Den hellige Elisabeth av Ungarn: Kjærligheten til Jesus drev henne

Elisabet_av_Thüringen.jpg

LEDESTJERNE: Moderne kvinner kan bli inspirert av hennes mot og indre skjønnhet. Hun var både følsom og god, og samtidig bestemt og radikal, sier sr. Katarina Hodyr.

 

 

Den 17. november minnes vi den hellige Elisabeth av Ungarn (1207-1231), datter av kongen av Ungarn og prinsesse av Thüringen. Hun er skytshelgen for St. Elisabeth-søstrene.

 

Dette gir en utmerket anledning til å diskutere denne bemerkelsesverdige skikkelsen med priorinnen for St. Elisabethsøstrenes norske provins, søster Katarina Hodyr.

 

- Hva tror du drev denne vakre og velutdannede kvinnen til å forlate verdens makt og glitter for å ta seg av de syke? 

- Jeg tror at svaret er egentlig ganske enkelt: kjærligheten til Kristus. Det er Jesus som bør være den person alle våre valg har sin begynnelse i, motivasjon fra, begrunnelse i, handler om, orienterer seg mot. Det er bare Jesus som også kan drive oss til ikke åpenbarte valg, til å velge det som ved første øyekast er vanskelig, til å velge det som er tungt og strevsomt.

Man må sikte litt høyere for å ta valg som ikke er åpenbare. Og alt dette var hennes. Elisabeth var en rik prinsesse som i utgangspunktet hadde alt hun kunne ønske seg. Hun hadde penger og tjenere, så hun ikke trengte å arbeide for å ha det bra og leve godt. Men hun skjønte at det ikke var nok. Hun innså at lengselen etter lykken som hun lettet etter var lagt dypt inn i hennes hjerte og det tok ikke lang tid til hun fant ut at det er Jesus Kristus og at det å finne Ham er målet i seg selv.

 foto2-192x222.jpg

Hvorfor ble den hellige Elisabeth av Ungarn valgt som skytshelgen din kongregasjon? 

- Hellige Elisabeth har sett Kristus i de lidende, nødlidende, fattige og syke. Våre grunnleggere ble kalt til nettopp å hjelpe de syke og nødlidende. Det vil si å hjelpe Kristi lidende lemmer, altså alle som er i nød. Derfor er Den hellige Elisabeth den perfekte helgen som kan vise oss veien til Kristus der han virkelig er og tørster, og hungrer etter hjelp. Elisabeth var en ung og ivrig kvinne, som elsket livet og dets prakt. Hun danset, lekte og lo høyt, men midt i høydepunkter av sorgløse øyeblikk kunne hun stanse av seg selv for å takke Gud for det gledelige og gode.

-Vi prøver også å bruke hver stund vi har. Det kan så være når vi venter på trikken eller går fra den ene oppgaven til den neste, til å snakke med Ham, slik at hele vårt liv blir en bønn og uttrykk for takknemlig kjærlighet til Gud. Det er kke bare tiden i kapellet, men også møter med mennesker, arbeid og fritid. I det daglige virke prøver vi å være tder det trengs mest. Den hellige Elisabeth har mestret å gjenkjenne Jesus i sine omgivelser, i sin tids samfunn. Hun var oppmerksom på, og har imøtekommet,  de viktigste, grunnleggende behov. 

 

Den hellige Elisabeth av Ungarn levde for veldig lenge siden, på 1200-tallet. Jeg lurer på om hennes liv og hellighet kan inspirere moderne mennesker og spesielt moderne kvinner?

- Hellige Elisabeth klarte å bryte reglene for å gi rom for kjærlighet til Gud. Hun valgte et liv sammen med de fattige til tross for at hele hoffe på slottet var imot. Hun var så målrettet i jaget etter hellighet og Kristi etterfølgelse, at det sjokkerte alle rundt henne. Moderne kvinner kan blir inspirert av hennes mot og indre skjønnhet. Hun var både følsom og god, og samtidig bestemt og radikal.

 

- Hva er det ved denne middelalderhelgen som inspirerer og fascinerer en provinspriorinne?

- Det er dette å leve i, og å være seg bevisst, Kristus, i hvert sekund og i hele sitt liv. Å leve for Ham, og gjennom Ham, å være her for alle og for hver og en - hele tiden, sier søster Katarina.