Pilegrimsmål knyttes sammen: I Hellig Olavs by kan du starte vandringen til apostelen Jakobs grav i Spania

 

Pilegrimsmonument3.jpg

HØYTIDELIG VIGSLING PÅ OLSOK:  29. juli var det både korsang, sunget evangelielesning, samt og taler fra biskop Erik Varden og  Trondheim-ordfører Kent Ranum (H) før avdukning og vigsling av det nye pilegrimsmonumentet. Foto: Ayla Heimly

 

– Fysisk avstand fra Trondheim til Compostela måler 3502 km. Men symbolsk ligger gravstedene side om side, sa biskop Erik før vigslingen.  

Tekst: Ayla Heimly

Noen timer etter høymessen på selve olsokdagen i Trondheim ble en viktig milepæl avduket og vigslet utenfor St. Olav domkirke i Trondheim. Monumentet knytter de to pilegrimsmålene i Nidaros og Santiago de Compostela sammen. Det er den nordligste av bare 30 slike bautasteiner i Europa, og er en gave fra Galicia til Trondheim by. 

 

«Olav fikk sitt eget kall ved en drøm han hadde ute på spanskekysten. Han adlød drømmen og seilte hjem mot Norge.» 

Biskop Erik

 

To viktige pilegrimsbyer 

Vigslingen av milepælen startet med vakker korsang og sunget evangelielesning. Biskopen snakket i sin tale om koblingene mellom de to helgenene St. Olav og St. Jakob, og mellom Norge og Spania. Det finnes mange eksempler på kryssende pilegrims trafikk i løpet av middelalderen; pilegrimer med behov for forsoning og Guds tilgivelse reiste fra Galicia og la ut på vandring mot Nidaros. Norske pilegrimer gjorde det samme og reiste sørover til Compostela. Spania er også landet der Hellig Olav, tyve år gammel, fikk sitt kall om å reise hjemover og kreve sin kongetittel.

– Olav fikk sitt eget kall ved en drøm han hadde ute på spanskekysten. Han adlød drømmen, og seilte hjem mot Norge, sa biskop Erik. 

 

 

Pilegrimsmonument_gruppebilde.jpg

GLEDE PÅ ALLE HOLD: Allerede 17. juni ble pilegrimsstenen plassert utenfor domkirken. Her med biskop Erik, spanske ambassadør José Ramón og ordfører Kent Ranum. Foto: Ivan Vu

 

Den nye milepælen hjelper med å synliggjøre forbindelsen mellom de to pilegrimsbyene og de to helgenene, nevnte biskopen. 

– Den viser at St Jakob, Spanias beskytter, og Hellig Olav, Norges Evige Konge, står i teologisk og historisk forhold til hverandre, sa han. 

På internasjonalt plan virker også pilegrimsledene samlende. Pilegrimsveiene som krysser kontinentet, knytter Europa sammen i en vanskelig tid. De vitner om at forsoning, rett og vennskap mellom folk, faktisk er oppnåelige mål, mener biskopen. 
– I dag, når Europas enhet er mer truet enn på lang tid, når separatistiske tendenser vokser, når vi har vondt for å uttrykke for oss selv og andre hva Europa er, gir denne stenen oss noe vesentlig å tenke på, sa biskopen avslutningsvis.

 

Ønsker å ta imot flere pilegrimer 

Ordfører Kent Ranum uttrykte stolthet overfor Trondheim og det nye pilegrimsmonumentet. Gjennom hans entusiasme er det tydelig at dette er en sak han gjerne jobber for å fremme. 

– I dag knytter vi et nytt og tydelig bånd mellom Trondheim og Santiago de Compostela, sa han. 

Han setter pris på hvordan pilegrimsveiene legger til rette for forskjellige typer kulturmøter, og er glad for at Trondheim tar imot pilegrimer fra hele verden. 

Ranum påpekte at Trondheim er verdens nordligste pilegrimsmål, men langt fra det største sammenliknet med skaren av internasjonale pilegrimer som reiser til eksempelvis Santiago de Compostela hvert år.  

– Det må bli et tydelig mål å løfte frem Trondheim som en foretrukket pilegrimsdestinasjon, sa han. 

Dette kan blant annet oppnås gjennom satsing på flere gode og rimelige pilegrimsherberger langs leden, slik at det oppleves lettere for pilegrimer å gå den lange og tidvis harde veien opp til Nidaros. 

Spesielt opp mot tusenårsjubileet i 2030 ønsker Ranum å jobbe for at det kommer flere pilegrimer opp til Trondheim.

 

 

FØLELSE AV HÅP: Her står
forsamlingen i den lave olsok-kveldssolen og lytter
oppmerksomt til biskop Eriks. I luften lå en forhåpning
om at pilegrimsvandring kan blomstre i Europa, og at pilegrimer
fra alle himmelretninger fortsetter å komme til Nidaros.
 Foto: Ayla Heimly

3dc0ebd5-b82c-4376-9e92-14bba628390b.jpg

 

  

Les mer om Hellig Olav og olsok: 

 

Les med om pilegrimsvandring: