Pavelig forordning spesifiserer to punkter i motu proprio-et «Traditionis custodes»

NTB_T6v5rARfK-8.jpg

KLARGJØRING: I en ny forordning gjør pave Frans det klart at biskopene er forpliktet til å be om Den hellige stols tillatelse til å gi dispensasjoner til å feire messe etter gammel ritus. Bildet viser Den hellige far under messefeiring i Peterskirken. Foto: NTB / Reuters, Angelo Carconi

 

 

Pave Frans gjentar det som ble slått fast i dokumentet, nemlig at bruk av sognekirker for grupper som feirer messen i henhold til den eldre formen av den romerske ritus, samt bruk av det gamle missalet for prester ordinert etter 16. juli 2021, kan godkjennes av biskopen først etter å ha fått tillatelse fra Den hellige stol.

 
Tekst: Ingvild Cecilia Aavitsland
Vatican News 

 

I en forordning fra en audiens gitt mandag 20. februar til kardinalprefekten for Dikastieriet for gudstjenesten og sakramentsordningen, Arthur kardinal Roche, gjentar Pave Frans to punkter fra motu proprio-et «Traditionis custodes». Dette dokumentet ble publisert i juli 2021 og gjorde om på reglene for å bruke den eldre formen av den romerske ritus (det vil si å feire messen slik den ble feiret før liturgireformene på 60-tallet), blant annet ved å gjeninnføre at prester trenger biskopens tillatelse for å bruke den eldre liturgien. De ovennevnte to punktene av dokumentet har vært gjenstand for ulike tolkninger og nylig også for diskusjoner i media. Det første punktet gjelder bruk av sognekirker og eventuell opprettelse av personlige menigheter for grupper som feirer messen i henhold til 1962-missalet promulgert av Johannes XXIII. Det andre punktet gjelder muligheten til å bruke dette missalet for prester som ble ordinert etter 16. juli 2021, dvs. etter at motu proprio-et ble utstedt. Begge disse tingene kan i følge «Traditionis custodes» kun skje med en dispensasjon. Teksten i dette dokumentet gjør det klart at biskopen, før han bestemmer seg for å dispensere, må be om autorisasjon fra Dikastieret for gudstjenesten, som i følge samme motu proprio forvalter Den hellige stols autoritet i denne saken. Det vil derfor være Dikasteriet, alt etter omstendighetene, som eventuelt vil gi grønt lys til bispedømmets overhode.

 
Må be om dispensasjon

Pave Frans gjentar nå på en måte som knapt kan misforstås at det i disse to sakene altså gjelder «dispensasjoner som på en særlig måte er forbeholdt Den apostoliske stol», og at biskopene derfor er forpliktet til å be om Den hellige stols tillatelse til å gi slike dispensasjoner. Pavens forordning av 20. februar slår fast følgende: «Hvis en biskop i sitt bispedømme har gitt dispensasjoner i de to sakene nevnt ovenfor, er han forpliktet til å informere Dikasteriet for gudstjenesten og sakramentsordningen, som vil vurdere de enkelte tilfellene.»

Videre bekrefter Frans i sin nye pavelige forordning det som står i svarene på dubia som ble publisert sammen med noen forklarende notater den 4. desember 2021 angående dokumentet «Traditionis Custodes».