Tautra: Feirer jubileum med ny "kirkesåpe"!

Tautra 1.jpg

ÅNDELIGE OG FYSISKE BEHOV: Produksjonssjef sr. Renata forteller om at produksjonen av såpene knyttes opp til det åndelige. Hennes ansvarsområde i klosteret er både som produksjonssjef i såpeavdelingen og som veileder for unge kvinner som prøver ut sitt kall på klosteret. Foto: Ayla Heimly   

 

Tautra Mariakloster har i år 25-års jubileum. Under årets Olsok i Trondheim ble anledningen markert med en helt spesiell såpe med en helt unik ingrediens. 

 

Tekst: Ayla Heimly 

 

Markedsdagene under den årlige Olavsfeiringen i Trondheim tiltrekker seg et mylder av mennesker, besøkende så vel som lokale, som ønsker å kjøpe produkter laget av lokalmiljøets håndverkere. Disse dagene er spesielt viktige for søstrene på Tautra. Det er både en viktig inntektskilde, men også en perfekt anledning til å møte nye mennesker og være vitner om troen.  

 

Møter kundene som gjester 


Sr. Renata har i flere år virket som produksjonssjef i klosterets såpeavdeling. Hun elsker å være tilstede for Olavsfeiringen og møte menneskene som kommer til såpeboden på markedet.  
 

– Det er fantastisk å møte så mange forskjellige mennesker, sier hun.  

 

Sr. Renata påpeker at alle mennesker har åndelige behov som de trenger å få møtt.  

 

– Men under markedsdagene kan vi i hvert fall tilby noe for kroppens behov! sier hun.   

 

Tautra 2 (2).jpg 

MØTEPLASS: Tautra Mariaklosters såpebod blir et sted for nonnene å ha møter med lokalbefolkning, besøkende og turister. Her kan de som er ukjente med klosterliv få et lite innblikk. Foto: Ayla Heimly  

 

Sr. Renata er opptatt av å ikke kalle menneskene som kommer innom boden for “kunder”, men heller “gjester”. Cistercienserordenen følger St. Benedikts regel, og her er en viktig del av regelen at alle gjester skal tas imot som Kristus selv.  

 

– Også når vi lager såpene ber vi for de menneskene som skal bruke dem, og for fred i verden, sier hun.  

 
Sr. Renata påpeker at såpeboden også er et synlig tegn på troen for omverdenen. Selv håper hun at nonnenes vitnesbyrd i løpet av markedsdagene, der de står synlige ute i verden i habitter som viser deres fulle overgivelse til Gud, kan gjøre inntrykk hos de som møter dem.

 

Tautra 3.jpg 

«KIRKESÅPE»: For nonnene på Tautra ligger det viktigste arbeidet i bønnen. Tanken bak jubileumssåpen er at man kan «ta med en bit av kirken hjem». Såpen er nemlig tilsatt ekte frankincense-røkelse, som ofte brukes i kirkerom. - Vi ønsket å lage en god såpe som leder tankene mot det åndelige, sier sr. Renata. Foto: Ayla Heimly 

 

Såpe for en spesiell anledning

 

I tillegg til mer velkjente kosmetiske dufter slik som rose, lavendel og liljekonvall, er søstrene også ofte kreative i sin sammensetning av velluktende og gode produkter. Til noen stavkirkemuseer har de laget tjære-såpe, slik at såpen faktisk lukter stavkirke og gir assosiasjoner til middelalderen.  

 

I anledningen av Tautra Mariaklosters 25 års jubileum, har det blitt lansert en ny såpe som både er et godt velværeprodukt, og som har en kreativ oppskrift.  

 

Såpen er laget av aloevera, kan brukes til både kropp og ansikt, og gjør huden mild og myk. Dette er et kjennetegn for mange av søstrenes såper.  

 

– Hva gjør akkurat denne såpen spesiell? 

 

– Til jubileumssåpen har vi tilsatt en litt uvanlig ingrediens, nemlig ‘frankincens’, slik at såpen lukter røkelse! sier sr. Renata med begeistring.  

 

Siden røkelsen gir assosiasjoner til et kirkerom, håper Tautra-søstrene at kundene vil oppleve at de har «tatt med en bit av kirken hjem»

 

– Dette er god kosmetikk, men som også skal minne en om det åndelige, sier sr. Renata.  

