Tro, håp og kjærlighet for Papua Ny-Guinea

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844.jpeg

FJERNT, MEN LIKEVEL FORENT: Pave Frans med kardinal John Ribat. Foto: Vatican News

 

Pave Frans sitt besøk til Papua Ny-Guinea vitnet om en Kirke som bryr seg dypt om hele verden, sier kardinal John Ribat, erkebiskop av Port Moresby, landets hovedstad.    

 

Tekst: Linda Therese Utstøl

 

Pave Frans besøkte Papua Ny-Guinea fra 6. til 9. september. Dette var det første besøket på nesten 30 år. Her møtte han landets ledere, lokale og nasjonale, og Kirkens biskoper og prester, konsekrerte kvinner og menn, seminarister og de i katekese. Han møtte hjemløse barn, funksjonshemmede, og forettet messe for flere tusen.    

 

Veiledet folket

Da pave Frans møtte 10 000 unge mennesker samlet på Sir John Guise Stadium i Port Moresby i Papua Ny-Guinea, la han fra seg sitt skrevne manus for å snakke til dem rett fra hjertet, meldte Vatican News. Pave Frans oppfordret unge til å ha nær relasjon med sine besteforeldre, ingenting kan erstatte den overleveringen som foregår mellom generasjoner. Paven oppfordret også de unge til å prøve igjen når de feilet, og å hjelpe andre å gjøre det samme. 

 

Papua Ny-Guinea er et mannsdominert samfunn hvor kvinner blir sett ned på, fortalte kardinal Ribat til Vatican News. Ofte blir de offer for vold. Pave Frans påpekte at kvinner skal bli respektert og elsket.

– Kvinner skal også kunne leve frie liv på en ansvarlig og positiv måte.

Et annet tema som ble tatt opp var bruken av og fordeling av naturressurser. Pave Frans sa det er viktig at disse blir tatt vare på og blir brukt til å bygge opp nasjonen til alles fordel, med vekt på helsetilbud og skolegang.  

 

 

Feiring av messe 

Under søndagens messe på Sir John Guise Stadium holdt pave Frans en preken hvor han løftet frem Jesajas ord om å være sterke, ikke redde. 

«Vær sterk, ikke redd, du papuanske folk! Lukk deg opp! Lukk deg opp for evangeliets glede, lukk deg opp for møtet med Gud, lukk deg opp for kjærligheten mellom søsken!». Måtte ingen av oss forbli døve og stumme i møte med denne invitasjonen. Og måtte den salige Giovanni Mazzucconi følge dere på denne veien. Midt oppe i mye besværlighet og fiendtlighet, brakte han Kristus blant dere, for at ingen skulle forbli døv for frelsens glade budskap, og for at alles tunger skulle bli løst til å synge om Guds kjærlighet. Så måtte det være slik, i dag, også for dere!

 

Den salige Johannes Baptist Mazzucconi (1826-1855) var en Italiensk misjonsprest som ble drept av lokalbefolkningen som var fiendtlig innstilt til misjonærene. I dag er 26% av de nesten 12 million innbyggerne i landet, katolikker.

 

 

Les mer på Vatican News