Pavens besøk i Indonesia oppsummert

NTB_JvhrBOOMh4E.jpg

FYLT OPP: Katolikker utgjør bare tre prosent av Indonesias befolkning, men titusenvis møtte opp for å se paven da han feiret messe i Indonesias hovedstad Jakarta. Foto: NTB / Reuters, Yasuyoshi Chiba

 

I løpet av sitt besøk i Indonesia fra 2. til 6. september har pave Frans holdt taler om viktigheten av samarbeid og fred til tross for forskjeller, underskrevet en felleserklæring med de indonesiske muslimenes storimam og feiret messe for over 80 000 mennesker. Paven fremhevet tro, brorskap og medfølelse som tre viktige dyder, og oppfordret Indonesias katolikker til å være «håpets byggere». 

 

Tekst: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

 

Pave Frans har vært på besøk i Indonesia, landet med verdens største muslimske befolkning. Selv om bare tre prosent av befolkningen er katolikker, utgjør de 8 millioner av totalt 280 millioner innbyggere i landet.

Indonesia har tidligere fått besøk av Den hellige pave Paul VI i 1970, og av Den hellige pave Johannes Paul II i 1989.

Pave Frans forlot Roma mandag 2. september og ankom Jakarta tirsdag 3. september, etter en 13 timer lang flyreise. Han fikk en offisiell mottagelse på flyplassen, men programmet begynte ikke for fullt før dagen etter.

 

«Forent i mangfold»

Under sitt møte med myndighetspersoner, representanter for sivilsamfunnet og diplomater i presidentpalasset onsdag 4. september, holdt pave Frans turens første tale.

 

Se video fra møtet i presidentpalasset

 

Paven takket Indonesias president Joko Widodo for invitasjonen og viste til landets nasjonale motto, Bhinneka Tunggal Ika («Forent i mangfold»), som et uttrykk for harmoni i et land med stort kulturelt, etnisk, språklig og religiøst mangfold. For å oppnå slik harmoni er det nødvendig at ulike grupper samarbeider om det felles gode, sa paven.

Han viste også til globale utfordringer som voldelige konflikter med rot i intoleranse, sosiale skjevheter og misbruk av religion for å skape splittelse. Den katolske kirke vil fremme interreligiøs dialog og styrke samarbeid i samfunnet generelt, sa paven, men den vil ikke proselytisere – det vil si at Kirken vil respektere hver enkelts religiøse tro.

Paven kritiserte dem som vil løse sosiale problemer med «en dødsens lov, det vil si ved å begrense fødsler, og dermed begrense den største rikdommen et land kan ha». Indonesia har derimot «familier med tre, fire og fem barn», og paven kom med følgende oppfordring: «Fortsett slik. Det er et eksempel for alle land.»

 

NTB_NXhpHrUvPsU.jpg

FREMHEVET SAMARBEID: Pave Frans taler ved siden av president Joko Widodo under sitt besøk i presidentpalasset, 4. september 2024. Foto: NTB / Reuters, Guglielmo Mangiapane 

 

Les mer

 

«Øyer skal glede seg»

Deretter, under sitt møte med biskoper, prester, diakoner, gudviede personer, seminarister og kateketer i katedralen til Vår Frue av opptagelsen, holdt paven sin andre tale. Etter å ha lyttet til vitnesbyrd fra to kateketer, sa han at kateketene «fører Kirken videre».

 

Se video fra møtet i katedralen

 

Paven understreket at alle i Kirken er like som brødre og søstre, til tross for titler som pave, kardinal og biskop. Han fremhevet også tre dyder som han valgte som motto for sitt besøk i Indonesia: tro, brorskap og medfølelse. Hver verdi er «kjær for den indonesiske kirken» og symboliseres av Mariastatuen over inngangen til katedralen, påpekte paven.

Tro betyr å anerkjenne Guds gaver i takknemlighet og svare ved å ta ansvar for det vi har fått. Brorskap betyr å omfavne hverandre i kjærlighet og respekt, til tross for våre forskjeller. Medfølelse betyr å lide sammen med andre, dele deres byrder og ta vare på dem som trenger det. «Det betyr ikke å være en kommunist», sa paven, men «det betyr kjærlighet.»

Til slutt fornyet paven en oppfordring fra den hellige pave Johannes Paul II, som under sitt besøk siterte Salmenes bok: Laetentur insulae multae – «Øyer skal glede seg» (Sal 96/97,1). Han oppfordret til å forkynne evangeliet over hele Indonesia, som består av mer enn 17 000 øyer, slik at hver øy kan glede seg over Kristi oppstandelse.