 

Tautra 4.jpg 

INNBYDENDE SÅPEBOD: Det er vanskelig å gå forbi Tautranonnenes velduftende såpebod uten å stoppe innom. Selv de kundene som ikke virker vandt med katolsk klosterliv overkommer sin egen sjenanse for å ta en nærmere kikk og lukte på såpene. Foto: Ayla Heimly 

 

Lokal ungdom glade for produktene 

 

Det er direkte vanskelig å gå forbi Tautranonnenes såpebod uten å stoppe. De fargerike håndlagede såpene pryder disken og innbyr med sine velduftende lukter.  

 

Det er tydelig at Tautra-boden er en av de mer populære stoppestedene på markedet. Tidvis er det kø rundt hele boden, og selv om det er flere søstre og frivillige på banen er de ofte alle opptatt med å betjene kundene på grunn av stor pågang. 

Mange av kundene er lokale trøndere fra området som gjevnlig kjøper produkter fra klosteret. Tautranonnenes produkter appellerer også til den yngre generasjonen.  

Gjertrud Mathea Myrene (17) og Zofia Siennicka-Lutdal (16) er to av kundene som pleier å kjøpe fra søstrene under de årlige markedsdagene. De liker at produktene er bærekraftige og at det blir tatt i bruk mange økologiske ingredienser.  

 

Tautra 5.jpg

STØTTER SITT LOKALE KLOSTER: – Produktene oppleves som veldig autentiske, og det synes vi er fint, sier Gjertrud Mathea Myrene (17) (t.v). Her med venninnen Zofia Siennicka-Lutdal (16). Foto: Ayla Heimly 

 

Det er et pluss for jentene at såpene og kremene blir lokalt produsert på Tautra, og at produktene er kortreiste.  

 

– I tillegg passer det bra når man kjenner mange som har bursdag på sensommeren, bemerker Gjertrud. 

 

– Da kjøper vi ofte såper fra markedet som vi kan gi i gave.  

 

Zofia har selv besøkt Tautra flere ganger, og da har hun blant annet vært innom klosteret på besøk.  

 

– Jeg synes at nonnene lever på en god måte, og man legger merke til hvor mye arbeid de legger inn i det de gjør. Det synes jeg er hyggelig å kunne støtte, sier hun. 
 

Nonnene får vært med på feiringen 


Selv om nonnenes arbeid i såpeboden er viktig, er deres hjerter så klart vendt mot selve feiringen av Hellig-Olav. 

 

 – Det er viktig for søstrene å få være med de andre kristne i Trondheim stift under feiringen, sier Priorinne Brigitte.  

 

Samtidig er det viktig at nonnene er tilgjengelige i boden i løpet av markedsdagene. Dette gjør ofte selve deltakelsen i Olsok til en kabal som må gå opp. 

 

Priorinnen sier det er takket være støtteorganisasjonen, som i 25 år har blitt drevet av frivillige, at nonnenes deltakelse i Olavsfeiringen, og spesielt høymessen i Nidarosdomen blir muliggjort.  

 

Sr. Renata uttrykker glede for at hun fikk bli med på turen til Stiklestad i år. Hun fikk vært med i både prosesjonen og i messen. 

– Jeg liker å være sammen med andre kristne i den lille kirken på Stiklestad og feire messe. Det å gå i prosesjon til kirken minner om at vi vandrer sammen som kristne mot det himmelske Jerusalem, sier hun.  

 
 
Stedet hvor den Hellige Olav led martyrdøden ligger henne nært hjertet.  

 
Tautra bilde 6.jpg 

FØRSTE OLSOK SOM NOVISE: Sr. Maria Grazia (i midten) uttrykker setter stor pris på den årlige olsok-feiringen og sammenlikner stemningen i løpet av Olavsdagene med 17. mai. Selv er hun italiensk, men har bodd i Trondheim i rundt ti år før hun trådte inn hos nonnene på Tautra Mariakloster. I år var hennes første Olsok som novise. Foto: Ayla Heimly 

 

For Italienske sr. Maria Grazia var årets Olsok hennes første som novise. Hun opplever Olsok som en slags norsk nasjonaldag. 

 

– Olsok føles litt som 17. mai, bare at vi i stedet for å være samlet under ett flagg, er samlet under én tro.  

 

Sr. Maria Grazia opplever også takknemlighet for at Olsok bringer med seg enhet mellom kristne. Det er en dag som samler både katolikker og lutheranere rundt feiringen av Olav den hellige og helgenkongens arv.  

 

– Det blir tydelig at til tross for forskjellene som ligger der, er de tingene vi har til felles noe som knytter oss sammen, uansett hva, sier hun.