Formidler Kirkens hovedstad til Norge

  

 

Siden 1959 knytter Det norske institutt i Roma Norge an til Kirkens hovedstad. – Tanken var at norske forskere skulle kunne komme til Italia for å bygge nettverk og kontakter med det internasjonale forskningsmiljøet her, sier professor emeritus Rasmus Brandt.

 

Tekst: Arnt Stefansen, 
Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Det norske institutt er i godt selskap: I Roma finnes det rundt 30 italienske og utenlandske institusjoner som er spesialisert på arkitektur, kunsthistorie og historie.

– Instituttet har gitt en hærskare av arkeologer og kunsthistorikere faglig tyngde, som de kan ta med seg inn i norsk forskning og vitenskapsmiljø, sier Brandt, som var leder for instituttet fra 1996 til 2002.

Roma var Romerrikets hovedstad og etterhvert Kirkens. Instituttet er dermed med på å utvikle og formidle akademisk og forskningsbasert kunnskap blant annet om katolsk tro, kultur og kunst til Norge. Ikke bare til forskere, men også til studenter. Instituttet tilbyr idag emner på bachelor- og masternivå i kunsthistorie, antikke studier og italiensk; emnefag om Roma fra antikken til moderne tid og etterutdanningskurs for lærere.  

 

Formidler Roma til Norge

Dagens instituttleder er Kristin Bliksrud Aavitsland, kulturhistoriker, professor i middelalderkultur og kirkehistorie ved MF Vitenskapelig høyskole, katolikk og fast skribent i St. Olav katolsk tidsskrift.

– Vi driver med forskning og undervisning og formidling av Romas historie og kulturtradisjon. Vi er en del av Universitetet i Oslo, og er deres Roma-campus, sier hun.

– Er forskning på Romas kultur og historie nyttig?

– Grundige studier av fortiden er en uutnyttet ressurs når det kommer til hvordan menneskelige samfunn takler utfordringer, sier instituttlederen, som mener nyttebegrepet fort brukes altfor snevert om humanistiske fag.

 

Fakta: Det norske institutt i Roma

  • Grunnlagt: 1959
  • Første direktør: Hans Peter L'Orange
  • Er fra1989 underlagt Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo
  • Arkeolog Ingvald Undset, Sigrid Undsets far, var den første som lanserte tanken om et norsk forskningsinstitutt i Roma
  • Er idag en internasjonal møteplass for humanistiske fagmiljøer som tilrettelegger for samarbeid med internasjonale forskningsmiljøer
  • Tilbyr undervisning på bachelor- og masternivå i kunsthistorie, antikke studier, italiensk, historie, samt et flerfaglig emne om Roma fra antikken til moderne tid.
  • Instituttet holder til i et stort hus i Viale Trenta Aprile 33 på Gianicolohøydens side ned mot bydelen Trastevere. Arkitekt Christian Norberg-Schulz sto i 1960 for ombyggingen.
  • Finn mer informasjon på instituttets nettsted