Møte i Samarbeidsrådet for heilag- og pilegrimsmålet Selja

 

Unknown-1.jpeg

SAMMEN FOR SELJA: Samarbeidsrådet for heilag- og pilegrimsmålet Selja var nylig samlet på tettstedet Selje og øya Selja. De diskuterte blant annet en konseptskisse for et kunnskapssenter om kristningshistorien, kloster og pilegrimsmål på øya. Foto: privat

 

Samarbeidsrådet for heilag- og pilegrimsmålet Selja ble opprettet i 2022, og det er basert på en samarbeidsavtale mellom stat, kommune, Vestland fylke, Opplysningsvesenets fond, Bjørgvin bispedømme og Oslo katolske bispedømme (OKB).

 

Tekst: katolsk.no

 

Unknown.jpegDiakon Sindre-Jacob Bostad (bilde t.h.) er av biskop Bernt I. Eidsvig oppnevnt til representant for OKB. Stad kommune er representert ved Geir Holmen (kultursjef), Bjørn Jensen (prosjektleder Selja kloster) og Tonje Ramse Trædal (kulturarv/pilegrimssenter), Opplysningsvesenets fond ved Mads Jansen, Bjørgvin Bispedøme ved Ragna Sofie Grung Moe og Vestland fylkeskommune ved Berit Anna Gjerland (arkeologi/kultur) og Anne Silje Sylvarnes (næring/turisme).

Rådets formål er å «bidra til god samhandling om berekraftig forvaltning og vern av heilagmålet og kulturminna, og legge til rette for utvikling av eit attraktivt og berekraftig besøksmål» som det heter i vedtektene. Rådet møtes fire ganger i året, hvorav minst én gang på Selja. Det siste siste møtet ble lagt til Selje 12. – 13. juni d.å.

 

 

To dager langt møte 

Den gamle prestegården er pilegrimssenter; et nydelig, gammelt hus med tun som er meget godt vedlikeholdt av kommunen. Dit ble rådet invitert til å overnatte, og møtene ble også holdt der. Første møtedag gikk i det vesentlige med til besøk på klosterøya Selja. Vi besøkte det som kalles Selja klostergård (Tunold-gården), der vi fikk en orientering av Sofia Bruno og Ragnhild Helene Aadland Høen.

Videre vandret rådsmedlemmene som pilegrimer fra Bø til klosteret med pilegrimsrefleksjoner underveis av Ragna Sofie Grung Moe. En kunnskapsrik, lokal guide orienterte om klosteret, den restauring som er gjort og de arbeider som fortsatt pågår. Bjørn Jensen orienterte om et forskningsprosjekt som foregår ved St. Sunniva-kapellet under ledelse av arkeologer fra Universitetet i Bergen. Ettermiddagen ble avsluttet med vesper i St. Sunniva-grotten. Det var en flott opplevelse i nydelig vær begge dagene.

Dag nummer to var det ulike møter i samarbeidsrådet og orienteringer om blant annet planer for nytt hotell (Seljesanden hotell) inkludert arkeologiske utgravinger ved arkeologer fra UiB. Dagen ble avsluttet med et prosessverksted om en konseptskisse for et kunnskapssenter om kristningshistorien, kloster og pilegrimsmål.

 

Les mer