Hva skjedde på NUKs landsmøte 2023?

Engasjerte unge katolikker diskuterte NUKs aktivitetsplan, hvilket Caritas-prosjekt de skal støtte og kåret årets lokallag på landsmøtet forrige helg.

 

aaaa.jpg

GODT OPPMØTE: Representanter fra lokallag over hele landet stilte opp på landsmøte, i tillegg kom det representanter fra Sveriges Unge Katolikker og Danmarks Unge Katolikker. Bilde: NUK  

 
Tekst: Caroline Belaúnde Brynsrud. Kilder: Ivan Vu og Stephen Trotter.

 

Over 80 unge møttes på Mariaholm i Spydeberg helgen 25.-27. august for å delta på årsmøtet til Norges Unge Katolikker. 36 lokallag var representert. Utvalgsledere, distriktsrepresentanter og hovedstyret var også med. Det var fire gjester fra Danmarks Unge Katolikker (DUK) og to fra Sveriges Unge Katolikker (SUK), samt staben fra NUK-kontoret og Ivan Vu, gjest fra Trondheim stift.

 

To fulle busser med unge katolikker

På fredag ettermiddag kom det unge representanter fra hele Norge til NUK-kontoret i Akersveien og fylte opp to hele busser som kjørte til Mariaholm. Der ble de unge møtt av NUK-sekretariatet i resepsjonen og ble henvist til sine respektive gutte- og jentefløyer. Så ble det servert middag.

– Det var godt å kunne se gamle kjente, men også nye fjes, forteller Ivan Vu, som feiret bursdagen sin under landsmøtet.   

 

Dette ble vedtatt 

Sakslisten var lang, men møtet var effektivt og vi kom oss gjennom alt i god tid. Her er fem høydepunkter fra årets LM:

 

  • Aktivitetsplanen for 2024 inkluderer tre nye arrangement: Trai He (Vietnamesisk sommerleir)
  • Litauisk sommerleir og Distriktsleir Midt er gjort om til en familieleir. I tillegg holdes det en familieleir på Stella Maris i Mandal sommeren 2024.
  • Adventsaksjonen 2024 skal gå til å styrke matsikkerhet i Honduras
  • Kim Anh Le ble utnevnt Æresmedlem i NUK!
  • Bergens Polske Ministrantlag ble kåret til Årets Lokallag og fikk Vandrebibelen.
  • Det ble valgt et nytt hovedstyre bestående av både gamle og nye medlemmer; Vivian Phan (leder av NUK for 2. gang), Vuong Vu, Anna Dan Vy Vu, Magnus Hareide, Dichino Nguyen, Daniel Tran og Marie Foss.
 

 

aaaaaaaaaaaaamesse.jpg

KILDEN TIL ALT: I messen i kapellet på Mariaholm møter de unge Kristus, kilden til arbeidet de gjør. Bilde: NUK

 

 

 

aaa.jpg

HOVEDSTYRE: Disse ble valgt til å sitte i NUKs hovedstyre dette året. Fra venstre bak – Vuong Vu, Magnus Hareide, Daniel Tran. Fra venstre foran – Anna Vu, Marie Foss, Vivian Phan, Dichino Nguyen. Bilde: NUK

 

 

Møt Marie og Vuong, to av de unge som har blitt valgt inn i NUKs hovedstyre!
 

Marie Johanne Sjøgreen Foss (20). Fra Oslo, sogner til St. Olav Domkirke.  

 

– Hvorfor ville du stille til NUKs hovedstyre?

– Dette er mitt første år i sturet. Min motivasjon var at jeg ville gi tilbake til kirken. NUK har spilt en viktig rolle i trosreisen min, og hatt mye å si for hvorfor jeg er aktiv i kirken i dag. Jeg ønsker å sitte i hovedstyret for å kunne tjene min neste og lære av dem.

 

– Hva er dine hjertesaker?

– Min hjertesak er at Kristus skal være i sentrum av alt NUK gjør, og at vi skal lage plass til ham så han kan lede oss. Jeg brenner også for å styrke utvalgene i NUK, som gjør et viktig arbeid. Det er viktig for meg med god kommunikasjon innad i NUK, alle skal oppleve at de blir hørt!

 

– Hva ønsker du å få til i NUK i løpet av det neste året?

– At vi skal nå ut til flere unge mennesker. Og skape en kultur for at flere engasjerer seg. Vi kan bli enda bedre på å tydeliggjøre for de unge hvordan de kan ta ansvar i kirken og hvilke muligheter de har. Da kan de også oppdage sine egne talenter.

 

Vuong Hoang Vu (31), Fra Drammen, men bor nå i Trondheim. Sogner til St. Olav, Trondheim.

 

– Hvorfor ville du stille på nytt til NUKs hovedstyre?

– Jeg har vært med i hovedstyret i to år allerede. Jeg Jeg stiller på nytt fordi jeg ønsker å fortsette å jobbe for å øke engasjementet i NUK og at vi skal få til nye ting.

 

– Hva er dine hjertesaker?

– Jeg vil få til en mentorordning for våre frivillige. Det er viktig at vi tenker nytt om hvordan vi kan motivere våre frivillige til å komme raskt i gang med sitt arbeid og støtte og motivere dem. Ved å innføre en mentorordning i NUK kan nye frivillige bygge videre på eksisterende kunnskap. Dette kan gjøre at de kommer raskere i gang med å arrangere aktiviteter og ta initiativ. Det kan gi de unge trygghet i hvordan å være frivillig. Det fremmer tro og fellesskap på tvers av organisasjonen og bidrar til NUKs utvikling og vekst. Og en NUK-kokebok!

 

– Hva ønsker du å få til i NUK løpet av det neste året?

– Jeg ønsker at vi trykker det første eksemplaret av NUK-kokeboken, innføre nye og innovative arrangementer, og setter i gang arbeidet med mentorordningen. NUK-kokeboken gir kokkene trygghet før leiren og kan gi inspirasjon til mange. Spesielt studenter kan finne rimelige matretter her.

 

 

 aaaaaaaaaaaaaaa.jpg

UNGE LOVENDE: Alle deltagerene på NUKs landsmøte poserer sammen foran kapellet. Bilde: NUK

 

Etter en hel helg med møter, avstemninger, morsomme aktiviteter, lovsang og tidebønner forteller Ivan Vu at det kommende året ser lovende ut.

– Dette blir et godt år for NUK med masse aktiviteter, arrangementer, leirer og ikke minst prosjekter som jeg ser frem til.

Til slutt ønsker han å fremme leirfondet til NUK, som gir unge muligheten til å delta på arrangementer som koster mer enn de har råd til. Det er landsungdomspresten, p. Andreas Rupprecht, som forvalter leirfondet.

Ta kontakt med ham om du har spørsmål om det, minner Ivan om.  

 

aaaaaaaaaa.jpg

ENGASJEMENT: I løpet av landsmøtet er det mange beslutninger som skal fattes og stemmes over! Bilde: NUK