Seks unge pilegrimers møte med den hellige øya Selja

Rekordmange deltok på seljumannamessen 2023

IMG-20230710-WA0017.jpg

PILEGRIMSKØ: Lang, lang rekke som ingen ende vil ta. Pilegrimene ble velsignet med strålende sommervær. Foto: Hege Askvik

 

I år fant en gruppe unge voksne veien til seljumannamessen på Selja. De fikk til og med feire midnattsmesse i hulen der Sankta Sunniva og seljumennene gav sitt liv som Norges første martyrer.

 

Tekst: Ragnhild H. Aadland Høen

 

Feiringen av seljumannamessen på Selja fortsetter med å vokse i omfang og antall. Over 180 pilegrimer fra alle generasjoner fant veien til den katolske messen på den hellige øya Selja i år. Det er ny rekord. 80 av deltagerne var fra arrangørmenigheten Vår Frue menighet i Ålesund. 15 var fra St. Sunniva menighet i Molde. 47 var katolikker fra resten av Norge. 30 var pinsekarismatikere fra hele landet og 12 var lutheranere fra Norge og Sverige. Av alle disse var det en ung gjeng fra Oslo som utmerket seg. Presteseminarist Mathias Bruno Ledum endte opp som valfartskoordinator for noe større enn han hadde tenkt. Han forteller:

– Det begynte som en liten pilegrimstur med én bil med unge voksne, men så vokste det seg bare større og større. Plutselig var vi tre biler med tolv unge som reiste sammen fra Oslo til seljumannamessen. Vi startet sammen i bønn i kapellet i St. Eystein presteseminar i Oslo 6. juli, og feiret kveldsmesse på Borkerud pilegrimsloft på Tretten i Gudbrandsdalen. Deretter spiste hele gjengen middag hjemme hos faren min. Neste dag kjørte vi videre til Selja. Vi ba tidebønner sammen underveis, både i eldgamle Vågå kirke og over telefon mens vi satt i bilene, forteller Ledum.

 

Seks møter med Sta. Sunniva

Fremme på Selja begynte eventyret for alvor. Under kan du lese hvordan seks av de tolv opplevde valfarten, feiringen og helligstedet. Lenger ned i saken får du se mange bilder fra både deres og alles feiring på Selja.

 

Mathias.jpeg1. Mathias Bruno Ledum (28), Gudbrandsdalen og Roma

– Flere av de unge pilegrimene var på Selja for første gang. Det ble et heftig første møte med Selja for dem. Alt klaffet så godt. Ting ble perfekt: Været, at vi var på Selja kvelden før, messen i hulen … . Deretter å få feire seljumannamessen i strålende vær – det kan ikke bli noe annet enn en edruelig beruselse. Man blir helt høy av det.

– Å få be første vesper i Sigrid Undset-stuen på klostergården var veldig spesielt. Høydepunktet for meg var kvelden i hulen, med vigiliemessen. Etter midnattsmessen gikk vi i andakt fra hulen til bryggen på Bø, og ba tidebønnen kompletorium sammen, mens vi ventet på båten. Det var en helt spesiell kveld.

– Da jeg hørte sangen i vigiliemessen i hulen, med to mannsstemmer som ledet sangen, tenkte jeg: «Er dette lyden som kommer til å høres fra fremtidens munker på Selja?»

 

 

 

 

 

 

 

VESPER-INNTRYKK: – Å få be første vesper i Sigrid Undset-stuen på klostergården var veldig spesielt, sier presteseminarist og organisator Mathias Bruno Ledum (t.v.).
Foto: Ragnhild Aadland Høen

 

2. Marie Foss (20), Oslo

Marie.jpeg

BYGGET PÅ KRISTENDOM: – Jeg fikk en mye dypere relasjon til Sta. Sunniva, og hva Norge er bygd på av kristendom, forteller Marie Foss (t.v.). Foto: Marie Foss

 

– Det var en helt fantastisk opplevelse. Jeg har feiret olsok i Trondheim fem ganger, men – såvidt jeg husker – er det første gang jeg har feiret seljumannamesse. Det var sterkt å oppleve kvinnen som er Norges skytshelgen, og hva hun betyr. Norge står på de to søylene Sankta Sunniva og Sankt Olav. Høydepunktet for meg var etter midnattsmessen i grotten. Da kjente jeg at jeg virkelig er på et hellig sted. Det var veldig vakkert og mektig, og gjorde skikkelig inntrykk.

