Vår Frue av Guadalupe: Maria samlet et splittet samfunn

12. desember er minnedagen for Vår Frue av Guadalupe. Jomfru Maria etterlot sitt bilde på hellige Juan Diegos klede da hun viste seg for ham i 1531 i Mexico. Ikonet har vært uvurderlig for å samle et splittet samfunn, sier meksikanske p. Joel Tobon ved St. Olav menighet i Oslo.

guadalupe.jpg

VERDENS MEST BESØKTE BILDE? Årlig ser 10 millioner mennesker Da Vincis Mona Lisa, mens hele 20 millioner mennesker besøker dette bildet av jomfru Maria i Mexico by hvert år. Pater Joel er selv blitt presteviet i Vår frue av Guadalupes basilika i Mexico by. Bilder: katolsk.no og Wikimedia Commons

 

Tekst: Caroline Belaúnde Brynsrud

 

– I 1519 hadde spanjolene ankommet Mexico, og de satte raskt i gang evangeliseringen av det meksikanske folket som tilba solen og spiste menneskene de ofret. Juan Diego hadde nylig blitt døpt, og han var på vei over Tepeyac-fjellet for å rekke katekesen da Maria viste seg for ham, forteller p. Joel Tobon.

Pater Joel er selv blitt presteviet i Vår frue av Guadalupes basilika i Mexico by i 2003. Basilikaen er ett av verdens største pilegrimsmål, med omtrent tjue millioner besøkende hvert år.

 

Viser seg som Guds og vår mor                                                               

 – Når Vår frue viser seg, er det for ydmyke mennesker av enkle kår som vil være trofaste mot hennes budskap, og ikke ha som mål å fremme sine egne ideer. Ofte viser hun seg på avsidesliggende steder. Og hun snakker til dem på deres eget språk. Dette var også tilfellet da hun viste seg for hellige Juan Diego Cuauhtlatoatzin, en bonde som tilhørte chichimeca-stammen, fortsetter han.

«Jeg er den fullkomne, og evig jomfruelige hellige Maria, mor til sannhetens Gud som gir liv til alt», sa Maria til Juan Diego, og ga ham et oppdrag: «Jeg vil så gjerne at det skal bygges et hus for meg her, hvor jeg skal åpenbare ham [Jesus]». Maria forteller så at hun vil gi sin sønn til folket gjennom hennes kjærlighet, medfølelse, hjelp og beskyttelse, fordi hun i sannhet er vår barmhjertige mor.*

– Maria ba Juan Diego om å formidle dette til biskopen, Juan de Zumárraga. I frykt for at han ikke ville bli trodd, ba Juan Diego om et tegn han kan kunne gi biskopen som bevis på at han snakket sant.

 

NTB_vAT6kgtkC-c.jpg

MØTE MELLOM TO KJENTE DAMER: Blant dem som har besøkt Vår frue av Guadalupe er Hilary Clinton. Msgr. Monroy var besøksguide for henne i 2009. Foto: NTB

 

Rosemirakelet                                                                                                             

Beviset var rosene som Maria viste Juan Diego på fjellet, på tross av at det var desember, altså langt unna rosesesongen.

– Juan Diego plukket rosene og la de i sin ayate, et klede som man bar ting i. Da han brettet ut kledet, lå det ikke bare roser der, men også et bilde av Maria som var innprentet på stoffet!

I dag er Juan Diegos ayate med bilde av Maria utstilt i basilikaen viet til Vår frue av Guadalupe i Mexico by. Kledet, som er laget av kaktusfiber og er nesten 500 år gammelt, skulle naturligvis ha gått i oppløsning for lengst. Det er det eneste ikonet som ikke har blitt skrevet av mennesker.

 

Symbol på enhet mellom folkeslag                                                                   

Det meksikanske samfunnet, som var splittet av ulike kulturer, språk og religioner, fikk noe de kunne samles om i Vår frue av Guadalupe.

