Frankrike: Brannen i Hellig Olavs dåpskatedral i Rouen slukket av brannmannskaper

 

Brannmannskaper slukket torsdag en brann i Rouens historiske katedral i Nord-Frankrike, til stor lettelse for lokalbefolkningen. De fryktet en gjentagelse av den katastrofale brannen i Notre-Dame, Paris, da de så mørk røyk stige opp fra katedralens spir.

 
Tekst: NTB / katolsk.no

 

Byens ordfører meldte først på X at spiret hadde tatt fyr. Videoer i sosiale medier viste tydelige flammer og røyk fra bygningen.

Ifølge NTB avtok flammene og røyken fra bygningen litt etter kl. 13.00. Kirkespiret er under oppusning, og til Reuters sier Stephane Gouezec, lederen for det lokale brannvesenet, at konstruksjonsarbeidet foregår på 120 meters høyde. Det var her brannen startet. Fra kl. 13.40 hadde brannmannskapene kontroll, meldte NRK kl. 13.40.

Spiret er laget av metall, og den franske avisen Le Figaro skriver at brannen ble forårsaket av en feil på byggeplassen. 

 

IXaSytiLKFyLX1nbUVin_QZt09IeypM32bMhQ5QwdhFQ.jpg

 

Foto: Philippe Ruaudel på X
Foto: NTB
NTB_5ldm6M2oZOY.jpgKatedralen ble bygd i to faser – den romersk-inspirerte delen av bygget ble påbegynt i år 1030, og den gotiske i 1145. Den sto ferdig i år 1506, men spiret har flere ganger måttet bli rekonstruet grunnet brann. Det nåværende spiret ble ferdigstilt i 1882.

Hellig Olav ble døpt i katedralen, sannsynligvis i 1014. Dåpskilden til Olav den helliges dåpsvann finnes ved katedralen, som også rommer et Olavskapell.   

 

Les mer om katedralen i Rouen: