Ny app: «Christendom» gir rom for katolske stemmer

Screenshot 2024-10-09 12.48.40.png

KATOLSK INNHOLD: Slik så forsiden ut på «Christendom»-appens offisielle nettside, 9. oktober 2024. Skjermbilde: christendom.app

 

«Christendom», en ny app til smarttelefoner og nettbrett, blir beskrevet som «hjemsted for noen av de mest dynamiske stemmene i den katolske verden». Appen er en plattform der man kan se videoer fra ulike katolske medieskapere, fra nyhetsorganisasjoner til influensere og kirkekor.

 

Tekst: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

 

Matthew Sanders, grunnlegger og direktør i appens utviklingsselskap Longbeard, sier at «Christendom» er ment å gi en stemme til ulike syn på omstridte temaer og diskusjoner. Selskapet krever bare én ting av medieskapere på plattformen: «Vær tro mot Kirken.» 

– Vi ønsket å skape et «stort telt», der ulike kirkelige fokusområder og ideologiske innfallsvinkler kunne møtes på samme arena. Slik at disse ideene ville bli utvekslet, og folk ville bli eksponert for et bredere perspektiv, et bredere blikk på Kirken, sier Sanders til Rome Reports.

Ifølge appens offisielle nettside ønsker de også «å være brobyggere og gi innholdsskapere mulighet til å gå i direkte dialog med hverandre, og forhåpentligvis dempe noe av polariseringen i Kirken.» I fremtiden vil de gjøre det mulig å kommentere i appen og legge til rette for samtaler rundt innholdet som vises.

Videoene som kan ses i appen, er allerede publisert på YouTube av medieskaperne selv. Foreløpig er alt innholdet på engelsk, bortsett fra opptak av gregoriansk sang og lignende som er på latin.

 

Slik fungerer appen

Gå inn på christendom.app og skann en av QR-kodene du finner der med smarttelefonen din eller nettbrettet ditt, eller søk og finn appen på App Store (Apple) eller Google Play (Android). Last ned og installer appen på enheten din.

Når du åpner appen, får du opp forsiden med de nyeste videoene. Via meny-ikonet øverst i høyre hjørne kan du klikke deg inn på de ulike medieskapernes kanaler («Channels») eller sortere videoer etter ulike kategorier som «Popular», «News» og «Music».

Ved å registrere deg med e-postadresse og passord, får du en brukerkonto som du kan bruke til å følge dine favorittkanaler og lage egne spillelister. Du kan også velge å få tilsendt e-post når favorittene dine publiserer nye videoer.

 

Kontroversielle stemmer

En del av kanalene på plattformen vil nok være kontroversielle, noen mer enn andre. Her finner man alt fra EWTN og jesuittidsskriftet America til fransiskanerbroren Casey Cole og Jordan Petersons kone Tammy, som nylig konverterte til katolisismen.

Selskapet bak «Christendom»-appen understreker at de er uavhengige og drevet av legfolk. «Vi gir en stemme til millioner av katolikker verden rundt som kanskje ikke ytrer seg fra kirkebenken eller i et rådsmøte, men som har sterke meninger», skriver de på nettsiden sin.

Hvis man savner kanaler med andre synspunkter eller annet innhold og ønsker å se dem på plattformen og i appen, er det mulig å sende forslag til info@christendom.app.

 

Se reportasje fra Rome Reports

 

Les mer