Ingen diskriminering av katolikker
Beograd (KI/KAP) - Palasset til den katolske erkebiskopen av Beograd, Franc Perko, som før 1914 var ambassaden til Habsburg-monarkiet, er lett synlig i Beograds sentrum. På døren til formannen for den katolske bispekonferansen i Jugoslavia har det helt fra begynnelsen av krigen lyst et svart hakekors. Ved siden av har noen skrevet NATO med store kyrilliske bokstaver. Perko, som er slovener av fødsel og sterkt preget av kreft, har hittil ikke tatt bryet med å få fjernet skribleriene. Han anser dem som uviktige. Faktisk er åpen diskriminering av katolikker i Jugoslavia unntaket.
I følge Perko aksepterer folket katolisismen og protestantismen som former for vestlig kristendom som ikke er noen trussel mot den dominerende serbisk-ortodokse kirken. Befolkningen oppfatter heller ikke krigen i Kosovo som noen religionskonflikt. Under den bosniske borgerkrigen var det annerledes, og den gangen var ikke alltid katolikkene velkomne. Flere mottok trusler og ble oppfordret til å forlate byen.
Erkebiskop Perko sier at det fortsatt hersker uklarhet om skjebnen til overhodet for de katolske kosovoalbanerne, hjelpebiskop Marko Sopi. Kontakten med ham er brutt og hans siste livstegn kom fra Prizren. Perko er likevel overbevist om at Sopi er i live og fortsatt holder ut i Kosovo, og dette er også det den apostoliske nuntius i Beograd er blitt informert om av de jugoslaviske myndighetene. Før starten på fordrivelsene og Nato-angrepene levde det i følge Perko rundt 80.000 katolikker i Kosovo. Hvor mange det er nå, vet ingen.
Perko opplyser at seks prosent av den jugoslaviske befolkningen bekjenner seg til den katolske tro. Deres antall går imidlertid kontinuerlig tilbake. Bare i Beograd er antallet katolikker i hans embetstid på 12 år sunket fra 34.000 til 10.000. Dette skyldes i første rekke sammenbruddet i det tidligere Jugoslavia, som har gjort at mange kroater har forlatt Serbia. Det historiske tyngdepunktet for Den katolske kirkes nærvær i det nåværende Jugoslavia befinner seg i Vojvodina og på den montenegrinske Adriaterhavskysten.
KI/KAP (KathPress/Katolsk Informasjonstjeneste, o:pe)