– Det var også et stort øyeblikk i mitt spirituelle liv da jeg drakk av den hellige kilden på festdagen, og tok inn at «her har noe virkelig stort skjedd». Selve seljumannamessen var også veldig fin, og prosesjonen rundt øya. Jeg er glad for at jeg kunne dra sammen med andre unge. Det var koselig og sosialt å være sammen. Vi er en ung kirke, med veldig mange unge. Jeg takker Gud for det.

 

3. Esbjørn Solberg (20), Bergen

Esbjorn Solberg.jpg

STYRKET I TROEN: Glade kystpilegrimer på vei hjem til Bergen. Esbjørn Solberg (20) til høyre. Foto: Tom Gunntveit

 

– Vesper på klostergården og vigiliemessen i hulen gjorde at det ble en lengre og større feiring enn sist jeg var på Selja. Det gav meg litt samme følelsen som olsokfeiringen i Trondheim. Vigilien inne i hulen var veldig fin, med en utrolig flott messe. Det var magisk med alle lysene, og alle pilegrimene som trengte seg sammen i hulen. Jeg tenkte på Sigrid Undset som sa at dette er Norges eldste kirketak.

– Da jeg drakk av den hellige kilden, tenkte jeg på at Hellig Olav drakk av denne kilden i 1015 da han kom til Norge fra England for å bli konge. Han hentet inspirasjon fra Selja. Det gikk opp for meg at det var Sunniva som stod bak Olav. De er ikke to forskjellige ting. Hennes martyrium bærer frukt i Olav.

– Høydepunktet for meg var prosesjonen og messen festdagen. Det var kjempefint da prosesjonen kom til klosteret og vi ble møtt av flaggborgen med pinsekarismatikerne. Det var også fint å være med på foreningen Venner av Selja klostergårds årsmøte etter messen. Et annet høydepunkt, var at vi var så mange unge som reiste sammen, som en egen gruppe. Det likte jeg godt. Jeg håper at de fortsetter å gjøre det sånn, og at det blir en tradisjon.

 

 4. Victoria Bryn Hoff (32), Oslo

20230708_125032975_iOS.jpeg

UNDER BLÅ HIMMEL: Etter seljumannamessen var det tid for mat. Victoria Bryn Hoff til høyre. 
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

 

– Det er andre gang jeg var med å feire seljumannamesse, men opplevelsen av å møte Selja var den samme som sist. Det er vakkert at sløret mellom himmelen og jorden er så veldig tynt på Selja.

– Det er et høydepunkt om sommeren å vite at jeg skal til den hellige øya og være med på noe stort som skal skje der. I år var midnattsmessen i hulen høydepunktet for meg. Jeg har ikke feiret vigiliemesse i hulen før. Det var en sterk opplevelse, noe helt magisk. Og været var perfekt.

– Reisen fra Oslo tar jo X antall timer, men man må se på reisen som en del av hele opplevelsen. Underveis gleder man seg til målet, men det er fint å dele selve reisen også. Pilegrimsreisen er et bilde på selve livet. Vi er på vei, sammen.

 

 

FØRSTE GANG: Trygve Isene (nr. 2 fra venstre) på besøk på
Selja klostergård etter å ha feiret seljumannamesse. Foto: Marit Isene

5. Trygve Isene (29), Ørsta og BelgiaTrygve Isene 2.jpg

– Det var første gang jeg var med på seljumannmessen. Jeg konverterte til Den katolske kirke i januar, og studerer i Belgia. Før dette har jeg for det meste deltatt på katolske messer i utlandet. Det var en opplevelse i seg selv å kunne feire med egne landsmenn. Seljumannamessen fikk en betydning for meg både som katolikk og som nordmann. De to identitetene samles på Selja; også min identitet som nordmann hører hjemme i min katolske tro. Det var hit til Selja den katolske troen kom til Norge. Selja har en åndelig betydning. Det var spennende å lære mer om historien og å se stedet.

– Jeg likte at vi var veldig mange forskjellige folk på seljumannamessen, men at vi likevel kunne føle på enhet og brorskap. Prosesjonen var veldig gøy. I løpet av min tid i Belgia er jeg blitt veldig glad i prosesjoner. Da vi kom til klosteret, sang vi Laudate omnes gentes. Det var et veldig sterkt øyeblikk.

