P. Ellert Dahl

Ellert.fcd805d2-15cd-4790-b30e-0c4c95c09497.jpeg

 

Da p. Ellert Dahl gikk bort 20. juli 2024 var biskop Bernt I. Eidsvig sykmeldt. Biskopen minnes her p. Ellert med sin hilsen i Tabula Gratulatoria ved p. Ellerts 90-årsdag i 2018.

 

 

Ved p. Ellerts 90 års dag

 

For 41 år siden innså jeg at jeg hverken var eller kunne bli en god lutheraner, og at jeg hadde vært en dårlig lutheraner lenge nok. Jeg spurte min konverterte studiekamerat Kjell Arild Pollestad - som allerede bar dominikanernes drakt – om hva jeg burde gjøre for å bli katolikk. Han hadde et enkelt svar på det: «Det er pater Ellert Dahl som tar seg av de konservative konvertittene.» Dette gav meg et merkelig inntrykk av arbeidsfordelingen i St. Dominikus kloster, og ble begynnelsen på ett av de viktigste bekjentskaper i mitt liv.

P. Ellert fikk meg til å se langt utover det som hadde vært min uklare høykirkelige horisont; han lærte meg å se hvor velsignet et liv som romersk katolikk kan være. I årenes løp har han hjulpet mange av oss - konservative som radikale i politikken - til å se Kirkens skjønnhet og til å leve i Kirken. Med uendelig tålmodighet har han besvart våre spørsmål, hort våre første famlende skriftemål og ledsaget oss så langt vi har hatt behov for det. Jeg håper han vet hvor takknemlige hans konvertitter er.

P. Ellert fyller nitti år den 13. juni 2018 og er fortsatt fullt beskjeftiget med å preke, skrive og undervise. For enhver ordensbror og -søster er han et godt eksempel; han lever klosterlivet fullt og helt.

Hva er det som er hans inspirasjon, hva vil han formidle? - kan vi spørre. Jeg kan love dere som leser boken, både inspirasjon og kunnskap.

 

Tolle, lege - ta og les!

+Biskop Bernt Eidsvig can.reg.