Den nordiske bispekonferanse: Valg av nytt Permanent råd

 

NYTT PERMANENT RÅD: Biskop Erik Varden (3 f.v.)  er
ny president; biskop Raimo Goyarrola (4 f.v.) ny visepresident;
biskop David Tencer (2. f.v.) nytt medlem. Sr. Anna Mirijam Kaschner cps
ble bekreftet i vervet som generalsekretær. Foto: Den nordiske bispekonferanse

csm_nordische_bischofskonferenz_Header_1a16c90c42.jpgBiskop Erik Varden OCSO (50), biskopprelat i Trondheim og apostolisk administrator i Tromsø, ble valgt til ny president for Den nordiske bispekonferansen, med biskop Raimo Goyarrola (55), biskop i Helsingfors, som visepresident. David Tencer (61), biskop av Reykjavik, ble gjenvalgt som nytt medlem av Det permanente råd.


Nåværende formann, biskop Kozon, som fyller 75 år i løpet av neste presidieperiode og derfor ikke kunne stille til gjenvalg, sa i en innledende uttalelse «Med biskop Erik Varden står Den nordiske bispekonferansen meget godt rustet for fremtiden.» Også kardinal Anders Arborelius, som også fyller 75 år om kort tid, er fornøyd med valget. «Biskop Erik bringer med seg god ledererfaring og en dyp spiritualitet. Den nordiske bispekonferansen er fortsatt i gode hender.»

 

Signal om avgang og kontinuitet

Monsignore Georg Austen, Bonifatiuswerks generalsekretær, gratulerer den nye styrelederen med valget: «På vegne av Bonifatiuswerk gratulerer jeg biskop Erik Varden OCSO med valget som leder av Den nordiske bispekonferansen, samt de øvrige medlemmene av det nye presidiet og den gjenvalgte generalsekretæren, søster Anna Mirijam Kaschner cps. Samtidig takker vi nåværende formann biskop Czeslaw Kozon for hans engasjement og ser frem til at han vil være til stede ved feiringen av 50-årsjubileet for vårt Nord-Europa-program. Valget av biskop Erik Varden er både et signal om avgang og kontinuitet. Vi ønsker ham Guds velsignelse til denne ansvarsfulle oppgaven. Vi bygger videre på et kontinuerlig, tillitsfullt og pålitelig samarbeid med Den nordiske bispekonferanse til beste for våre trosbrødre og -søstre som lever sin kristendom som minoritet midt i denne tids omveltninger.»

 

Generalsekretær enstemmig gjenvalgt

Bispekonferensens mangeårige generalsekretær, sr. Anna Mirijam Kaschner cps (53), ble enstemmig gjenvalgt for nye fire år. Anna Mirijam er generalsekretær i Den nordiske bispekonferanse siden 2009. Konferansen var den første bispekonferansen i verden som åpnet dette vervet for kvinner.

 

Engasjement for evangelisering

Biskop Varden har vært medlem av trappistordenen siden 2002 og var abbed ved Mount St. Bernard Abbey i Leicestershire fra 2015 til han ble utnevnt til biskop i 2019. I en innledende uttalelse sier han «Oppgaven i konferansen er viktig for å fremme vår evangeliseringsinnsats gjennom dype diskusjoner og tillitsfullt vennskap. Det katolske nærværet i landene våre vokser; åndelig og materielt ønsker vi å følge denne veksten på en intelligent måte og støtte alle gode initiativer.»