"Muligheter for å få slutt på krigen"

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 (2).jpeg

ÅPEN TONE: Møtet i Vatikanet mellom president Zelenskyj og pave Frans. Foto: Vatican Media.

 

Pave Frans tok fredag 11. oktober imot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vatikanet. Samtalen dreide seg blant annet om mulighetene for fred, meddeler Vatikanet.

 

«Samtalene i statssekretariatet dreide seg om krigssituasjonen og de humanitære forholdene i Ukraina, samt mulighetene for å få slutt på krigen og oppnå en rettferdig og stabil fred i landet. I tillegg ble også noen spørsmål om det religiøse livet i Ukraina diskutert», skriver Vatican News.

 

Knapp melding

Vatikanet oppsummerte den ukrainske presidentens møte med pave Frans i heller nøkterne ordelag. Etter samtalene med paven, møtte Zelenskyj  statssekretær Pietro Parolin og Vatikanets utenriksutsending erkebiskop Paul Richard Gallagher i statssekretariatet. Besøket i statssekretariatet varte i 35 minutter.

Pave Frans, som jevnlig oppfordrer til fred i Ukraina og til bønn for den lidende ukrainske befolkningen, overrakte Zelenskyj en blomst i bronse med inskripsjonen «Fred er en skjør blomst» og sitt fredsbudskap for i år. Zelenskyj overrakte paven et oljemaleri som fremstiller «Massakren i Bucha. Marichkas historie».

 

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 (1).jpeg

ALVORSPREGET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under besøket i Vatikanet fredag 11. oktober 2024. Foto: Vatican News

 

Ukraina og Den hellige stol

Dette er det fjerde møtet mellom pave Frans og president Zelenskyj. Tre av møtene, inkludert fredagens, har funnet sted i Vatikanet (2020, 2023, 2024). Det fjerde fant sted i juni i fjor på G7-toppmøtet i Apulia (2023).

I løpet av krigen i Ukraina har Den hellige stol tilbudt seg som mulig mekler for forhandlinger og har vært involvert i humanitær hjelp, tilbakeføring av bortførte barn og krigsfanger til Ukraina. Pave Frans har hele tiden fastholdt sitt håp om at fred for Ukraina kan oppnås gjennom forhandlinger. Han sendte den italienske kardinalen Zuppi til Kiev, Moskva, Washington og Beijing som fredsutsending. Da det ukrainske parlamentet nylig forbød en gren av den russisk-ortodokse kirken i Ukraina, mente Vatikanet at religionsfriheten i landet var truet.

 

Ber om mer hjelp

President Volodymyr Zelenskyj besøker for tiden flere europeiske land med bønn om mer militær bistand. Senere fredag skulle han møte forbundskansler Olaf Scholz og forbundspresident Steinmeier i Berlin. Møtet i Berlin ble planlagt etter at USAs president Joe Biden måtte avlyse et møte med Zelenskyj på Ramstein-flybasen i Tyskland. Joe Biden ble forhindret fra å reise på grunn av orkanen Milton. Zelenskyj reiste derfor til Berlin i stedet.

 

Den tyske forbundskansler Scholz har så langt vist tilbakeholdenhet når det gjelder Zelenskyjs ønske om å kunne angripe mål i Russland med vestlige langdistansevåpen. NATOs nye generalsekretær Mark Rutte og Storbritannias statsminister Keir Starmer, som Zelenskyj møtte torsdag denne uken, var også tilbakeholdne i denne saken. Ifølge Rutte handler Zelenskyjs «seiersplan» ikke bare om Ukraina, men også om «forsvaret av Vesten og hvordan vi forblir sikkerhet», sa NATOs generalsekretær.

 

Erkebiskop Sjevtsjuk

Dagen før den ukrainske presidentens besøk i Vatikanet, mottok pave Frans Den ukrainske gresk-katolske kirkes overhode, erkebiskopen av Kiev-Halitsj Svjatoslav Sjevtsjuk, i audiens i Vatikanet. Ifølge Sjevtsjuk var fokuset på humanitære spørsmål og ytterligere støtte til Ukraina. (Vatican News).