Biskop Erik Varden med i populær podcast om kyskhet

Nylig var biskop Erik Varden med i Lust is boring, en populær podcast blant unge katolikker. De unge syns det er «SÅ kult» at biskopen var med. 

 

Uten navn.jpg

HVORDAN MESTRE FRISTELSER SOM EN MUNK: «Ser vi på andre med et ønske om å dominere dem eller eie dem? Eller ser vi på andre med takknemlighet, som en Guds gave?» Bildet er en skjermdump av episoden som Varden var med i. 

 

Av Caroline Belaúnde Brynsrud og Øyvind Vardenær Evenstad

 

Forrige uke var biskop av Trondheim stift, Erik Varden, gjest i podcasten Lust is boring («lyst er kjedelig») for å snakke om sin nye bok Chastity: Reconciliation of the senses. Boken, som først har blitt utgitt på engelsk av Bloomsbury forlag, blir snart gitt ut på norsk av St. Olav forlag. Ifølge daglig leder av St. Olav bokhandel i Oslo, Joachim Teigen, har Chastity vært så populær at den har blitt utsolgt.

Det er amerikaneren Jason Evert som står bak den nevnte podcasten. Han har til sammen over 3 millioner visninger på You-Tube. Siden 90-tallet har åttebarnsfaren jobbet med å formidle kroppens teologi og Kikens lære om seksualitet. Han har blitt en sensasjon: nå reiser han land og strand over hele verden for å holde foredrag om kyskhet. Norske ungdommer fikk gleden av å høre ham på Verdensungdomsdagene i Portugal i sommer. «Kyskhet» er imidlertid et ord de fleste forbinder med grandtanten sin. Hvorfor hører unge i dag på podcaster om kyskhet? Les svarene fra to unge, etterfulgt av en oppsummering av samtalen mellom biskopen og Evert.

 

 

Ayla Heimly (24) fra Oslo

Jobber på cafe og studerer estetiske fag

ayla1.jpg

KYSKHET ER ET GODT ALTERNATIV: Unge mennesker fortjener å bli gitt et godt alternativ til dagens hyperseksualiserte kultur, tenker Ayla. Foto: privat 

 

– Hvorfor er du opptatt av temaet kyskhet?

– Jeg syns temaet kyskhet, og Kirkens lære om kroppens teologi, er spennende og viktig å sette seg inn i fordi det oppklarer misforståelser om seksualitet som finnes i vår sekulære kultur. Det å praktisere og øve seg i dyden kyskhet leder til en mer helhetlig forståelse av seksualitet enn den vi får presentert i dag. Mennesket er skapt med en kapasitet for - og en lengsel etter å bli elsket og å elske på en måte som hedrer, respekterer og hegner om både ens egen og andres iboende, umistelige verdi og verdighet.

 

– Hvorfor hører du på Jason Evert?

– Jason Evert er først og fremst en flink taler og formidler - han er både intelligent, morsom og fylt av hellig iver for å dele Kirkens lære om hvordan kyskhet kan lede til helhet og helbredelse. Evert er spesielt flink til å nå ut til unge, det er noe jeg setter pris på. Vi fortjener å bli gitt et godt alternativ til dagens hyperseksualiserte kultur; et alternativ som kan inspirere til å forstå seg på sine følelser, attraksjoner og lengsler, og ikke bare handle ureflektert etter dem, noe som sjeldent leder til glede i det lange løp. I Kirkens lære om kroppens teologi finner vi dette gode alternativet som er sårt trengt der ute. Formidlere som Evert gjør at denne kunnskapen faktisk når ut til folk, både innenfor og utenfor Kirken!

  

 

 

Esbjørn Solberg (21) fra Bergen

Jobber som tømrer og studerer fransk

esbjørn.jpg

DET HANDLER OM KJÆRLIGHET, IKKE SKAM: Esbjørn (midten) sier kjærlighet må være motivasjonen til å leve kyskt. Blir det bare «fy fy», mister vi evangeliet av syne. Foto: privat 

 

– Hvorfor er du opptatt av temaet kyskhet?

