Sognepresten i Gaza forteller om kristnes livsforhold

NTB_jNy5S09WwkU.jpg

EN FREDELIGERE TID: En gutt tenner lys i forbindelse med en messe i Den hellige families kirke i Gaza, 16. desember 2018. Foto: NTB / Reuters, Ibraheem Abu Mustafa

 

Pater Gabriel Romanelli, sogneprest i Den hellige families menighet i Gaza by, sier at situasjonen for de rundt 600 kristne som har søkt tilflukt i den eneste katolske kirken på Gazastripen, forverres i takt med at israelske styrker intensiverer angrepene i forkant av den planlagte bakkeinvasjonen av Rafah.

 

Tekst: Lisa Zengarini, Vatican News
Oversettelse: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

 

Mens Israel forbereder en bakkeinvasjon av Rafah, Gazas sørligste by, har den israelske hæren, til tross for internasjonale appeller, intensivert sine operasjoner i Gaza by denne uken og beordret sivile til umiddelbart å evakuere bydelene Turkman og Zaitun.

Nyheten ble bekreftet overfor nyhetsbyrået Sir av søster Nabila Saleh, som har søkt tilflukt i Den hellige families menighet i hjertet av Zaitun-området, sammen med rundt 600 fordrevne kristne.

 

Raid i Turkman og Zaitun

Nonnen fra rosenkranssøstrene i Jerusalem forteller at Israel har gjennomført raid i området siden mandag, og at luftangrep har ødelagt den lokale skolen til rosenkranssøstrene som hun driver. «Vi blir bombet, og Israel oppfordrer sivile til å evakuere området», sier hun.

Dette er ikke første gang den israelske hæren har beordret befolkningen i Gaza by til å forlate området, og hver gang har de fordrevne kristne som bor i menighetsområdet, bestemt seg for å bli værende. Det er umulig å flytte de eldre, syke og funksjonshemmede som bor der og får hjelp av Mor Teresa-søstrene, uten å sette sikkerheten deres på spill.

 

«Nok er nok» 

Heller ikke denne gangen ønsker de å flytte på seg, til tross for risikoen for å havne i kryssilden, sier søster Nabila. «Det som gjør mest vondt er at ingen gjør noe for å stoppe denne krigen, for å fortelle de to sidene at 'nok er nok'», beklager nonnen. «Det internasjonale samfunnet har ikke noe mot mens sivile her dør under bomber, av sult og nød. Hva mer vil de ha fra disse stakkars menneskene?» spurte hun.

 

«Det som gjør mest vondt er at ingen gjør noe for å stoppe denne krigen, for å fortelle de to sidene at 'nok er nok'».

 
Levende korsvei i Gaza

Pater Gabriel Romanelli, sognepresten for Den hellige familie, som ikke har kunnet returnere til Gaza by siden 7. oktober 2023, men som er i kontinuerlig kontakt med sin vikar, pater Youssef Asaad, beskriver på sin side situasjonen for de kristne og sivilbefolkningen i enklaven som en «korsvei».

«Situasjonen blir verre for hver time som går, etter hvert som dødstallene stiger», forklarte han.

Siden konflikten mellom Israel og Hamas brøt ut, har over 29 000 palestinere mistet livet som følge av de israelske angrepene på Gaza, og over 69 000 er skadet, ifølge Hamas' helsedepartement.

 

NTB_Zq5K3IBGGFg.jpg

KUNSTFERDIG KIRKEROM: Den latinske patriarken av Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, leder en messe i Den hellige families kirke i 2018. Foto: NTB / Reuters, Ibraheem Abu Mustafa

 

Livsforhold i Den hellige families kirke

I denne sammenhengen blir også livsforholdene i Den hellige families kirke stadig vanskeligere. Pater Romanelli forteller at kjøkkenet nå bare er i drift tre dager i uken, og at de troende desperat prøver å få tak i den maten de trenger.

Etter mer enn fire måneder med krig er de rundt 600 fordrevne kristne som har søkt tilflukt i området «slitne, triste og sønderknuste». Det inkluderer ortodokse kristne fra den nærliggende gresk-ortodokse St. Porfyrios-kirken som ble rammet av et israelsk luftangrep i oktober. 

«De ser ingen fremtid», sier den argentinske presten. Til tross for dette, legger han til, «gjør de sitt ytterste for dem som har mindre enn dem, for de mange familiene som bor i nærheten av menigheten.» 

 

«Vi betror oss til ham som holder historien i sine hender, og vi ber om fredens gave. Be med oss, for oss og for Gaza».

 

«Be for oss» 

Fredag i forrige uke klarte pater Romanelli å komme i kontakt med menigheten for å feire den første korsveien i fastetiden: «På hver eneste stasjon ba vi for ofrene for denne krigen, for fred, for dem som lider, for dem som har mistet alt og alle», forklarte han.

«I denne fastetiden – la søster Nabila til – deler vi vår korsvei med Jesus, som var den første til å dele menneskenes lidelse. Vi betror oss til ham som holder historien i sine hender, og vi ber om fredens gave. Be med oss, for oss og for Gaza», avsluttet nonnen.

 

Les mer