Ordineres til diakon på St. Hans

 

På festen for Den hellige Johannes Døperen (Johannes Baptist) ordinerer biskop Bernt Eidsvig akolytt Sigurd Hareide til permanent diakon.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

 

Ordinasjonsmessen feires kl. 11.00 lørdag 24. juni, St. Hans,  i St. Olav domkirke, Oslo. Den direktesendes også på katolsk.no.

– På lørdag blir jeg ordinert til permanent diakon, noe som betyr at jeg skal forbli diakon, sier Hareide i et intervju med Kristine Dingstad.

Hareide ble innsatt som lektor av biskop Eidsvig i august 2022 og beskikket som akolytt i januar 2023. Han er siden 2020 sekretær for Norsk katolsk bisperåds liturgikommisjon, som han var medlem av fra 2016 til 2020.

– Dette har vært en lang vei for meg. Jeg vokste opp i et kirkelig luthersk miljø, og jeg husker at min far leste søndagens evangelium og dagens kollektbønn under søndagsfrokosten, forteller Hareide.

Han ble opptatt i Den katolske kirkes fulle fellesskap i september 2002 i St. Eystein menighet, Bodø.

 

 

Godt forberedt

Hareide bor og virker i Tønsberg. Han er førstelektor i KRLE ved Universitetet i Sørøst-Norge og aktiv i St. Olav menighet.

– Jeg var høykirkelig engasjert i studietiden, og vi var glade i gudstjenesten og ville feire den på en mest mulig katolsk måte. Og hva er det som fascinerer meg ved liturgien, jo, enkelt sagt: Den gir oss en forsmak allerede nå av de himmelske ting; det er et veldig viktig aspekt ved messen, og noe å leve på for oss kristne i hverdagen, sier Hareide i intervjuet med Dingstad, som spør:

– Hvordan har du forberedt deg til helgens ordinasjon?

–  Man forbereder seg på forskjellig vis: Man må ha en viss teologisk utdannelse, og som luthersk teolog, har jeg en del av det: Så har jeg komplettert min kompetanse ved for eksempel å studere kirkerett og så har jeg forberedt meg konkret på den tjeneste jeg skal utføre: dåp, begravelser, ektevielser, tjenesten i messen, men også nestekjærlighetens tjeneste, det vil si barmhjertighetsgjerninger, det som mange på norsk kaller diakoni, sier Hareide.

Det er Kommisjon for det permanente diakonat som har ansvar for utdannelsen og forberedelsen av Kirken i Norges permanente diakoner. Den ble opprettet 15. februar 2010, og ledes idag av biskop Bernt Eidsvig med sr. Else-Britt Nilsen OP som koordinator.

  

Fest for døperen Johannes

Lørdag ordineres Hareide i St. Olav domkirke. Han skal avgi løfter, ikles diakonens klær og gjøre sin første tjeneste under eukaristien.

– Jeg gleder meg til å være tilstede der med biskopen, prestene, diakonene, diakonatkommisjonen, familien, min kone, gode venner og alle andre som kommer for å feire.

Det blir sterkt å oppleve allehelgenslitaniet når jeg skal legge meg ned flat og vi påkaller helgenenes hjelp. Jeg er også spent på hva som skjer idet jeg avgir mine løfter til biskopen og selvsagt på den første tjenesten under eukaristien, sier Hareide.

For Hareide handler diakon-kallet om å stille seg til disposisjon for Kirken, og det gjør han på selveste St. Hansaften:

– Det er en fest, som jeg setter pris på: St. Hans har levd videre i norsk kultur også etter reformasjonen helt opptil våre dager. Døperen Johannes er en fin helgen for en kommende diakon: Han er røsten som roper i ødemarken, han forkynner Kristi komme. Det er inspirerende. Jeg skal ikke peke på meg selv, men på Kristus.

 

Fakta: diakon22050AE.jpg

Som Den hellige Stefan (bildet t.h.) er diakonen kalt til å tjene Kirken som biskopens og prestenes medhjelper i samsvar med sine anlegg og evner. Som katolsk geistlig, men vanligvis med med familie og et sivilt erverv, lever diakonen under samme vilkår som legfolket og kan dermed bidra til å bygge broer innen forkynnelse, sjelesorg og sosialt-karitativt arbeid.

Diakon betyr «tjener». Gjennom ordinasjonens sakrament utrustes diakonen med Helligånden til å tjene Guds folk i liturgien, i forkynnelsen av det glade budskap, og i tjeneste for mennesker med behov for særlig omsorg – slik den hellige Laurentius ga Guds barmhjertighet og Kirkens omsorg et synlig ansikt. Pave Frans har ikke minst vektlagt det siste. 

 

Biografi: Sigurd Hareide

 

Les mer

 

Se ordinasjonsmessen direkte på katolsk.no kl. 11.00 lørdag 24. juni: