Pilegrimstur over Dovre: Feiret messe på «Norges tak»

Slik ser det ut når du feirer messe 2 286 meter over havet.

Dovre Messefeiring 1.jpg

MESSEFEIRING 2286 METER OVER HAVET: Missa de Angelis runget over «Norges tak» mens prekenen trakk de store linjene i historien om fjell som guddommelig møteplass, skriver p. Josef Ottersen som fikk feiret messen for 16 pilegrimer på Snøhetta i sommer. Snøhetta er et fjell på Dovrefjell, i Dovre kommune, nær grensa til Oppdal og Lesja. Foto: Maria Ulltveit-Moe 

 

– Flere av pilegrimene ble dypt rørt, fordi å feire messe på «Norges tak» er noe av det fineste de noen gang har vært med på, sier turprest Josef Ottersen om messefeiringen på Snøhetta. 

 

Tekst: Ayla Heimly

 

En av de to NUK-pilegrimsgruppene i år besto av 16 unge voksne som dro opp til Dovre for å gå langs Olavsleden mot Nidaros. De gikk fra Otta i Gudbrandsdalen og klatret opp stigningen til Dovrefjell. I den norske fjellheimen gikk de blant annet opp Snøhetta – Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen, og feiret messen i spektakulære omgivelser. 

Turprest Josef Ottersen beskriver det som et «episk øyeblikk». Han har skrevet og delt bilder fra Dovregruppens pilegrimstur  på sosiale medier

Hendelsen har også fått internasjonal oppmerksomhet: Et innlegg med videoklipp fra messefeiringen ble lagt ut på den katolske Instagram-siden Churchpop, som har 135 000 følgere fra hele verden. 

 

Dovre Messefeiring 2.jpg

MAJESTETISK STILLHET: «Jaggu tittet ikke sola frem og lyste over dagens mål. En kunne sagt at skyene trakk seg tilbake som for å si at himmelen så med velvilje på vårt eukaristiske offer» , skriver p. Josef Ottersen om messen på Snøhetta. Foto: Maria Ulltveit-Moe 

 

Messefeiring på Snøhetta kan bli tradisjon

Messefeiringen falt på samme dag som Festen for apostelen Jakob, pilegrimenes skytshelgen. Regnværet som trofast hadde fulgt pilegrimene de første tre dagene av turen, hadde lettet den dagen pilegrimene klatret opp fjellet med messeutstyr og provisorisk alter på ryggen.

«Vi kan 'dessverre' ikke si at årets messefeiring på Snøhetta var første gang. For tre år siden var noen unge menn på tilsvarende pilegrimstur som hadde den sprø ideen at vi kunne prøve-feire messe på toppen. All ære til dem! Men nå kan vi vel snart si at det er en fast tradisjon», skriver p. Josef.

Ved forrige messefeiring på Snøhetta var pilegrimene  «omkranset» av lyn. Derfor måtte messen feires i all hast. I år fikk de tid til både å nyte det spektakulære synet, ta innover seg det historiske øyeblikket og fordype seg i bønn under messen. 

 

Gud møter mennesket på fjellet 

Messens preken trakk de store linjene mellom bibelhistoriene hvor nettopp fjell står sentralt. Fra Abraham til Moses, og til Jesus selv, er det nettopp fjell som ofte fungerer som guddommelig møteplass. 

Pater Josef sier at han merket at messefeiringen gjorde sterkt inntrykk på pilegrimene.

– Flere kommenterte hvor dypt de ble rørt, og at det var noe av det fineste de noen gang har vært med på, sier han. 

 

 

Dovre Messefeiring 3.jpg

GODT STED Å VÆRE: Flere av pilegrimene sier at messefeiringen ute i det fri gjorde sterkt inntrykk. P. Josef Ottersen trekker linjer til Jesu forklaring på Berget. «Vi kjente nok som apostelen Peter at det er 'godt å være her'.»  Foto: Maria Ulltveit-Moe

 

«Etter at Kristus hadde steget ned til oss i brødets skikkelse, rådet en majestetisk stillhet. Det var ingen som sa det, men vi kjente nok som apostelen Peter at det er ´godt å være her´», skriver p. Josef. 

