Den hellige Ciar av Kilkeary (d. ~680)

Minnedag: 5. januar

Den hellige Ciar (Cera, Ceara, Cyra, Cere, Chera, Chier, Cior, Caila, Kera, Kere, Kiara, Keara, Kyear, Kyaer, Piala; fr: Kère), også kjent som Ciar Asgadh, ble født en gang på 600-tallet i Múscraige Tíre, som nå er baroniene Upper og Lower Ormond i grevskapet Tipperary i provinsen Munster (Momonia) i det sørlige Irland. Den irske hagiografen og historikeren John Colgan OFM (1592-1658) beregnet seg frem til at hun må ha blitt født rundt midten av 500-tallet, men skal man tro på de datoene han legger frem, må Ciar ha blitt 120 til 130 år gammel. Det synes mer trolig at hun ble født rundt år 600 eller noen år senere. Hennes biografi som gjengis av bollandistene, er samlet av Colgan fra flere kilder. Men selv disse er av en svært ukritisk og legendarisk natur.

Ciar var fra en fornem slekt kjent som Múscraige. Hun ble betraktet som en av tre hellige jomfruer som nedstammet fra High-King Conor (Conaire Cóem) (157-65) – de andre to var de hellige Gobnet av Ballyvourney (Gobnait) (400-t) og Sciath av Ardskeagh (500-t), datter av Meachar. Dermed tilhørte hun slekten til Heremon, den første High-King (1700 f.Kr). Conors etterkommere ble ellers kalt familien Múscraige etter hans sønn Cairbre Musc. Familien Múscraige hadde slått seg ned i ulike deler av provinsen Munster, inkludert baroniet Upper Ormond i grevskapet Tipperary, og Ciars slektstavler knytter henne mer spesielt til en familie kjent som Uí Chainnigh. Hennes fars navn oppgis vekselvis som Colla og Dubh Ré (Duibhre, Dubreus), og hun er inkludert som sistnevntes datter blant helgenene som er underlagt den hellige Brigida. Dubh Ré er også navnet som gis hennes far i notisene på hennes to minnedager, 5. januar og 16. oktober. En note lagt til notisen om festen i oktober i en kilde beskriver henne som mor til barna til Dubh i Magh Asgadh, hvor hennes kirke lå.

Etter hvert som Ciar vokste opp, spredte ryktet om hennes hellighet og mirakler seg vidt omkring. Colgan forteller at hun på anmoding av den hellige Brendan sjøfareren (ca 486-577) (Bréanainn av Clonfert) ved hjelp av sine bønner slokket en veldig brann som herjet i Múscraige Tíre, hvor hennes kirke lå. Det synes imidlertid ikke å være noen grunn til å anta at hun levde så tidlig som på Brendans tid. Hennes ry for fromhet tiltrakk seg snart mange dydige personer som ville imitere hennes eksempel. Hun ble da inspirert til å bygge et nonnekloster, som fikk navnet Cill Ceire (Kill-Chere, Kill-Chreidha, Kill-Chrea) fra henne. Det er nå kjent som Kilkeary nær Nenagh i baroniet Upper Ormond. Der ledet hun en kommunitet av nonner.

Da hun i en tid hadde styrt sitt kloster i Múscraige Tíre med stor klokskap og hellighet, fant hun at antallet postulanter økte for hver dag. Hun bestemte seg da for å finne et annet sted hvor hun kunne bygge enda et hus. Derfor forlot hun Kilkeary i selskap med noen av sine nonner. Det ble sagt at hun rettet kursen mot Heli eller landet til Ely O’Carroll, men det synes som om hun dro ut over dets grenser til den nordlige delen av King’s County (nå grevskapet Offaly i provinsen Leinster). Hun skal ha fått land til et kloster fra den hellige Fintan Munnu, på et sted kalt Tech Telle, som nå er kjent som Tehelly i sognet Durrow i grevskapet Offaly. Det skjedde rundt 625. Der bodde Fintan Munnu, men han overlot stedet til Ciar og de fem nonnene som fulgte henne. Der mener man at hun forble en tid før hun vendte tilbake til Kilkeary. En lærd forfatter antar at Ciars kloster i Kilkeary ikke ble grunnlagt før etter at hun hadde forlatt Tech Telle, men han underbygger ikke påstanden med overbevisende argumenter. Uansett tilbrakte hun mange år i Kilkeary, hengitt til botsøvelser og et hellig liv.

I Fintans biografi heter det:

Like etter kom en jomfru med fem ledsagere til Tech Telle og sa til forvalteren: «Si til den sterke mannen som eier dette stedet om å overlate det til meg, for han og hans femti ungdommer er sterkere enn meg og mine fem, og la ham bygge et nytt til seg selv». Fintan gikk med på dette og ga sine elever ordre om bare å ta med sine økser, bøker og hvite kutter med deres vanlige klær, og de to oksene som trakk vognen med bøkene. Men han nektet å velsigne henne, og han fortalte henne at kirken der ikke ville bli assosiert med hennes navn, men med Telle, sønn av Segein. Han og hans følge dro deretter til Ui Bairrche (nå baroniet Slieve Margy i Queen’s County, nå Laois).

Ciar døde rundt 680, ifølge tradisjonen den 5. januar 679 i Kilkeary. Hennes minnedag er dødsdagen 5. januar, men bollandistene behandler henne den 16. oktober, som trolig er en translasjonsdag. En litaniaktig bønn av invokasjoner inkluderer Ciar blant mange andre kvinnelige helgener.

Martyrologiet fra Tallaght, kalenderen fra Cashel, Marianus O’Gorman og martyrologiet fra Donegal minnes en Ceara på begge disse dagene. Festen den 16. oktober kan imidlertid være en annen helgen med samme navn, for vi finner henne kalt Ceara av Maghascadh. Likevel er det uttrykkelig slått fast av Marianus O’Gorman og Charles Maguire at Ciars legeme ble gravlagt i kirken i Magh-ascadh. Det synes tvilsomt om denne kan identifiseres med kirken i Kill-chere, hvor kalenderen fra Cashel og andre autoriteter hevder at hennes levninger hviler. Det synes som om det har oppstått en viss forvirring, for det finnes ulike helgener med samme navn som er tilskrevet ulike datoer i de irske menologiene.

Den 16. oktober minnes en Ceara (Kiara, Cré), som en skriver i Cork feilaktig tok for å være Ciar av Kilkeary. Denne Ceara kom fra Muskerry i grevskapet Cork og grunnla på 600-tallet et kloster i Kilcrea (Irish: Cill Chre) (Ceall Chré) i sognet Ovens nær Ballincollig i Cork, som hun er skytshelgen for.

Ifølge Colgan finnes det enda tre hellige ved navn Cera, som må skjelnes fra Ciar av Kilkeary. Den 5. februar minnes en Caera fra det uidentifiserte stedet Raith Moentich i Irland, den 8. februar minnes en hellig jomfru Kera, mens en tredje Cera fra Killaher i sognet Aghnamullen i grevskapet Monaghan blir feiret den 9. september.

Kilder: Benedictines, Bunson, Ó Riain, Dunbar, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, en.wikipedia.org, celt-saints, zeno.org, brigid-undertheoak.blogspot.com, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 20.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:06