– Mye av det jeg likte best ved Selja, synes jeg er vanskelig å forklare. Det er bortenfor det forklarlige. Det er en følelse av at det er noe der, på Selja, men du er ikke helt sikker på hva. Det høres kanskje litt rart ut, men jeg følte behov for å legge merke til Selja. I påsken besøkte jeg pilegrimsmålet Lourdes i Frankrike. Jeg kan godt sammenligne de to stedene og finne en fellesnevner der, men jeg har ikke helt ord for å forklare det.

 

 

 

 

 

  

 6. Gunnar Halle (23), Trondheim

Gunnar.jpg

– Det var min første gang på Selja. Da vi hadde feiret seljumannamesse, ble jeg igjen i helleren. De andre hadde dratt, og jeg var der alene. Det var ubeskrivelig. Det er virkelig et veldig spesielt sted. Det er en av Norges store helligdommer, virkelig. Du kommer tett på historien. «Oi, her skjedde det, faktisk!»

– Jeg syntes alt var veldig vakkert og vel gjennomført, med en fin prosesjon. Det ble selvsagt litt trekkspilleffekt i sangen av og til, slik det blir når man går mange etter hverandre på en smal sti. Selve seljumannamessen var helt super, med en helt strålende preken av p. Ole Martin Stamnestrø, der han trakk fram Sunnivas dyder, fremfor alt motet. Det var en veldig nyttig og lærerik preken som opplevdes aktuell.

– Vi har to store valfartssteder i Norge. Nidaros kalles Nordens Jerusalem, men Selja er jammen Norges Betlehem, der Kirken ble født gjennom martyrenes blod, og såkornet ble lagt i hulen. Det er et viktig sted. Sankta Sunniva har gått litt under radaren. Det er viktig å bli mer kjent med henne og å løfte henne frem. Jeg vil absolutt anbefale alle som har mulighet, til å ta turen hit. Jeg skal sette av datoen for seljumannamessen, 8. juli, i kalenderen for 2024.

 

UNDER RADAREN: – Sankta Sunniva har gått litt under radaren, sier
Gunnar Halle.  
Foto: Monika Aakvaag

 

 

Les mer om årets feiring av Sta. Sunniva:

 

Se film fra årets feiring:

 

Se flere bilder fra årets feiring:

Borkerud pilegrimsloft.jpg

Underveis fra Oslo feiret de unge pilegrimene kveldsmesse på vakre, gamle Borkerud
pilegrimsloft på Tretten i Gudbrandsdalen.
Foto: Dominic Nalpon

 

IMG_20230707_204129583_HDR.jpg

Tre unge pilegrimer forlater land og er påvei til Selja for første gang. Til venstre Marie Foss, til høyre to pilegrimer som har funnet veien helt fra Roma. Foto: Dominic Nalpon

 

20230707_192458464_iOS.jpg

Første vesper ble feiret på Selja klostergård. Gården er på 60 mål, og er innkjøpt for å sikre jord til at benediktinerne kan reetablere seg på Selja. P. Ole Martin Stamnestrø står i Sigrid Undset-stuen, som bærer dette navnet fordi Undset overnattet i dette rommet da hun besøkte Selja i 1926. Se en kort video fra tidebønnen og midnattsmessen i hulen her på YouTube. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

 

IMG_20230708_000735512_HDR.jpg

Midnatt, natt til 8. juli. Ung pilegrim fremme ved eldgammelt pilegrimsmål. Pilegrimer har valfartet hit helt siden år 997. Da fant, ifølge
Kirkens legende, kong Olav Tryggvason martyrene i hulen på Selja. Foto: Dominic Nalpon

 

IMG_7520.jpeg

Midnattsmessens yngste deltager (9) tar inn den vakre utsikten fra huleåpningen før messen
begynner. Foto: Ayla Heimly

 

IMG_20230708_003314144.jpg

42 pilegrimer deltok i midnattmessen natt til 8. juli. Esbjørn Solberg (t.h.) fra Bergen og
Louis de Damas fra Trøndelag (t.v.) var forsangere. Foto: Dominic Nalpon

 