– Det finnes uendelig mye å si om hvorfor dette bildet er et mirakel, en gave fra Gud. Tallet på folk som ville døpes i Mexico eksploderte etter at Maria viste seg i 1531. Da folket kom til tro, ble det også slutt på menneskeofringene. Vår frue av Guadalupe gjorde noe essensielt; hun formidlet kristendommen på lokalbefolkningens språk. For eksempel er den mindre blomsten rett over magen hennes, Nahui Ollin, det aztekiske symbolet for «den sanne Gud som man lever for». Hennes løse hår er i aztekisk kultur et tegn på jomfrudom. Det svarte båndet rundt magen er tegn på graviditet. Og man ser at hun er en meztiza, en kvinne som er halvt spansk og halvt meksikansk; hun har spanske trekk, men hud- og hårfarge som aztekerne. Hun er symbolet på enhet mellom folk, mellom det gamle Europa og det nye Amerika.

 

 

 «Tallet på folk som ville døpes i Mexico eksploderte etter at Maria viste seg i 1531. Da folket kom til tro, ble det også slutt på menneskeofringene.» 

 

 

Et sublimt bilde                                                                                                        

Andre bemerkelsesverdige ting ved dette Mariabildet er stjernene på Vår frues kappe; de er det nøyaktige bildet av stjernehimmelen i begynnelsen av desember 1531, da Juan Diego så Maria. Og når man ved hjelp av moderne instrumenter forstørrer øynene hennes, ser man speilbildet av en mann, som trolig er Juan Diego. 

I 1921 ble det sprengt en bombe i et forsøk på å ødelegge bildet. Alt rundt ble ødelagt, men bildet av Vår frue av Guadalupe forble intakt. Bildet har blitt forsket på flere ganger, for eksempel av NASA i 1979. Da klarte man ikke å finne kilden til fargene som danner bildet, det var ingen spor av fargepigmenter.

 

NTB_QsdaoCp6xAw.jpg

ALLE VIL BESØKE MARIA: Pilegrimer sover utenfor Vår Frue av Guadalupes basilika i Mexico by (blå kuppel), hvor ikonet er utstilt, så de kan sikre seg plass for å ære jomfru Maria. Foto: NTB

 

 

«Det var en ære å avlegge mine løfter som prest ved føttene til Vår frue av Guadalupe. Hun minner meg på at jeg er kallet til å elske som en forelder elsker sine barn. Maria er et forbilde for meg i hennes lydighet mot Gud.» 

 

 

Personlig betydning               

p. Joel forteller at Vår frue av Guadalupe har en helt spesiell betydning for ham, og han har mange historier om mennesker som har blitt hjulpet av Vår frue av Guadalupe.

– Det var en ære å avlegge mine løfter som prest ved føttene til Vår frue av Guadalupe. Hun minner meg på at jeg er kallet til å elske som en forelder elsker sine barn. Og hun er et eksempel for meg i hennes lydighet mot Gud.

– I Mexico er det naturlig å tenke på Vår frue av Guadalupe når vi tenker på Maria. Jeg har møtt folk som har forlatt Kirken og kommet tilbake fordi de savner Maria, de sier de savner moren sin. Og flere bærer navn etter Vår frue av Guadalupe, fordi foreldrene ba om hennes forbønn og ble bønnhørt, også oppkaller de barna sine etter henne. Niesen min heter Maria Guadalupe. Hun holdt på å dø da hun ble født, men lever i dag, takket være Vår frues forbønn.

p. Joel avslutter med å minne om at Marias oppgave er å åpne veien for Jesus.

– Vår frue av Guadalupe åpnet veien for Jesus i Mexico. Jeg håper derfor at hengivenheten til Jesu mor vil vokse i Norge, så hun kan åpne veien for ham her!

 

 

 

*Budskapet har blitt forkortet av hensyn til plass. Leserne oppfordres til å søke opp det fullstendige budskapet.

 

Denne artikkelen har originalt blitt publisert i St. Olav tidsskrift

Ønsker du å motta tidsskriftet gratis i posten, må du registrere deg som abonnent på én av følgende måter:

  • Send en SMS til nr 969 43 490 med kodeord STOLAV etterfulgt av navn og adresse
  • Send E-post med navn og adresse til abonnement@katolsk.no

 

Les mer: