Årlig møte samler Nordens preste- og ordenskandidater: Et åndelig, sosialt og faglig fellesskap på kallsreisen

 

PSP forside 1.jpg

FRA HELE NORDEN: Pro Scandiae Populis (PSP) betyr ”for de skandinaviske folkene” og samler preste- og ordenskandidater fra hele Norden. Foto:Privat  

 

Nordens forening for preste- og ordenskandidater, Pro Scandiae Populis (PSP), holdt sitt årlige møte i Tromsø 16. - 18. August.  

 

Tekst: katolsk.no 

 

PSP er en forening drevet for, og av prestestudenter og ordenskandidater i Norden. Hvert år møtes de i en by i ett av de nordiske medlemslandene. Foreningen har som mål å “styrke det faglige og åndelige fellesskapet mellom fremtidige prester og ordensfolk i Norden”. Den fire dager lange samlingen gir blant annet tid til fordypning i et aktuelt kirkelig tema som kan berike deltakernes videre kallsreise. 

I tillegg gir PSP-møtene en anledning for dannelsen av nye vennskap og bånd med både andre deltakere og den lokale kirken. Det blir også tid for litt sightseeing, som i år tok kandidatene opp til Storsteinen, et av Tromsøs flotteste utsiktssteder.  

Deltakerne i år kom både fra Oslo katolske bispdømme, Trondheim stift, Stockholm stift, Reykjavik – og av ordensfolk var det en ordenskandidat fra St. Birgittasøstrene som deltok. Biskop Erik, samt pater Herman Hulsmann fra Ansgarswerk i Tyskland var også til stede, og biskopen holdt foredrag for deltakerne. 

 

PSP bilde 2.jpg

STØTTER HVERANDRE: - Jeg tenker at PSP er viktig, først og fremst fordi vi er så få kall i Norden. Det å samles på tvers av grensene og støtte hverandre i formasjonstida blir veldig viktig, sier diakon Mathias Ledum. Foto: Privat.  

 

Monastisk visdom som helgens tema  

I år var det Tromsø som var vertskap. På fredagen var årets første aktivitet lovsang med menighetens unge katolikker. Deltakerne fikk feiret messe i Tromsø katolske domkirke og møtt menigheten. Det ble senere innlosjering hos karmelittsøstrene på Totus Tuus og hos St. Elisabethsøstrene. Mye av opplegget var holdt på klosterene. Årets PSP-møte hadde “Monastisk visdom” som tema.  

For prestestudentene, som ikke lever innenfor den monastiske tradisjonen, er det å få kjennskap til klostertradisjonens visdom om stillhet, kontemplasjon og dagsrytme noe som kan være svært berikende for prestekandidatenes eget tros- og bønneliv.  

-Noe av PSP sitt formål er å gi oss noe faglig og formativt “input” som vi ellers ikke ville ha fått i vår formasjon der vi er, sier forrige formann for PSP, diakon Mathias Bruno Ledum. 

 

PSP foredragsbilde .jpg

VIKTIG FORMASJON: PSP gir både anledning for deltakerne til å være sosiale, bli kjent med hverandre og den lokale kirken, samt å fordype seg åndelig og intellektuelt i et tema som kan berike deres videre formasjon. Foto: Privat.  

 

PSP viktig for Nordens kall 

Diakon Mathias forteller videre at det er av enorm verdi at Nordens preste- og ordenskandidater får besøke hverandres land, bli kjent med forskjellige pastorale utfordringer, se nye muligheter og dra lærdom fra hverandre. 

-Samtidig er det også flott for den lokale Kirken å møte en stor gjeng med nylige ordinerte prester, diakoner, prestestudenter og ordenskandidater, hvor det ellers kanskje er tynt med kall, sier diakonen.  

-I Tromsø har det eksempelvis ikke vært noen prestekall på noen år, påpeker han. 

Og hvis det skulle være et land som kun har ett preste- eller ordenskall vil PSP kunne hjelpe med å tilby et fellesskap.  

 

FJORÅRETS MØTESTED: Fjorårets PSP-møte ble holdt i Omberg 
i Sverige. Da gikk årets sightseeingtur til Vadstena,
hvor deltakerne ble bedre kjent med arven
etter den hellige Birigtta av Vadstena. Foto: Privat
 

PSP fjordåret.jpg

 

Finland står for tur  

Et viktige moment under møtet var valget av ny formann for foreningen.

 

I år ble den norske prestestudenten Ludvig Hareide fra Oslo valgt som ny formann for de to neste årene, og Daniel Siversson fra Sverige ble viseformann. 

 

Neste PSP-møte blir holdt rundt samme tid neste år, og da i Finland.

 

Neste års tema er allerede bestemt, og skal omhandle middelalderliturgier i Norden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PSP portrett .jpgKANDIDATER MØTER MENIGHET: I midten står diakon Mathias Ledum med seminarist Peder Foss fra Trondheim stift (bakerst i midten) og tre troende fra menigheten i Tromsø utenfor den katolske domkirken. Foto: Privat  

 

 

Følg PSP på deres facebookside: Pro Scandiae Populis - PSP