– Når man prøver å leve i kyskhet begynner man å forstå hva sant vennskap er. Dette har jeg erfart etter å ha sluttet å se på pornografi for flere år siden, noe mange unge sliter med i dag. Jeg tror at resultatet av vår ukyskhet på samfunnsnivå er aborter, skilsmisser og det gradvise oppbruddet av sant vennskap. Kyskhet handler om vårt forhold til oss selv, til hverandre, til Gud. Som et bilde på treenigheten har Han skapt oss som mann og kvinne, med en komplementær lengsel etter hverandre. Fordi enheten mellom mann og kvinne er et hellig symbol på Gud, er dette forholdet forhatt av djevelen. Syndefallet fikk konsekvenser for dette forholdet. Gjennom synd kan et kjærlig forhold bli til et utnyttende forhold, og et fruktbart forhold kan gjøres sterilt. 

 

– Hvorfor hører du på Jason Evert?

– Jeg setter pris på vinklingen til Jason. Han legger vekt på kjærlighet, som er selve grunnlaget for moral. Blir det bare «fy fy», mister vi evangeliet av syne. Kjærlighet må være motivasjonen til kyskhet. «Dersom dere elsker meg, holder dere mine bud.» (Joh 14:15). Kroppens teologi, altså grunnlaget til Everts apostolat, er viktig for meg. Da jeg hørte at man kan lyve med kroppen når man lever ukyskt, var det en øyeåpner. Evert setter ord på at kyskhet for mange blir synonymt med å bite tennene sammen og begrense seg selv. Men kyskhet er egentlig frigjørende; man lærer å leve med sine lengsler uten å måtte agere på dem. Det er ikke følelsene mine som styrer meg, men jeg som velger å ikke la meg bli styrt av følelser.

 

 
Oppsummering av samtalen mellom biskop Varden og Jason Evert

Evert takker Varden for å bruke ordet kyskhet som tittel på boken hans. Varden sier at kyskhet i Norge blir sett på som et «ubrukelig» ord med mange negative konnotasjoner. Evert antyder at prester og biskoper er redde for å snakke om kyskhet i kjølvannet av overgrepsskandalene. Da forteller Varden om at han ble spyttet i ansiktet av en kvinne på gaten da han jobbet ved det Orientalske institutt i Roma for omtrent 15 år siden.

Varden forteller om da han som novise i klosteret grunnet over Benedikts regel. I kapittel 4 stod det: castitatem amore (elsk kyskhet). Dette virket kontraintuitivt. Benedikt mente at det ikke handler om å si nei til noe godt, men om å si ja til et større gode som svarer til våre dypeste lengsler.

Evert spør om hvordan man skal håndtere fristelser, og sier at mange har hørt at man skal stenge dem ute eller rømme fra dem. Varden svarer at en god start er å trene oss opp i måten vi ser andre mennesker på. Ser vi på andre med et ønske om å dominere dem eller eie dem? Eller ser vi på andre med takknemlighet, som en Guds gave?

Videre snakker Varden og Evert om at vi må anerkjenne våre begjær, stille spørsmål ved hva de kan si oss, og så gi slipp på dem. En måte å gjøre dette på er å ta det opp med Gud i bønn, og kanskje med en god venn. Varden og Evert forteller at hvis vi lærer å leve med følelser og begjær, kan det bli et hjelpemiddel til åndelig vekst.

Det tas opp hva frihet egentlig betyr. Noen tror man er fri hvis man får gjøre som man vil. Varden sier noe annet i boken, nemlig at man ikke kan være fri uten kyskhet. Han viser til Enchiridion av kirkefaren Augustin: «Å være virkelig fri er å ikke ha et valg.» Fordi man har bestemt seg for hva man skal gjøre, på forhånd.

Til slutt sier de at kyskhet hjelper oss å se klart. «De rene av hjertet skal se Gud», sier Jesus i Bergprekenen. Et kyst hjerte påvirker hvordan ser andre mennesker og oss selv. Varden påpeker at alle mennesker har en lengsel etter å se og bli sett, men at dette ofte kommer til uttrykk i en forvrengt form for seksualitet.

«God bless you and please just keep up the wonderful work.», avslutter Evert med å si. «Thank you, and keep up your wonderful work.» svarer biskopen.

 

received_6433769623325669.jpeg

UNGE NORDMENN MØTER EVERT: På Verdensungdomsdagene møtte noen av de norske pilegrimene Jason Evert tilfeldig på gaten. De inrømmer at de ble litt startruck. Foto: Francisco Hernández

 

 

  •  Se og lytt til hele episoden av Lust is boring med Jason Evert og biskop Erik Varden