikk, advokater, teologer og filosofer. Det er viktig å opprettholde det rette forholdet mellom medisinske fremskritt og juridiske og moralske spørsmål.
– Hvor viktig var det for deg å møte katolske leger fra hele verden?
– Veldig viktig. Det var et svært inspirerende møte mellom ulike medisinske miljøer, og ikke bare dem som baserer sin yrkesetikk på kristne verdier. Det var en fantastisk opplevelse å møte slike mennesker, snakke og utveksle erfaringer med dem. Jeg tar det som et privilegium å få kunne være der. Neste møte er om to år og i dag inviterer jeg folk som er villige til å delta på dette møtet, sier Katarzyna Jachimowicz.
Katarzyna Jachimowicz
(54). Spesialist i familiemedisin og psykiatri. Jobber på Vestre Viken Sykehus. Medlem av Norges Kristelige Legeforening. https://www.nklf.no/ Med henvisning til samvittighetsklausulen tok hun forbehold om at hun ikke ville sette en spiral på pasientene sine og skrive ut henvisninger til abort. Av den grunn ble hun sagt opp fra jobben av Sauherad kommune. Hun brakte saken for retten, som hun til slutt vant i Høyesterett i november 2018.
Les mer:
Jachimowicz-saken: Kjempet for samvittigheten i fire år
Jachimowicz-saken: Full seier i Høyesterett