Paven i Singapore: Kjærligheten som bygger opp

NTB__o1v1mMNXxs.jpg

VENTER SPENT: Mange mennesker møtte opp for å hilse paven velkommen da han besøkte Singapore, 11. til 13. september 2024. Foto: NTB / Reuters, Guglielmo Mangiapane

 

Pave Frans er tilbake fra sin apostoliske reise til Asia og Oseania, etter to dagers besøk i Singapore. Han roste bystaten for sin entreprenørånd og evne til fredelig sameksistens, og rettet fokus mot «kjærligheten som bygger opp» under en messe for rundt 50 000 mennesker på Singapores National Stadium. Ved reisens slutt holdt paven en pressekonferanse for journalister ombord på flyet tilbake til Roma.

 

Tekst: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

 

Etter å ha vært i Indonesia fra 3. til 6. september, i Papua Ny-Guinea fra 6. til 9. september og i Øst-Timor fra 9. til 11. september, var pave Frans i Singapore fra onsdag 11. til fredag 13. september. Det er første gang den sørøstasiatiske bystaten har fått pavebesøk siden Den hellige pave Johannes Paul II var på besøk i 1986, litt over 20 år etter at Singapore fikk selvstendighet fra Storbritannia og Malaysia.

Pave Frans ankom Singapore Changi Airport onsdag 11. september, og ble ønsket velkommen med en offisiell mottagelse på flyplassen. Deretter hadde han et privat møte med medlemmer av Jesu selskap (jesuittene) på St. Frans Xaviers retrettsenter. De neste dagene var fylt med forskjellige møter, besøk på et eldre- og sykehjem, og messe på Singapores store National Stadium.

 

«Singapore er et lysende eksempel»

Torsdag 12. september talte paven under sitt møte med myndighetspersoner, representanter for sivilsamfunnet og diplomater på kultursenteret ved National University of Singapore. Han takket president Tharman Shanmugaratnam for velkomsten og roste Singapore for sin entreprenørånd, med bystatens skyskrapere som eksempel. Han påpekte at Singapore ikke bare har hatt økonomisk fremgang, men «også etterstrebet å bygge et samfunn hvor sosial rettferdighet og det felles gode er høyt verdsatt.»

 

Se video fra møtet ved National University

 

Paven advarte mot å sette fortjeneste over alt, eller som et kriterium for å ta del i samfunnets velstand. Vi må ha omsorg for de mest sårbare: fattige, eldre og arbeidsinnvandrere, fortsatte han. Singapore ble beskrevet som en «mosaikk» av etnisiteter, kulturer og religioner som lever sammen i harmoni. Han pekte på gjensidig respekt, samarbeid, dialog og ytringsfrihet som nødvendige betingelser for å oppnå slik harmoni, og på Singapore som «et lysende eksempel».

Videre sa paven at Kirkens historiske tilstedeværelse i Singapore, spesielt i områder som utdanning og helsevesen, skyldes katolske misjonærers offervilje og dedikasjon. Samtidig har Kirken fremmet interreligiøs dialog og samarbeid mellom ulike trossamfunn, understreket han. I år er det 43 år siden Den hellige stol etablerte diplomatiske forbindelser med Singapore, og paven oppfordret landets katolikker til å samarbeide med andre om å bygge et samfunn til beste for alle.

 

NTB_X3vF8Is-wug.jpg

OFFISIELT: Pave Frans møtte president Tharman Shanmugaratnam og andre ved National University, 12. september. Foto: NTB / Reuters, Guglielmo Mangiapane

 

Les mer

 

Hellige forbilder: Jomfru Maria og Frans Xavier

Senere samme dag feiret paven messe på Singapore Sports Hub National Stadium, hvor omtrent 50 000 mennesker var til stede. I sin preken rettet han oppmerksomheten mot Paulus’ ord om at «kunnskap gjør hovmodig; det er kjærligheten som bygger opp» (1 Kor 8,1). Ifølge paven kan man tenke på bygningene i Singapore og byen generelt som et produkt av en kjærlighet som bokstavelig talt «bygger opp». Uten kjærlighet til noe ville ingenting blitt bygd eller gjort overhodet, sa han, for «uten kjærlighet er vi ingenting.»

 

Se video fra messen på National Stadium

 

Paven understreket at menneskelig kjærlighet er en gjenspeiling av Guds kjærlighet, og at denne kjærligheten er for alle, uansett etniske eller religiøse forskjeller. Den vakreste og mest dyrebare bygningen er mennesket, for «vi er elskede barn av den samme Faderen ... som igjen er kalt til å spre kjærlighet.» Kjærligheten Gud viser oss er preget av medfølelse og gjestfrihet, tilgivelse og håp, fortsatte paven.