IMG-20230710-WA0051.jpg

– Høydepunktet for meg var kvelden i hulen, med vigiliemessen, sier Mathias Bruno Ledum.
Hulen er Norges første hellige sted og landets eldste pilegrimsmål. P. Ole Martin Stamnestrø feiret messen.
Sigurd Hareide (t.h.) diakonerte, mens hans sønn Ludvig Hareide (t.v.) ministrerte.
Se en kort video fra tidebønnen og midnattsmessen i hulen her på YouTube.
Foto: Hege Askvik

 

20230708_094617910_iOS.jpeg

Noen få timer etter vigilien: Pilegrimer fra alle generasjoner venter på kaien, klare for å gå i prosesjon over øya. Det norske flagget er med når Norges kvinnelige skytshelgen skal feires. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

 

20230708_103005205_iOS.jpeg

Godt å ha en pappaskulder å ta formiddagshvilen på, synes Olav de Dumas. Klosteret rett forut. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen
(Bildebruken er klarert med foreldrene.)

 

IMG_20230708_130417051_HDR.jpg

Den katolske seljumannamessen feires alltid i den gamle klosterkirken, St. Albanus kirke. Foto: Hege Askvik

20230708_110415821_iOS.jpeg

– I dag er vi kommet hit til Selja for å lære av Sta. Sunniva, lære av henne hvordan vi skal leve.
Vi kjenner hennes livshistorie. Vi vet at den er eksemplarisk, sa p. Ole Martin Stamnestrø
i sin seljumannamessepreken. Les hele prekenen her.
Foto: Ragnhild Aadland Høen

 

20230708_111631119_iOS.jpeg

Klosterkirken ble grunnlagt av engelske benediktinermunker, og er viet til Englands protomartyr St. Albanus. Oppe til høyre sees terrassen
foran den hellige hulen. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

 

IMG-20230710-WA0040.jpg

Seljumannamessens høydepunkt: Herren er midt i blant oss, i brødets og vinens skikkelse.
Foto: Hege Askvik

 

20230708_132420832_iOS.jpeg

Vår Frue menighet, Ålesund, arrangerte selve seljumannamessen. Deres
sogneprest Waldemar Jachymczak (t.v.) var hovedcelebrant. Kapellan Dariusz Buras fra
St. Sunniva menighet i Molde og biskoppelig kapellan Ole Martin Stamnestrø var medcelebranter.
Sigurd Hareide (t.h.) og Svein Kvamsdal diakonerte.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

 

20230708_121841850_iOS 1.jpeg

Det gamle høyalteret i St Albanuskirken fungerer fortsatt som alter. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen

 

IMG-20230710-WA0038.jpg

Vakkert ved martyrstedet i hulen etter messen. Lilje er symbolet for jomfruelighet og renhet,
og forbindes med jomfrumartyren Sta. Sunniva. Foto: Hege Askvik

 

338CA549-8CEB-4400-B35B-9A0D00C437DD.jpeg

Den hellige Sunniva-kilden har friskt, rent, kaldt og klart vann, som sies å ha helbredende kraft.
Du finner kilden rett til høyre for hospitalet, i bunnen av bakken opp til hulen. 
Foto: Marie Foss

 

20230708_183743.jpg

Den unge pilegrimsgruppen på vei hjem fra Selja den 8. juli, salige og takknemlige. Navnet Selja kommer av «den sæle øya». Sæl betyr salig. På Selja blir du salig. Foto: Ragnhild Aadland Høen

 

 

VENERASJON ELLER TURISME? Hun speiler den som iakttar henne:
Dagens vakre Sunniva-statue i Selje sentrum av Arne Mæland. Foto: Atle Råsberg.

Om seljumannamessenstandard_compressed_Sankt_Sunniva_4.jpeg

  • Seljumannamesse feires 8. juli hvert år til minne om Norges første martyrer: Sankta Sunniva og Seljumennene.
  • Seljumannamesse er den eldste av de norske helgendagene. 
  • Sankta Sunniva er «patrona Norvegiae». Hun er skytshelgen for Norge, Vestlandet, Bergen, unge kvinner og sjøfarende.
  • Festdagen var med i kristenretten som Hellig Olav fikk vedtatt på Moster i 1024. 
  • I følge Kirkens legende fant kong Olav Tryggvason relikviene etter Sankta Sunniva og seljumennene i hulen på øya Selja i år 997.
  • Like før år 1100 etablerte engelske benediktinermunker St. Albanus-klosteret her på Norges eldste hellige sted, der Kirken ble født i Norge gjennom martyrenes blod.

 

 

Les mer