Kardinal Lustiger ved Holocaust-minnedag i Paris

Paris (KI/KAP/CWN) - Erkebiskopen av Paris, kardinal Jean-Marie Lustiger, deltok tirsdag på "Yom Ha-Shoah", minnedagen for Holocaust som blir markert over hele verden. Han var blant dem som deltok i den tradisjonelle offentlige opplesningen av navnene på de 76.000 Holocaust-ofrene som ble deportert fra Frankrike. Det var femte gang kardinalen deltok på den årlige minnefeiringen, men det er første gang han var med på opplesningen av navnene.

På den delen av listen som han leste opp under den 24 timer lange minnefeiringen, sto også navnet på hans mor. Den jødisk-fødte kardinalen leste opp navnet "Gisele Lustiger", tok en pause og la til "ma maman" (min mamma) før han fortsatte. Kardinalens mor ble myrdet i Auschwitz etter å ha blitt arrestert i Paris sammen med hans far og søster. Den daværende Aron Lustiger (11) hadde blitt gjemt i en katolsk skole utenfor Paris, hvor han etter annen verdenskrig konverterte til katolisismen.

Også i Israel og i Polen deltok tirsdag tusener i feiringen av minnet om de over seks millioner jødiske ofrene for Holocaust. Mer enn 2.000 unge mennesker og mange overlevende deltok i Polen i den såkalte "Levendes marsj" fra den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz til den nærliggende leiren Birkenau.

I Israel fant den sentrale minnefeiringen sted ved minnesmerket Yad Vashem. I hele landet hørtes sirenene i to minutter, og det offentlige liv sto i overveiende grad helt stille.

Kathpress / Catholic World News 13. april 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 21.04.1999, sist endret 21.04.1999 - 14:40