 

NTB_uElOAcWbtbA.jpg

ROSTE KATEKETER: Paven taler til en fullsatt katedral i Jakarta, som er viet Vår Frue av opptagelsen. Foto: NTB / Reuters, Yasuyoshi Chiba 

 

Les mer

 

«Å fremme religiøs harmoni»

Torsdag 5. september holdt paven sin tredje tale under et interreligiøst møte i Istiqlal-moskeen, den største moskeen i Asia. Til stede var representanter for katolsk og protestantisk kristendom, islam, hinduisme, buddhisme og konfusianisme.

 

Se video fra møtet i Istiqlal-moskeen

 

Paven påpekte at moskeen ble designet av en kristen arkitekt, og at bygningen dermed utgjør et symbol på dialog og fredelig sameksistens mellom ulike religioner. Det samme gjør «Vennskapets tunnel», en underjordisk tunnel som knytter moskeen sammen med Vår Frue-katedralen i Jakarta. Den ble bygd mellom 2020 og 2021.

Som en del av talen kom paven med to oppfordringer. «Den første er alltid å se dypt, for bare på den måten kan vi finne det som forener oss til tross for våre forskjeller», sa han. «Den andre oppfordringen er å bevare båndene mellom dere.» Læresetningene i hver religion er virkelig forskjellige, men mennesker kan likevel bringes nærmere hverandre i vennskap og gjensidig respekt, fortsatte han.

Paven underskrev også en felleserklæring med moskeens storimam, Nasaruddin Umar, som vil «fremme religiøs harmoni til beste for menneskeheten». Den har to fokusområder: forsoning og fred mellom religiøse grupper i konflikt, samt håndtering av verdens miljøkrise. Verdier som er felles for alle religiøse tradisjoner kan hjelpe samfunnet med å «overvinne voldens og likegyldighetens kultur», heter det i erklæringen.

 

NTB_dLfvSmvp5SQ.jpg

FORSONING OG FRED: Pave Frans underskriver felleserklæringen med storimam Nasaruddin Umar i Istiqlal-moskeen, 5. september 2024. Foto: NTB / Reuters, Ajeng Dinar Ulfiana

 

Les mer

 

«Vær håpets byggere!» 

Til slutt feiret paven messe på Gelora Bung Karno Stadium, hvor han også holdt en preken (regnet som sin fjerde tale). Over 80 000 mennesker deltok i messen, som ble feiret på minnedagen for Den hellige Mor Teresa av Calcutta.

 

Se video fra messen på Gelora Bung Karno Stadium

 

Paven fremhevet to grunnleggende holdninger som viktige for å være Jesu disipler: Først å lytte til Ordet, og deretter å leve ut Ordet i praksis. Det er viktig å lytte, for menneskehjertet er alltid «på leting etter en sannhet som kan nære og mette dets lengsel etter lykke». Vi trenger «en trøst som ikke skuffer, fordi den kommer fra himmelen og ikke fra denne verdens forgjengelige ting». Jesu ord er «det eneste Ordet som frelser», sa paven.

Men det holder ikke bare å lytte til Ordet, uten å etterleve det: «Ordet kaller oss til modig å kaste evangeliets garn ut i verdens hav» og «ta sjansen på å leve ut den kjærligheten som han først levde ut og i sin tur lærte oss.» Paven siterte Den hellige Mor Teresa, som sa: «Når vi har intet å gi, la oss gi dette intet. Og husk at selv om du ikke høster noe, må du aldri bli lei av å så.»

Det samme budskapet ville paven gi til de troende i Indonesia: «På Herrens ord oppfordrer jeg dere til å så kjærlighet, til å gå dialogens vei med selvtillit, til fortsatt å vise godhet og vennlighet med det smilet som kjennetegner dere. Har dere blitt fortalt at dere er et smilende folk?» Paven uttrykte sitt ønske og håp om at Kirken og hele det indonesiske folk må samarbeide til beste for samfunnet, og til slutt sa han: «Vær håpets byggere!» 

 

NTB_19C3AyagwAo.jpg

LYTTENDE FOLKEHAV: Pave Frans feirer messe for over 80 000 mennesker på Gelora Bung Karno Stadium. Foto: NTB / Reuters, Ajeng Dinar Ulfiana

 

Les mer

 

Papua Ny-Guinea i helgen

Fredag 6. september tar pave Frans flyet videre til Port Moresby, hovedstaden i Papua Ny-Guinea. Der venter en velkomstseremoni og flere aktiviteter over de neste dagene, inkludert søndagsmesse og angelus på Sir John Guise Stadium. Mandag 9. september går turen til Øst-Timor.

 

Se video fra den første hele dagen i Jakarta

 

Se video fra den andre hele dagen i Jakarta

 

Les mer