Sveriges kristne råd: Koranbrenning er hatkriminalitet

SKR.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg
PROTEST: Sveriges kristne råd publiserte en uttalelse rett etter koranbrenningen utenfor Stockholms moské den 28. mai, der man fordømte handlingen. Til venstre på bildet kardinal Arborelius.
 

Koranbrenningen i Stockholm i forrige uke er en så tydelig handling at det bør defineres som hatkriminalitet, mener Sveriges kristne råd (SKR).

 

– Når det skjer utenfor den store moskeen i forbindelse med den muslimske høytiden id kjenner vi at man har passert en viktig grense, sier generalsekretær Sofia Camnerini SKR.

 

Se på lovverket

SKR mener koranbrenning som handling bør etterprøves rettslig. I dag er det ingen forbud mot å brenne hellige skrifter i Sverige. Ytringsfriheten er også sterkt beskyttet av grunnloven, og Camnerin vil ikke forandre på det.

– Nei, men man må se på dagens lovverk og se når en handling går over til hatkriminalitet og hets mot folkegruppe, sier hun.

– Hvordan skulle dere da forholde dere til at man brenner en bibel?

– Det går ikke an å sammenligne. Jeg tror ikke at det ville blitt like ladet, sier hun.

 

Trenger dialog

Overfor nyhetsbyrået TT understreker hun at koranbrenningen er spesielt følsom på grunn av tidspunktet og den tilspissede politiske situasjonen.

– Når hele samfunnet er innblandet og EU, utenriksdepartementet og 57 muslimske land anser at man har krysset en grense, er det på tide å prøve spørsmålet rettslig. Vi vil tydelig vise solidaritet med det muslimske fellesskapet. Vi trenger ikke religionsmotsetninger nå, sier Canmerin.

Presidiet for Sveriges kristne råd består av kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift; Martin Modéus, erkebiskop Svenska kyrkan; Lasse Svensson, kirkeledar Equmeniakyrkan; Benjamin Dioscoros Atas, erkebiskop i Syrisk-ortodoxa kyrkan; og Sofia Camnerin, generalsekretær i Sveriges kristna råd.

(©NTB)