Advokatforeningen: Kritiserer lovforslag

NTB_PwkIMEzCvz0.jpg
MØTER KRAFTIG MOTBØR: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har sendt ut et lovforslag som mange reagerer på. Her fotografert under den muntlige spørretimen i Stortinget tidligere i år. Foto: Javad Parsa/NTB

 

Norsk katolsk bisperåd er ikke de eneste som mener at Støre-regjeringens forslag til forbud mot konverteringsterapi er så mangelfullt og tendensiøst at det bør skrotes. Også Advokatforeningen er sterkt kritiske.

 

Det er avisa Vårt Land som melder at ikke bare 19 nåværende og tidligere ledere fra Kristen-Norge mener lovforslaget undergraver sentrale rettigheter og stiller seg svært kritiske til forslaget, men at også Advokatforeningen i Norge gir lovforslaget tommelen ned i sitt høringssvar til regjeringens forslag.

 

Bryter mot forpliktelser

«Det er Advokatforeningens oppfatning at konverteringsterapi som søkes av en myndig person ikke bør kriminaliseres, og at en eventuell kriminalisering vil støte an mot våre menneskerettslige forpliktelser», skriver foreningen ifølge Vårt Land.

Videre: «Det er grunnleggende at enhver voksen person må ha anledning til å søke støtte og eventuell terapi dersom vedkommende av en eller annen grunn skulle være usikker på, ukomfortabel med eller slite med emosjonelle problemer i anledning sin identitet eller seksuelle orientering. Forslaget bryter med et slikt utgangspunkt.»

 

Les Norsk katolsk bisperåds høringssvar

Diskriminerer

Ifølge Vårt Land mener Advokatforeningen at forslaget diskriminerer den gruppen mennesker som lovforslaget er ment å ivareta, ved at homofil og transseksuell orientering fører til at man blir fratatt selvbestemmelsesrett, og ikke selv kan søke den hjelpen man måtte ønske.

Advokatforeningen mener grensene mellom lovlige og ulovlige samtaler og terapi er tåkete og vanskelige å skjønne.

 

Lite presist

«Vil det være omfattet av straffebudets uttrykk «undertrykke» dersom en person i heterofilt ekteskap søker hjelp for å stå imot likekjønnet begjær, med det formål å berge ekteskapet? Lovbestemmelsen vil i så fall få det utslag at den begrenser muligheten for hjelp for mennesker med homofil legning, i motsetning til den som måtte søke hjelp mot for eksempel promiskuøs atferd overfor det motsatte kjønn (fordi hjelpen ikke har brodd mot den seksuelle orientering)», står det i høringssvaret, ifølge Vårt Land.

Foreningen mener lovforslaget har diffuse og usammenhengende kriterier. Den foreslår å gi straffebestemmelsen «en mer presis utforming ved at det angis hvilke typer av handlinger som rammes, hva som kvalifiserer til konverteringsterapi og hva som ligger i begrepet «seksuell orientering», skriver Vårt Land.