Å klatre inn i kirken

 

P. Kahsay er koptisk prest. Hver dag klatrer opp en bratt klippe å komme til Abuna Yemata Guh-kirken, én av verdens mest spesielle kirker. 

 

«Hvem skal stige opp på Herrens berg? Hvem skal stå på hans hellige sted? Den som har skyldfrie hender og et rent hjerte … »

Sal 24,3-4

 

 

Tekst og oversettelse: Marta Tomczyk-Maryon

 

Man kunne være fristet til å tenke at en slik mann er p. Haylesilassie Kahsay (bildet under), en koptisk prest som først vandrer i to timer hver dag og deretter klatrer opp en bratt klippe i Gheralta-fjellene (Nord-Etiopia i Tigray-regionen) for å nå Abuna Yemata Guh, en kirke uthulet i fjellsiden som er kjent for sine fargerike fresker.


Priest_holding_the_staff.jpg

Stenhugget kirke

Ifølge tradisjonen må de troende klatre inn i dette hellige stedet barbent og uten hjelp av tau. De koptiske kristne tror at klatrerne blir voktet av de såkalte ni helgener, som var misjonærer på 500- og 600-tallet og bidro til utviklingen av kristendommen i Etiopia.

Abuna Yemata Guh-kirken ble grunnlagt av én av de ni helgenene, Abuna Yemata, på 500-tallet. Denne helgenen kom til det etiopiske området fra Syria. Noen historikere hevder imidlertid at andre av de ni helgenene også kan ha kommet hit fra Konstantinopel eller Roma.

Det er ikke kjent hvorfor han valgte et så avsidesliggende sted, men historiske beretninger fra den tiden forteller om omfattende forfølgelse av etiopiere som tilhørte datidens kristne minoritet, så mange spekulerer på om han anla kirken for å unngå sine fiender og å bli tatt til fange.

Andre hevder at helgenen søkte ensomhet og isolasjon fra verden, et sted for meditasjon og refleksjon i håp om å oppnå sann guddommelighet.

 

 

Maleriene i kirkenSaint_Abuna_Yemata_Guh.jpg

Det er flere malerier som viser figurer fra Det gamle testamente enn fra Det nye testamente. Maleriene er noen av de første sporene etter kristendommen i Etiopia, og temaene kretser rundt de ni hellige og tolv apostler. De eldste ikonene er i form av diptykhon og triptykon som dateres tilbake til det femtende århundre. Den tørre luften har bevart kalkmalerier i sin opprinnelige perfeksjon.

 

 

 

 

 

 

Ora et labora …og klatre

Hvordan lever Abuna Yematas moderne etterfølger? For p. Haylesilassie Kahsay går dagene hovedsakelig med til arbeid og bønn. Han står opp veldig tidlig og jobber i huset sitt til klokken seks om morgenen. Etter å ha spist frokost drar han til kirken. Det tar ham to timer.

Deretter begynner det «mest spennende», nemlig å klatre opp en vertikal vegg på 10 meter (!). I et intervju med BBC sier fader Kahsay at han ikke er redd for å klatre denne veien opp, selv om han også innrømmet at det er svært vanskelig.

Vel oppe i kirken bruker presten tiden på å be og studere gamle bøker.

– Jeg er glad for å kunne studere hele dagen, for det er veldig stille her, det er ingen å snakke med. Du kommuniserer med Gud og deler hemmelighetene dine med ham. Og da blir sinnet fritt og lykkelig, sier han til BBC.

I Abuna Yemata Guh-kirken er det også begravet prester som, i likhet med p. Kahsay, har passet på tempelet i århundrer. Det er imidlertid verdt å nevne at ingen av dem døde på grunn av fall på veien opp til kirken.

– De ni helgenene som bor i disse fjellene, har sørget for deres sikkerhet, sier p. Kahsay.

 

AbumaYemata_Entrance.jpg

IKKE UNIVERSELT UTFORMET: Inngangen til kirken Abuna Yemata Guh.