Til slutt pekte paven på to helgener som gjenspeilte Guds kjærlighet i sine liv: Jomfru Maria, hvis hellige navn ble feiret denne dagen, og Den hellige Frans Xavier (1502–1552). Den hellige Frans ble tatt imot i Singapore ved flere anledninger, og var motivert til å dra på misjonsreise av kjærlighet til sin neste. Som disse forbildene bør vi også stille oss til rådighet og spørre Herren hva han vil med oss, avsluttet paven.

 

NTB_S6Ylhk0gEGE.jpg

KRISTUS I SENTRUM: Paven feiret messe for 50 000 mennesker på National Stadium i Singapore. Foto: NTB / Reuters, Guglielmo Mangiapane

 

Les mer

 

«Det finnes bare én Gud, og religioner er som språk» 

Under sitt møte med ungdommer fra ulike religiøse bakgrunner ved Catholic Junior College 13. september sa pave Frans at han hadde forberedt en tale, men at han heller ønsket å snakke spontant til dem. Han understreket at kritisk tenkning er viktig for unge mennesker som vil søke sannheten, men «dere må være konstruktive i kritikken, for det finnes en destruktiv kritikk som bare kommer med masse klager uten å tilby en ny vei fremover.»

 

Se video fra møtet ved Catholic Junior College

 

Unge mennesker må også ha mot til å gå ut av komfortsonen sin, fortsatte paven. Den som alltid velger «komfort» blir «feit. Ikke feit i kroppen, men feit i sinnet!» Derfor sa han til dem som var til stede: «Ta sjanser, gå ut! Ikke vær redd!» Det er bedre å gjøre feil fordi man tar sjanser enn å stenge seg inne for å unngå alle feil. I det siste tilfellet er man allerede «gammel», selv om man er ung, sa paven.

Pavens kommentar om viktigheten av interreligiøs dialog vakte oppsikt hos flere. Han sa: «Alle religioner er veier til Gud. Jeg vil bruke en analogi: de er som forskjellige språk som uttrykker det guddommelige. Men Gud er for alle, og derfor er vi alle Guds barn... Det finnes bare én Gud, og religioner er som språk, veier til Gud. Noen er sikher, noen muslimer, noen hinduer, noen kristne.» 

 

NTB_009AyMmhl1s.jpg

ENHET OG HÅP: Pave Frans deltok på et interreligiøst møte for ungdommer, 13. september. Foto: NTB / Reuters, Guglielmo Mangiapane

 

Les mer

 

«Man må velge det minste onde»

På flyet tilbake til Roma holdt pave Frans en pressekonferanse hvor han svarte på spørsmål fra journalister. Han sa at han ble slått av det han så i Singapore og beskrev bystaten som «et utviklet, rent land med høflige mennesker, høye skyskrapere og en stor religiøs kultur.» Samtidig påpekte han at det var færre barn der enn i Øst-Timor, og at «fremtiden ligger hos barna». Da paven ble minnet på at Singapore har dødsstraff, sa han: «Vi må avskaffe det, langsomt.»

Paven svarte på spørsmål om Indonesia, Papua Ny-Guinea og Øst-Timor, stilt av journalister som kommer fra disse landene. Han ble også spurt om forholdet mellom Den hellige stol og Kina. Han svarte at «jeg er fornøyd med dialogene med Kina; resultatene er gode. Også når det gjelder utnevnelsen av biskoper, går det fremover med god vilje.» Han uttrykket sin beundring og respekt for Kina, og sa at han gjerne vil besøke landet en gang.

Fra en amerikansk journalist fikk paven følgende spørsmål: «Hvilke råd kan du gi en katolsk velger som står overfor en kandidat som er for abort, og en annen som ønsker å deportere 11 millioner migranter?» Dette ble tolket som en referanse til Kamala Harris og Donald Trump, selv om de ikke ble nevnt. Paven svarte: «Begge er mot livet, både den som kaster ut migranter og den som dreper barn... Og man må velge det minste onde. Hvem er det minste onde – den damen eller den herren? Jeg vet ikke, hver enkelt må overveie i sin samvittighet og handle etter den.»

 

NTB_vZ44uK9_eg0.jpg

SVARTE I VEI: Paven holdt pressekonferanse for journalister ombord flyet fra Singapore til Roma. Foto: NTB / Reuters, Guglielmo Mangiapane

 

Les mer

 

Se video fra den andre dagen i Singapore

 

Se video fra den siste dagen i Singapore

 

Les mer