Å ta menneskeliv kan ikke være en rett

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422-7.jpeg

KONSTITUSJON: Det franske parlamentet under debatten om abort. Foto: Vatican News/ANSA

 

Det pavelige akademi for livet har tydelig uttrykt sin støtte for Kirken i Frankrike, idet landet innfører abort som en konstitusjonell rett.

 

Tekst: Vatican News / Lisa Zengarini og Marta Teresa Wade

 

Lovforslaget, presentert av president Emmanuel Macrons regjering, er blitt godkjent av nasjonalforsamlingen og senatet i landet og står nå i Frankrikes konstitusjon. Nylig opplyste presidenten at han også ønsker å legalisere aktiv dødshjelp.

 

Livsvern skal være høyest prioritet

Mandag 4. mars understreket Det pavelige akademi at «abort, som forblir et angrep på liv, kan ikke kun ses på utifra kvinners rettigheter».

De uttrykte også sin skuffelse over at loven «ikke nevner støtte til dem som ønsker å beholde barnet».

I en tid med fokus på menneskerettigheter kan det ikke være mulig å få rett til å ta et menneskeliv, stadfestet akademiet.

«Alle regjeringer og religiøse retninger må gjøre sitt beste for at livsvern er høyest prioritert, med helt konkrete tiltak for fred og sosial rettferdighet og effektive tiltak for en allmenn tilgang til ressurser, utdanning og helsetjenester», står det i uttalelsen.

De siterer pave Frans idet de skriver:

«Livsvern er ikke en ideologi, det er en virkelighet, menneskelig virkelighet som involverer alle kristne, nettopp fordi de er kristne og fordi de er mennesker».

 

50bb9339-abdc-4dcb-a964-538a5ea201d3.jpeg

NORGE: Det har kommet nye forslag om endringer i abortloven i landet, og sammen med dem vokser også «pro-life»-engasjementet. Foto: katolsk.no

 

I brorskapets navn

Etter at retten til abort er blitt inkludert i konstitusjonen, fremmes nå forslaget om å gjøre aktiv dødshjelp lovlig og tilgjengelig. Forslaget skal presenteres i slutten av mai i år. 

President Macron har kalt loven for «broderlig». De franske biskopene reagerer på en slik omtale.

«Å kalle et dokument som åpner for aktiv dødshjelp og eutanasi for en broderlig lov er villedende», sa erkebiskop Moulins-Beaufort.

Biskopene har også vist sin skuffelse over at fokuset blir lagt på å hjelpe syke mennesker til å dø istedet for å lindre deres lidelse og gi dem best mulig omsorg.

 

Les mer