Razzia mot kardinal Woelki

WOELKI.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg
BEDYRER SIN USKYLD: Kölner-biskop Rainer Maria Woelki. FOTO: Vatican News

 

Fire statsadvokater og 30 politifolk ransaket forskjellige steder i erkebispedømmet Köln om morgenen tirsdag 27. juni.

 

Bakgrunnen for raidet er en pågående etterforskning mot Kölner-kardinal Rainer Maria Woelki om mened: avgivelse av falsk ed, skriver Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).

 

E-poster

Påtalemyndigheten og politiet ransaket tirsdag morgen flere eiendommer tilhørende erkebispedømmet Köln og dets leverandør av e-posttjenester. Bakgrunnen for razziaen er etterforskningen mot Kölns kardinal Rainer Maria Woelki, som ifølge statsadvokaten er siktet for mened og mulige falske forklaringer. Politiet kjørte opp foran erkebiskopens hus med tre varebiler, og Woelki åpnet selv døren. Rundt 25 journalister samlet seg foran bygningen.

 

Ifølge statsadvokatembetet var det siden klokken åtte om morgenen blitt gjennomført ransakinger på seks steder: fire av dem i Köln, én i Kassel og én i Lohfelden (Nord Hessen). I tillegg til erkebiskopens hus, ble også lokalene til generalvikariatet og Det kirkelige tribunalet (Offizialat) undersøkt.

«Tiltakene foregikk uten hendelser og ble i stor grad møtt med samarbeidsvilje på de respektive ransakingsstedene», opplyser myndighetene. Rundt 30 politifolk var involvert i aksjonen.

 

Ikke forhåndsdømme

Erkebispedømmet Köln har sendt ut en pressemelding der de tar avstand fra forhåndsdømming. Erfaringsmessig vil det ta noe tid før resultatene av ransakingene foreligger: «Inntil da ber vi offentligheten om ikke å bruke en pågående etterforskning som en grunn til å forhåndsdømme.» Påtalemyndigheten viste også til uskyldspresumsjonen. Tiltakene tjente til å avklare innledende mistanker og var rettet mot å etablere fellende og frifinnende omstendigheter.

Påtalemyndigheten påpeker utrrykkelig «at den tiltalte på ingen måte er tiltalt for aktivt eller passivt å ha dekket over eller deltatt i overgrep», skriver KNA.

 

To tilfeller av overgrep

Saken dreier seg om når Woelki fikk nærmere kjennskap til to overgrepssaker. Den ene saken gjelder den tidligere lederen for barnemisjonsorganisasjonen «Die Sternsinger», Winfried Pilz, som døde i 2019. Presten tilbrakte sin pensjonisttilværelse i bispedømmet Dresden-Meissen, som ikke hadde blitt informert om anklagene mot ham.

Den andre saken gjelder en prest som ble forfremmet av Woelki. Avisen Bild Zeitung har påstått at Woelki kjente til en politiadvarsel om prestens misbruk i ungdomsarbeid. Woelki har forsvart seg i en edsvoren erklæring og nektet for kjennskap til dette. (KNA)