Turprest og pilegrimer var også takknemlige for at det denne dagen endelig var oppholdsvær. 

«Det var som for å si at himmelen så med velvilje på vårt eukaristiske offer», skriver han.

 

MED ALTER PÅ RYGGEN: Martin Le (23) var en av pilegrimene som
hjalp til med å få fraktet det provisoriske alteret opp på fjellet.
Benene på alteret besto av den nederste delen av et key-board.
Foto: Maria Ulltveit-Moe  

Dovre Martin Le.jpg

En ubeskrivelig opplevelse 

Martin Le (23) var en av pilegrimene, som var med på Dovreturen. I år var hans andre pilegrimsvandring mot Nidaros. Han synes det er helt spesielt å kunne vandre i bønn og stillhet sammen med andre.

–  Gleden man føler ved ankomst til Nidarosdomen, er helt ubeskrivelig, sier han.  

Å feire messe på Snøhetta var for Martin enda en sterk opplevelse som pilegrimsturen brakte med seg.

– Du kan ikke føle noe annet enn takknemlighet når du innser at Gud førte oss opp til fjellet for å oppleve nettopp dette øyeblikket, sier han. 

Å ta del i den hellige messen omringet av skaperverket, er noe han kommer til å huske resten av sitt liv. 

 

 

Sammensveiset gjeng 

Både turprest og deltagere er enig om at pilegrimsgjengen var gode til å oppmuntre og støtte hverandre, og at det ble en spesielt hyggelig dynamikk innad i gruppen.  

«Som prest var det inspirerende å se pågangsmotet gjennom hele turen», skriver p. Josef i sin pilegrimsskildring. 

 

På grunn av regnværet hadde pilegrimene vært våte så og si tre dager i strekk. I tillegg var det flere av deltakerne som opplevde at bena sviktet.

 

Maggie Benz (28) er katolikk fra USA, og har bodd i Norge i underkant av ett år. Hun hadde aldri gått pilegrimstur før, og fikk en veldig positiv erfaring både fra selve vandringen og gruppen hun gikk med. 

– Det gjorde et sterkt inntrykk på meg at alle var så positive gjennom hele turen, til tross for timevis med regn, sier hun.

– Det var aldri noen som klaget eller ble irritable. Tvert imot var folk super-oppmuntrende og var alltid oppmerksom på andres behov. 

Maggie forteller at de færreste deltagerne i gruppen kjente hverandre fra før. Derfor ble det en anledning for alle å bli kjent fra samme utgangspunkt. Som et resultat ble gruppen en svært sammensveiset gjeng. 

«Det var en fantastisk gruppe som ble eltet sammen disse dagene», skriver p. Josef.

 

Dovre Messefeiring 4.jpg

POSITIV GRUPPE: Til tross for mye regn og bratt oppoverstigning til Dovrefjell, mistet pilegrimsgruppen hverken positivitet eller pågangsmot. Både turprest og deltagere opplevde at gruppen fikk en spesielt god kontakt gjennom felles vandring og strev. Her er pilegrimene på Jørundgard Middelaldersenter i Nord-Sel, som ble bygget for filmatiseringen av Kristin Lavransdatter og tilbyr overnatting til pilegrimer. Foto: Ludvig Hareide  

 

Imponert over den unge generasjonen

Pater Josef sier at han blir håpefull etter å ha sett hvordan en slik gruppe med unge katolikker trofast ber daglige tidebønner, holder andakter og finner rom for stille refleksjon i sin vandring mot pilegrimsmålet:

– Det gir håp at det faller dem så naturlig. 

Turpresten er sikker på at pilegrimsturen både vil bære gode frukter for pilegrimene selv, men også for Kirken i Norge og i verden. 

– Tusen takk for de ansvarlige lederne og Norges Unge Katolikker som arrangerer disse turene hvert år!

 

 SLIT OG SMERTE BLIR TIL NOE VAKKERT: «Det var
en fantastisk gruppe mennesker 
som ble eltet sammen disse dagene,
i tillit til at Gud fortsetter å forme oss, og til at 
nåden kan forvandle slit
og smerte til noe vakkert», skriver p. Josef Ottersen. 
Foto: Ludvig Hareide 

Dovrefjell.jpg

Les mer: